Mehanicke sejalice za kukuruz

Ja sam sijao Pioneer F38 i 9911 Aquamax, oba su iz Francuske. Kalibracija je takva da sam ih sijao sa pločom devetkom. Uzeo sam šaku sjemena i isprobavao, svaka je bukvalno oko 8.5mm široka. Nikad nisam vidio onako preciznu kalibraciju, vreće su bile 7.5kg teške.

Sve Pioneer sjeme je kalibrirano a dolje na vreci imas ispisano koja je kalibracija u pitanju, dva velika slova, mislim da je O za okruglu kalibraciju zrna a P za plosnatu , i imas jos velicinu mislim V,S,M veliko, srednje i malo, tako su kod nas prije prodavali ove godine nisam gledao.

Koliko ja znam da je prije postojalo kalibrirano i nekalibrirano sjeme, moguce da i sad postoji jer pneumatskoj to ne bi trebalo predstavljati toliki problem kao i mehanickoj sijacici.

Citao sam bas na ovom forumu da netko od forumasa ima tepsije s izbusenim dnom svaka ima svoju dimenziju rupa 9,10,11,12mm, i prosijavas kukuruze i radis sam svoju kalibraciju. U svaki red na cetverorednoj sijacici ide drugacija ploca ovisno koja kalibraza zrna se sipa u tu posudu i samo teraj. Jasno da je to vise posla ali ako se moze povoljno nabaviti nekalibrirano sjeme ovo radi radnju samo tako.

Mi smo sijali Osjecke, BC, Poljodar, KWS i uvijek sjeme fino kalibrirano bude. Komsija je sijao Pioneer i nikad problema s kalibracijom. Kolega iz susjednog sela je kupio BC kukuruz u BiH i presvercao u HR. zrno kao da je iz kukuruzane nakrunjeno u vrecu; razlicite velicine i oblika a original vreca i zrno zasticeno. TO je bio prvi i zadnji put da kupuje sjeme u BiH ;)
Jeste Bobo pre postojalo,ali više nema,govorim za ove naše ZP i NS hibride...a to za selektiranje pomoću "štapa i kanapa" sam i ja pisao,ako je mnogo razlike među zrnima prosejemo ručno i onda različite ploče i problem rešen...

Послато са HTC Desire 516 dual sim уз помоћ Тапатока

U katalogu bc pise fa na dnu pored broja sjemena treba pisat VP VO SO SP ( okrugla i pljosnata srednja ili velika) ali ne pise. Opet kazem da su hr sjemena bolje kalibrirana od srbijanskih. A u BiH se sjeme pakuje po ko zna kakvih garazama i supama pa zato ima svega kod nas :D nabavio sam seb fibera da napravim skidace mislim da se nece nikad potrosit :D

Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk

Jucer zavrsio sjetvu kukuruza. Mehanizmi u metalnim kucistima za OLT MSK i ovu godinu fantasticno odradili posao. I komsija je namontirao sebi i on je prezadovoljan.

Zbilja trosi manje sjemena... Lanjske godine sam vecinu posijao sa standardnim mehanizmima i jednu njivu sam sijao usluzno polovicom 5. mjeseca i do tad sam namontirao nove mehanizme. Posijao kukuruz, uredno nikao i ajde. Nisam ni obracao paznju na potrosnju sjemena.

Ove godine sijem samo svoje i kupimo sjemena kao i obicno, da ne fali. Nastimam sijacicu na 21.5cm umjesto na dosadasnjih 20 i prvu njivu kad sam sijao ne skuzim da je na prednjoj osovini lanac zaskocio na srednji zupcanik i da sije na 17.5cm?!? Poludio sam. Namjestim na 21.5 i zupcanike tako da lanac ne zaskace i sijao kao i do sad. Ostala mi skoro cjela vrecica sjemena. Da nije na prvoj njivi zaskocio lanac, ostalo bi citavo pakovanje sjemena sigurno...

Onda se ja prijasnjih godina cudim kud ode sjeme. Racunajuc prema povrsini ispada da je posijala bas koliko treba. Samo kroz utrosak sjemena na 3 kj sjetve su se mehanizmi visestruko isplatili...

Ja sam sejao na 30cm i potroši oko 1 setvene jedinice po jutru.Jedino malo hoće na momente da lomi zrna ali to je zanemarljivo ( ispod 1% ).Dok su mi sejali pneumatskom ispod 30000 nije išlo jutro.

Izvinite ali nije li 30cm ipak malo pre rijetko?? Znam da je gnojivo skupo al kad vec oras tu njivu, pripremas, prskas, malo vise gnojiva, malo vise sjemena visestruko se isplati. Ovdje pojedinci siju kukuruz na 18cm pa ga gnoje kao da je snijeg pao, ne razumijem ni tu krajnost al ajde...

Ja sam sijao na 21.5 a prijasnjih godina na oko 23 i tad mi je s obicnim mehanizmima trosila osjetno vise sjemena nego s ovim metalnim na 21.5. Kazem, ostala nam skoro pa cjela vrecica sjemena 25 000...

Od kad pamtim u mom kraju se sije kukuruz "tri vrecice na hektar" (75000 zrna) i gledam da to ispostujem i nema problema. Medjutim sad mi ispalo da je ostala vrecica sjemena viska pa ce za iducu godinu biti red premicati razmak na malo gusce...

Koliko Bobo ti imas godina? Ne tako davno sjemenski kukuruz se prodavao u vrecicama po 10 kg, pa kada se zalomi sitnije zrno zasije ihahaj povrsine. Takodje se sjecam kada je tih 10kg kostalo 20 maraka.

Izvinite ali nije li 30cm ipak malo pre rijetko?? Znam da je gnojivo skupo al kad vec oras tu njivu, pripremas, prskas, malo vise gnojiva, malo vise sjemena visestruko se isplati. Ovdje pojedinci siju kukuruz na 18cm pa ga gnoje kao da je snijeg pao, ne razumijem ni tu krajnost al ajde...

Ja sam sijao na 21.5 a prijasnjih godina na oko 23 i tad mi je s obicnim mehanizmima trosila osjetno vise sjemena nego s ovim metalnim na 21.5. Kazem, ostala nam skoro pa cjela vrecica sjemena 25 000...

Od kad pamtim u mom kraju se sije kukuruz "tri vrecice na hektar" (75000 zrna) i gledam da to ispostujem i nema problema. Medjutim sad mi ispalo da je ostala vrecica sjemena viska pa ce za iducu godinu biti red premicati razmak na malo gusce...
A ako opali suša.Na ovom razmaku se možeš nečemu nadati.To je razlog.

Okruglih 30 godina ;)

"U moje doba" je sjeme dolazilo uvijek u vrecicama po 25 000 zrna;) Na nasem terenu je zagrebacki BC bio sijan na 95% povrsina a sad ga skoro i ne vidim da ga itko kupuje. Ovdje idu od "finih" sjemena Pioneer i KWS a od jeftinijih sjemena Osjecki institut drzi velik dio kolaca.

Za moj pojam sjetve na povrsinama koje mi sijemo mehanicka OLT s ovim mehanizmima radi jako jako fino. Zrno je kalibrirano i to jako fino kalibrirano. Nema lomljave koliko sam mogao primjetiti... Ove godine sijali KWS 2376 na ploce 8mm, samo teraj i ne okreci se.

Za neke ozbiljne povrsine mislim da mehanicke sijacice stare po 30+ godina nemaju sto traziti bez nekog ozbiljnijeg remonta a djelovi za njih kostaju kao suho zlato (Znam jer sam kupovao) a neke djelove ne nemoguce nabaviti nove pa trazi polovne ako igdje ima...

Mozda sam vec pisao, ne sjecam se... Kolega dan danas sije po 50-60 jutara kukuruza s OLT mehanickom 4 reda s metalnim plocama. Imao je pneumatsku i nakon tri dana ju proda, kaze da mu je bila prekomplicirana za koristenje ;) U OLT samo naspe sjemena i gas po njivi gore-dolje. Sijao je s njom kukuruz kokicar, secerac, standardni kukuruz svih mogucih sorti i na kraju sijao grah. Kaze da ju nece prodavati NIKAD a ja mu se ne mogu iscuditi sto tu starudiju uopce drzi u dvoristu.

Meni verovatno malo lomi jer na poklopcu lonca nema na jednoj strani žljeb jer je ta strana namenjena za okrugla zrna.
Par puta su mi se zaglavili skidači,namazao ih uljem i teraj.

Poklopac se okrece po potrebi imas glatku stranu i stranu sa zlijebom. Ja sve radim na glatkoj strani a zlijeb je koliko znam za krupnije sjeme da moze dublje upasti u plocicu. Ima komsija iz susjednog sela staru OLT sijacicu koja uopce nama na poklopcima zljeb. jedna strana mu se zajela toliko da su sjetvene ploce unutra skakale kao blesave, rasipala zrno totalno. Samo je okrenuo poklopce na drugu stranu jer je i ona glatka, kupio sam mu novi tip izbijaca kad i sebi i sad je i on prezadovoljan sa sjetvom.

Ne razumem kako kazete preteklo mi semena, ja lepo kad odredim na koji razmak cu da sejem onda lepo toliko semena kupis i onda ne moze da pretekne, na primer sejem na 23cm i to je 62100 semenki po hektaru i tu nema greske.

Ne razumem kako kazete preteklo mi semena, ja lepo kad odredim na koji razmak cu da sejem onda lepo toliko semena kupis i onda ne moze da pretekne, na primer sejem na 23cm i to je 62100 semenki po hektaru i tu nema greske.
Pa kod nas se prodaje na džak,a on je 25000 kako ćeš da kupiš 61500,moraš tri džačića da kupiš i onda ti pretekne13500

Послато са HTC Desire 516 dual sim уз помоћ Тапатока

Stos je sto na OLT MSK na koliki god razmak da ju nastimas ona baci "malo vise" sjemena, pa nepravilni oblici njiva, pa uvratine, ima dosta poduplavanja. Navikli smo kako sije sijacica sa standardnim mehanizmima izbijaca i tako kupujemo sjeme al klinac, sad je s novim tipom mehanizma sijala osjetno tocnije nego s obicnim mehanizmima i samim time sam zadovoljniji.

S OLT sijacicom (bar ovima na nasem kraju) nikad ne mozes biti siguran na koji razmak sijes. Novi mehanizmi su daleko bolji od standardnih ali opet to nije neka vrhunska preciznost ali kad ja na 3kj povrsine usparam jednu vrecicu 25 000 zrna a sijacica na istim podesenjima kao i prijasnjih godina. Samo sad baca jedno po jedno zrno dok je prije znalo biti malo-malo pa dva zrna i zato veca potrosnja sjemena.

Nazad
Vrh