Mehanicke sejalice za kukuruz

Poklopac se okrece po potrebi imas glatku stranu i stranu sa zlijebom. Ja sve radim na glatkoj strani a zlijeb je koliko znam za krupnije sjeme da moze dublje upasti u plocicu. Ima komsija iz susjednog sela staru OLT sijacicu koja uopce nama na poklopcima zljeb. jedna strana mu se zajela toliko da su sjetvene ploce unutra skakale kao blesave, rasipala zrno totalno. Samo je okrenuo poklopce na drugu stranu jer je i ona glatka, kupio sam mu novi tip izbijaca kad i sebi i sad je i on prezadovoljan sa sjetvom.
I moje ploce-poklopci su ravne sa obe strane nema nikakvog zljeba. A sigurno su fabricke tako dosle. I ja imam ove nove skidace i isto imam problema sa krupnim i okruglim semenom bez obzira na velicinu ploce zrno strci izvan ploce i mislim da ga onaj skidac ili izbaci ili slomi. Bobo ako imas takve poklopce da li bi mogao da mi izmeris debljinu ploce i dubinu i sirinu tog zljeba pa da ja lepo to skinem na strugu.Sitno seme poseje fantasticno ali krupno pravi problem a probao sam i da menjam ugao onog skidaca ali nisam postiggao

I kod mene su poklopci bez žleba ali sam video nekoliko sejalica koje ga imaju,a što se tiče loma zrna dok smo još u razvoju samog mehanizma isprobavali do njega je dolazilo kad su otvori na setvenim pločama toliko mali da seme upadne uspravno(pod pravim uglom,ili okomito kako bi se u Bobovom kraju reklo) u ostalim slučajevima brisač se podiže i ne lomi ga niti izbacuje

Послато са HTC Desire 516 dual sim уз помоћ Тапатока

Nije to veliki procenat loma ali bi ga žljeb sigurni smanjio.A ima i ako tanjiri umaju lufta sa bočnih strana.Sve to pomalo utiče.Videćemo sklop kad nikne.Ako je dobar ništa ne treba dirati.

Imam original plastične ploče u dobrom stanju i nemaju lufta. Valjda od 13mm je najveća. Sa ovim novim mehanizmima uvek biram ploču za broj veću to sam provalio. Ali jednostavno neko seme mora da se seje na 11 ili 12 ali je okruglo i viri izvan ploče i onda kada onaj skidač prodje preko njega opruga ga gura na dole i pretpostavljam da ono odskoči tamo pre izbijača i opet se vrati u kantu i tu se gubi sklop. JEdnostavno onaj skidač treba samo da klizi po ploči i skida višak a ne da on radi za svako zrno
Slikaću kako mi je nikao beli kukuruz osmak, imao je baš krupno zrno ali pločasto i posejalo je super. i 434 takodje ove godine je bilo sitno seme nikao lepo ali zato as507 je bilo nekako krupno i okruglo i nekako mi je bilo razne kalibracije. Sa njime nisam baš zadovoljan kako je nikao ima praznih mesta ali sačekaću još neki dan da vidim sta je sve niklo

Nema problema, poslikat cu kad budem na selu. Zljeb je cetvrtastog presjeka, sirok nekih 8mm dubok mozda 3-4mm dovoljno da krupnije sjeme upadne dublje u sjetvenu plocu i da ne pravi probleme na cistacu.

Sijao sam ove godine KWS 2376 i sjeme je komotno ulazilo u plave sjetvene ploce (8mm). DUgo nisam vidio krupno sjeme kukuruza, zadnjih godina sve neko sitno kao kukuruz kokicar.

Kod mene se isto dobto pokazali ovi skidaci sto sam pravio samo ima jos da se urade malo a i mene slika taj usjek posto je ikod mene dosta lomilo sjemr pogotovo okruglo. Kod mene ovegodine 90% sjemena sijano na 11 mm nikad krupnije nego ove godiene

Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk

Ja sam ove godine sejao većinu na 12 a jedan džačić je otišao na 10 što reče Bobo k'o da je kokičar

Послато са HTC Desire 516 dual sim уз помоћ Тапатока

Najkrupniji sto sam video ove godine bio je neki 444 ja neznam gde su našli ono verujte da je bilo zrna koja nisu mogla da stanu u ploču od 13mm. Veliko i duguljsato zrno kao da su ga krunili iz čardaka. A vidim da ima dosta njih koji kažu da je i 427 dosta krupan. Nego kad ima dosta semena ono se namesti prvo ono sitnije upadne a ovo krupno ostane

ja sam sejao 606 na 13mm,a 600 i 555 na 12,dok mikado na 10mm i odlicno je ispalo,uvek stavljam za dva broja vece ploce od propisane frakcije na vreci i nema loma zrna!

E to neznam valjda se mesa nekako. Jesi siguran da to nije bio lom u dzaku?
ja nisam imao problema sa lomom samo jednostavno kad je krupno seme desi se da ne baci

Ako je fizički nemoguće da se popne zrno gore onda je lom u džaku.Kada skinem kutiju sem praška nema ništa .

Evo ih slike ploce sa zljebom za OLT MSK mehanicku sijacicu kukuruza:

2wgbw34.jpg

Ne znam zasto su mutne sve slike sublera ali sirina kanala je 9mm a dubina 2.5mm
261nbyd.jpg

Plocica preko kanala:
23itlky.jpg

Evo ga i jedan zanimljiv video o OLIVER mahanickoj sijacici kukuruza iz 60 i neke:

Zanimljivi dio krece od 7:00, sistem vrlo slican onome koji koristi OLT u svojim mehanickim sijacicama kukuruza a vidi se i zljeb na poklopcima ploca ;)

Ja sam ove godine dobio i sjemena svakakvog najvećeg našao 14 mm a bilo ga i od 7 .
Ovi veliki zadju i rade problem nezz nagodinu možda najbolje malo razvrstat kukuruz.
Problem je kad staviš veće sito a kukuruz nije kalibriran

Odlicno hvala Bobo nisi se setio samo debljinu ploce da premeris da uporedim da nisu ove moje tanje. Mada mislim da tih 2,5mm nece praviti problem ovo obavezno skidam na strugu dogodine i pravim pregradu u kutiji da moze da izvuce svo seme a ne da nakuplja iza mehanizma. Ja sam sebi ove kockaste otvore gde ispada seme smanjio i ostavio rupu na sredini tacno ispod onog izbijaca tako da svako zrno bude okinuto a ne da neko samo pada niz kanal polako a neko opali brzo. DosTa je ravnomerniji razmak

Ja sam ove godine dobio i sjemena svakakvog najvećeg našao 14 mm a bilo ga i od 7 .
Ovi veliki zadju i rade problem nezz nagodinu možda najbolje malo razvrstat kukuruz.
Problem je kad staviš veće sito a kukuruz nije kalibriran

Koje sjeme kupujes? Ja sam sijao Osjecke, Daruvarske, BC, KWS, Pioneer i sve bilo kalibrirano i nikad problema s kalibracijom...

Nazad
Vrh