Mlečno govedarstvo

zoki,kad kazem papire mislim na karton za masnu jed,da li je od necega lecena,ko je otac,takodje na indetifikacioni broj na uvu,kad je oteljena,pojedini ljudi i sami vode neku svoju statistiku o kolicini mleka,izvode neku kalkulaciju ali u to vec ne zalazim uglavnom kada gledam papire vodim racuna o ovim stvarima od malopre koje sam naveo mozda sam nesto i propustio ali uglavnom je to to,mada kod mene u selu ima dosta ljudi koji nemaju nikakav dokument takoreci o kravi a izgledaju odlicno i mleko im je dobrog kvaliteta,npr.komsija mi je dosta star a ima dve krave,ne moze da muze pa to radi njegov rodjak i predaje to isto mleko,pa kad dodju po mleko sa kamionom on ih zamoli da na njegovo ime odrade analizu i nikad mu mj nije bila spod 4,nadam se da si me razumeo sta sam hteo reci :ppozdrav: :cao:

ja sam ga otprilike razumeo

maticna sluzba treba da osim vodjenja maticne evidencije, upis u centralni registar, radi kontrolu mlecnosti, na broj u uvu pretpostavljam da misli na zute usne markice, ne na tetovir broj , ako je markica onda treba da ima pasos, jer obelezavanje rade veterinari - drzavna firma tako da je najverovatnije to - to

ako to vasa maticna sluzba stvarno u praksi sprovodi onda ::svaka cast:: ali to iziskuje mnogo terenskog rada, a to je i muka i trosak, a kontrola nad njihovim radom ne postoji, tako da ako oni to stvarno sprovode ::svaka cast:: , mada je mnogo verovatnija varijanta sedi u kancelariji i pisi odprilike neko grlo malo iznad proseka, neko ispod, a parice u dzep

cika_jovo ovako stoje stvari,kada sam prodao kravu pre par meseci rodjaku imala je od tih"papira"pasos i mlecni karton,to je radio veterinar iz rekovca ali iskreno za svaku intervenciju moras da zoves telefonom i bez problema ti odrade sta zelis,takodje kod svakog njihovog izlaska svaka radnja koja je uradjena sa grlom biva ubelezena u njihov i tvoj zapisnik inace sluzba je pre par godina privatizovana i od tad je i krenuo neki boljitak,sto se tice parica u dzepu moze i to ali onda te gleda sasvim drugacije tj. posvecuje ti maksimalno paznju
Post je spojen: [time]1298198596[/time]

farmeri postavicu ovo pitanje neznam de da ga stavim

dali neko od vas osemenjuje krave prirodnim putem jer vidite da cena vestackog osemenjivanja kosta dosta?pa bih teo da vi kazete vase misljenje o tome? :cao:

@ za belit
577 da da da.na one koje koje zelis tele da prodas . a za one sto na proplod da semenis.

@ za cika jova.

i sta gi fali nista lepa telad za prodaju.izracunaj kolko tebi dreba para da osemenis npr 20 krava . a kolko bi trbalo kad bi na tvog bika pustao :cao: :ppozdrav:

znate kako ja sam kod mene imao ozbiljan problem sa osemenjavanjem,i onda sam odlucio da na vecim farmama a jedne godine i iz Plane uzmem po jednog bika(samo simentalce) on lepo odradi posao nema povadjanja a dobijam i ekstra telad,tako po dve godine pa ponovim postupak.

milanmozgovo je napisao(la):
@ za cika jova.

i sta gi fali nista lepa telad za prodaju.izracunaj kolko tebi dreba para da osemenis npr 20 krava . a kolko bi trbalo kad bi na tvog bika pustao :cao: :ppozdrav:

ne fali nista, kod nas opstina subvencionise osemenjavanje- bar je tako bilo prosle godine, a za ovu se pominjalo da ce da bude besplatno, pa videcemo...

inace ima kvalitetne muske teladi pogotovo kod vecih proizvodjaca mleka koji ih prodaju u 10 -15 dana , i to uzmes odnegujes - on moze da skace sa oko 11 meseci, i odmah nakon godinu dana uzmes drugog, ovog prodas i tako u krug :ppozdrav:

cujem da je oko 2000 osemenjavanje, ako je tacno

zdravo drugari.jedno dobro pitanje. krava naprimer sa 20litara mleka koliko pojede,koliki su dnevni troskovi na to? mislim kako racunate da imate zaradu? pitam zbog svoje potrebe,hvala

Drugari imali neko prakticnog iskustva u odgajanju BLIZANACA za proizvodnju mleka ?
Konkretno obliznila mi se krava Simental. rase oba zenska .Majka ima dobre uzgojne osobine,rado bih ostavio telad za zapat ali sam unedoumici zbog naslednih osobina.Jasno mi je zasto se sve vise krave blizne ,da to u biti nije do njihova genetska predispozicija ,vec delovanje faktora sa strane.Tako da strahujem da ce novo nastalu osobinu preneti na potomstvo.
Molim za "iskustveni"odgovor .

Neo je napisao(la):
Drugari imali neko prakticnog iskustva u odgajanju BLIZANACA za proizvodnju mleka ?
Konkretno obliznila mi se krava Simental. rase oba zenska .Majka ima dobre uzgojne osobine,rado bih ostavio telad za zapat ali sam unedoumici zbog naslednih osobina.Jasno mi je zasto se sve vise krave blizne ,da to u biti nije do njihova genetska predispozicija ,vec delovanje faktora sa strane.Tako da strahujem da ce novo nastalu osobinu preneti na potomstvo.
Molim za "iskustveni"odgovor .

ja imam kravu koja se blizni redovno ,(bliznila joj se i majka) i sad njene dve junice (bliznakinje)koje sam ostavio da cuvam otelile po jedno tele prvi put,ali se nadam da ce i one da se blizne. sto je po meni prednost a ne mana :D

Uvežbajte malo citiranje. Z.K.

овас, најмање улагање, доста зрна богатог протеинима, слама може да се искористи за исхрану

Nazad
Vrh