Mlečno govedarstvo

jugi odeš u opštinu i pitaš šta kaže prostorni plan
 
Imate li problema sa osokom davam izlaze na njivi i hoce da vas tuze zato sto izvozite osoku
NEmam problema sa Stajnjakom.. Sto bi imali, nikada ga ne isterujem u blizini kuca ni sela, uglavnom na 4km od sela su njive tako da nema frke sa time,...

- - - - - - - - - -

jugi odeš u opštinu i pitaš šta kaže prostorni plan
To mogu macku o rep da okacim, jer nisam politicki aktivan...

- - - - - - - - - -

Ima da me j*** kako i ko god stigne.... A i ne razumeju sta ja pitam, uglavnom je odgovor, pa gradi ko ti brani...
 
U kojoj god štali sam bio crni se isticao po mlečnosti,bilo je i crvenih al su slabije mlecnosti bila od crnih. Ja imam crnog holštajna i zadovoljan sam sa njime.
 
Pocerina, da li si razmišljao da pretapaš polako tvog Simentalca, jer si do sada verovatno bio zadovoljan sa njim.. Dobio bi prvu generaciju koja ima malo više mleka, a tele opet možeš utoviti, koliko mi je poznato da toviš od tvojih krava.. Posle polako prelaziš u čist holštajn... Jedinu prednost crno belog u odnosu na crveno beli je što ima mnogo veći izbor bikova za V. O. ostalo je skoro sve slično.. Ja nemam nijednu crnu, a štalski prosek preko 20 l, a imam i nekoliko škarta koji daju po 10 l dnevno i manje... Crvene teliće mnogo lakše prodaš od crnih, još ako malo izgledom povuču na simentalca (ako pretapaš), još 50 do 100 evra gore... Polako sa odlukom....
 
Pocerina, da li si razmišljao da pretapaš polako tvog Simentalca, jer si do sada verovatno bio zadovoljan sa njim.. Dobio bi prvu generaciju koja ima malo više mleka, a tele opet možeš utoviti, koliko mi je poznato da toviš od tvojih krava.. Posle polako prelaziš u čist holštajn... Jedinu prednost crno belog u odnosu na crveno beli je što ima mnogo veći izbor bikova za V. O. ostalo je skoro sve slično.. Ja nemam nijednu crnu, a štalski prosek preko 20 l, a imam i nekoliko škarta koji daju po 10 l dnevno i manje... Crvene teliće mnogo lakše prodaš od crnih, još ako malo izgledom povuču na simentalca (ako pretapaš), još 50 do 100 evra gore... Polako sa odlukom....

@ zarkovmali bas sam planirao da ti pustim pp, ali kad si se vec oglasio pitacu ovde. Zasto je izbor pao bas na crveni a ne na crni holstajn. Citajuci prethodnu poruku, predpostavljam da si I ti pretapao simentalca, zbog bolje mlecnosti.
ps. Ne mogu da se odlucim, jer koga god da pitam svako ima drugacije misljenje. Moji su nekada drzali crnog holstajna I simentalca, crvenog nismo imali I redak je kod mene u kraju uglavnom sve crni. Do pre par nedelja bio sam resen da to budu simentalke, ali me je veterinar skroz pokolebao, ukazujuci primerom na nekei mini-farme. Dok drugi koji je bio sa njim ima sasvim drugu politiku I na strani je simentalca. Za sad imam dve sikentalske junice I hteo bih da kupim jos 6-7 da li steonih junica ili mladih krava, a skroz sam sludjen za sta da se opredelim. Cena je na strani holstajna jer su jeftinije od simentalca. Ne bi voleo da bude kombinovano, ali kako stoje stvari na kraju ce tako biti.
 
Jam sam kupio 3 junice crnog holštajna nedavno,jedna se telila pre tri nedelje skoro,daje od 24 do 27 litra,bez koncentrata sa 3-4 kg prekrupe kukuruza cistog,dobrom detelinom i silažom. Još uvek ima malog edema pa ne smem baš da je forsiram hranom. Ta će junica ako bog da i sve bude u redu na dalje gurati u trećoj laktaciji preko 35 litra kao od šale. Iz Pančeva sam kupio pre 6-7 godina kravu koja je imala 45 litara i koja se kod mene telila 6 i 7 put,oba puta telila mušku telad jbg. Čovek de sam je kupio imao je 2-3 crvena holštajna,ali nijedna nije preko 25-30 litara mleka dok je crnih imao preko tridesetak i sve su bile od 30 na gore. Sa kim sam god pričao svi su hvalili više crnog holštajna i zato je moj izbor pao na crni.
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] Ja ovakvog crvenog holštajna nisam viđao nigde .
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] Ovo su slike nedelju dana pre 7 teljenja. To joj je i bila zadnja laktacija.
 
Poslednja izmena:
Da, da, ja sam pretapao iz razloga, jer nisam hteo da kupujem bilo šta, jer RETKO ko hoće da ti proda dobro grlo, gledao sam svaštai bilo je odličnih primeraka, ali kad se malo po okolini raspitaš za to grlo, uvek je bilo mana, zato kažem da su veoma retki oni koji nemaju mesta u štali, pa moraju neko dobro grlo da prodaju, ali opet od dobrih izabraće ono što ne bi ostavio za sebe... Tako mi je bolje bilo da pretopim svoje koliko toliko dobro, nego da kupim ili (nedaj bože) preplatim nečiji ''škart''... Samo je velika mana što mnogo godina treba i nije svako grlo elitno.
Što crveno, a ne crno? Prvo zbog ljubavi prema poslu, naime u ovom smo samo otac i ja, a ni on ni ja ne simpatišemo baš crna goveda, deluju nam odvratno i kad god pomislimo da kupimo neko crno umatičeno, odemo pogledamo i prazni se vratimo.. Nije u svakom delu Srbije ista situacija, kod nekoga ima prodja za crnu mušku telad, a kod mene je situacija takva da nema ko da ga kupi, to najbolje znaju @Petar90, @Borko Jagodinac, @paracinac (slabije aktivan član) i ostali iz moje okoline... A opet zavisi šta hoćeš od proizvodnje, ali opet kažem da adekvatnom ishranom postižeš sa holštajnom proizvodnju preko 35l, a muško tele utoviš, možda si u gubitku za raliku od sim, ali to je njegova majka u latkaciju nadoknadila, tako da donekle i jare i pare.. Dok ako nadješ negde kvalitetnu simentalku sa proizvodnjom preko 30l moraćeš malo bolje da je platiš, jer takvo grlo em se teško nalazi, em se teško prodaje, to mogu da potvrde članovi koji imaju kvalitetne Simentalke...
I tebi savetujem, polako sa odlukom, nije to kokoška pa da posle jednog nošenja, da se izlegnu 15 pileta (lupam), to je ipak težak posao sa kravam, želim ti puno uspeha i za šta god se odlučiš, nemoj da se kaješ nego izvuči iz toga najbolje...

Muža krava nije posao, nego način života!! :)
 
Simentalke necu da pretapam, posto hocu njih i dalje da drzim, za sada ih sa junicama imam 16.... A i to je dug proces da ih pretapam, a kakvo vreme dolazi, treba sto pre izgurati sto vecu kolicinu mleka... Ovde na forumu ima oglas za prodaju 6 junica crnog holstajna, pa cu verovatno njih otici da pogledam... Stare su po 6 meseci, opet mi je bolje to nego telad da uzimam.... U sustini hocu da drzim i simentalke i holstajn krave....
 
skoro sam gledao neku naučnu emisiju o količini mleka i masnoće...i kaze da masnoću mleka određuje koliko je debela zivotinja a ne količina mleka ,čisto da kazem.
 
@toza ako nije tajna koliko si placao junice, je l' su maticene I koliko su bile steone?
@zarkovmali hvala na lepim zeljama I savetima! Znam kakav je posao sa kravama, odrastao sam u kuci gde su se drzale, najveci deo detinjstva sam proveo u stali igrajuci se sa teladima I vukuci krave za repove :). Moj tata nije hteo da nastavi taj posao, vec je rasprodao goveda, kad deda I baba vise nisu mogli to da rade. Od tog dana kad su krave izvedene iz stale pa narednih desetak godina u stalu(praznu) vise nisam hteo ni da pogledam. Onda sam skupio nesto para I kupio muskih teladi za tov (uz veliko protivljenje roditelja i prijatelja) I na moju veliku radost ta stala je opet imala pravu funkciju. Malo po malo sam povecavao I dosao do toga da mi je danas tesna. Kad su te 2002-2003 godine izvodili krave, jedan komsija je prokomentarisao da stala koja se jednom isprazni nikad se vise ne napuni. Tad sam se u sebi zakleo da cu je napuniti pa makar na jedan dan. Eto zelja mi se donekle ostvarila nisu bas krave, ali je ipak puna. Ubacivanje krava u stalu sam odlagao stalno od proleca do jeseni... Sad sam definitivno resio da to bude do kraja godine. Kako budem isbacivao bikove tako cu ubacivati krave. Pocinju da me nerviraju odnosi u firmi u kojoj sam zaposlen, a I ustajanja u tri da bi namirio, pa onda na posao pa opet namirivanje. Koliko puta mi s desilo da treba da idem na posao, a neki problem tipa tele ima grceve, prasi se krmaca... Znam koliko ima posla oko krava I spreman sam da preuzmem odgovornost, takodje znam I koliko moze na tome da se zaradi, a isto tako znam I da cu raditi ono sto volim I u cemu uzivam. Poznato mi je da niko nece prodati dobro I zdravo grlo. Iz tog razloga I gledam oglase gde se prodaje sve iz stale, jer je veca verovatnoca da cu doci do neke solidne krave, nego tamo gde je gazda izabrao jednu-dve da proda.
 
Sve tri su bile 3500 evra,1300 inače tražio al pošto smo braća po babine linije i jednoj od njih nije moglo da se potvrdi steonost jel je imala 2 ipo meseca od osemenjavanja malo je i cena korigovana . Umatičene,njihove babe su kupljene sa pkb-ove farme.
 
Rtv.rs:

[h=1]Домаће млекарство на ивици опстанка[/h]НОВИ САД, БЕОГРАД - Опстанак домаћег млекарства може да буде доведено у питање након либерализације тржишта млека у Европској унији, уколико држава под хитно не предузме мере како би заштитила сточаре и произвођаче млека. Заправо, наша производња увелико је угрожена јер, како кажу упућени у тржишне токове, већ стижу јефтини млечни производи из увоза. Прозвођачи млека затражили су од Владе да забрани увоз те сировине.

После проблема са вишковима меса, на нашем тржишту појавиле су се и повећане количине млека. Узрок је већ дуже време повећан увоз из Европе којем су затворена врата руског тржишта. Произвођачи млека упозоравају на то да велике млекаре отказују откуп домаћим фармерима, тако да се дневно ствара до 300 хиљада литара вишка млека.
Председник Удружење произвођача млека Мачванског округа Горан Васић упозорава на то да највећу штету имају мали произвођачи, чији опстанак може да буде доведен у питање. Васић каже да су упутили молбу представницима Владе да забрани увоз сировог и концентрованог млека.
mleko-u-prahu_660x330.jpg
Илустрација wikimedia.org

“Ако је држава у прва два месеца само 22 хиљаде сурутке увезла, питамо се где све ово води. Наравно да смо испровоцирани због таквог стања на тржишту”, објашњава Васић.
Он тврди да најављена мера којом би Робне резерве требало да откупе вишкове концентрованог млека и млека у праху неће решити већ тешку ситуацију на домаћем тржишту млека.
“Сигурни смо и на састанку у Влади смо рекли да те мере примамо са резервом и да оне неће стабилизовати тржиште сировог млека и заштити домаћу производњу”, истиче Васић.
Сања Бугарски из Централне асоцијације произвођача млека Војводине каже да су на вишкове млека указали још у септембру, а све може бити додатно отежано након либерализације тржишта млека у Европској унији. Постоје механизми заштите од претераног увоза те сирове, али нам недостаје јасно дефинисана стратегија.
“Оно што у овом моменту можемо да урадимо јесте да уведемо царине и прелевмане на све производе који нас угрожавају, и да се на тај начин зашитимо. Међутим, уколико Министарство пољопривреде не уради адекванте кораке, који је требало да буду предузети пре 15 или 20 година, неће нам помоћи никакве мере”, тврди Сања Бугарски.
Миладин Шеварлић из Друштва аграрних економиста Србије сматра да је једини начин да се домаћи произвођачи носе с европским пољопривредницима који имају и више новца и бољу опрему, укрупњавање поседа, односно производње.
“Једини начин је да пољопривредни произвођачи формирају националне задруге, према узору на, рецимо, швајцарски “Мигрос”, који има два милиона чланова, 80 прерађивачких капацитета, трговину са 700 хипермаркета, и пре две године имао је обрт 27 милијарди швајцарских франака. Док тако нешто не ураде наши пољопривредници и док се не удруже, нема им спаса”, каже Шеварлић.
Подсетимо, министарка пољопривреде почетком седмице изјавила је да забране увоза млека неће бити, али тврди да ће Министарство учинити све да сектор сточарства и производња млека у Србији буду заштићени.
 
Nazad
Vrh