Mehanicke sejalice za kukuruz

oooooooooooo ljudi tu ste sad cu vi pojasnim..

:osmeh::ppozdrav::ppozdrav:

Jedan očev dobar prijatelj (nažalost sad je pokojni), je ručno prebirao kukuruze pre setve. Jednostavno izruči vreću na sto, poravna u tanak sloj, i ručno prebira kukuruz, kao pasulj. Zrna samo gura na dve tri gomilice, formirane po veličini zrna. Posle uzme zrno sa gomilice i odabere ploču tako da zrno knap uđe u rupu, ali da ne bude tesno, tj da se ne zaglavljuje. I posle tako raspodeli seme po baterijama u kojima su ploče sa odgovarajućom veličinom rupa.

koristi li neko sejalicu IMT 640.2, da li ste zadovoljni, kakva su vam iskustva sa njom, dobre, lose osobine?

То са пресејаванјем (и прављењем сита 6,8,10 или 12) није тако лоша идеја. Али мислим да је непотребно. Ја сам посејао ове године осам хектара у преко четрдесет њива и отишло ми тачно двадесет џака по двадесет пет хиљада семенки на двадесет један цм. Имам неку копију олтове сејалице коју производи Челик из Житорађе и осим оног малог метала који се ставља испред или поред скидача вишка семена нисам менјао ништа. Једино сто радим је да пре сетве из џака изаберем највеће семе кукуруза пробам на плочи како лежи. Мора да има луфта несме да буде претесно а по потреби ставим плочу број већу и сејем. Ове године сам сејао НС 640 И био је доста крупан (9,5кг семена у џаку) тако да сам сејао плочом број 12. Механичком сам сејалицом задовољан мада бих купио пнеуматску само из помодарства.

Ovog proljeća sam na jednoj njivi vidio sijanje kukuruza zaprežnom sijačicom lancem zakačena za traktor.
Iz znatiželje,otišao sam na tu parcelu i zamislite,kukuruz ima bolji sklop nego susjedna parcela sijana pneumatskom sijačicom.

Malo varenja,malo brusenja:
x4y6r.jpg

m1nag.jpg

1zoj5sy.jpg

148mct1.jpg

Za sledecu sezonu su spremni metalni klinčići.Planiram da ih stavim ispred kucista cistaca jer su mi cistaci fabricki ovi beli jos uvek,da ih ne seckam.Kada je kalibrirano seme veoma retko izbaci 2 ili manji odn. veci razmak.
Plocica je 11 mm,a sejac je podesen na 23 cm u redu.U agregatu sa IMT539 1. brzohodna.

Kalibraza semena je razlicita,zavisnosti od hibrida do hibrida i zavisi i od semenskh kuca.ZP je bio kalibriran a NS nije.Bar ovo sto sam kupio_Od toga je i zavisila preciznost setve.
ZP606 je 6,5 do 8,5 mm
ZP 684 je 8.5 do 11 mm
a NS 6010 nije kalibriran,sitno seme ujednaceno,dok NS640 mesano i krupno i sitno.Imao je dzak 640 od prosle godine on je bio sitan.
Najbolje je posejan 684,zatim 606 i 6010 i na kraju 640.
Sve je sejano na plocicu 11.

Kalibrirano seme- menjati plocice prema kalibrazi.
Ne kalibrirano seme- kalibrirati ga kod kuce.Kao sto je kolega Milan rekao izbusiti tepsije,prosejati, izabrati plocice i stvar resena.

Malo sam kibicovao okolne njive koje su sejane IMT mehanickim i IMTpneumatskim i mogu vam reci OLT je precizniji.

Ovo je sejano IMT pneumatskom sejalicom, tako da mislim da mehanicka OLT-ova ne moze ni priblizno ovako.
slika160s.jpg
slika159.jpg

luky@
Veruj mi da moze priblizno da seje kao pneumatska sa dodatkom ovih metalnih klincica,uverio sam se ove godine posto sam ih stavio,da ne lazem slikacu za koji dan,posto sada samo camcem mogu u njivu.

Ove godine sejao sam dva hibrida NS 6010(sitno seme) i ZP 677(krupno seme) i nešto malo ZP 640 za tuđe potrebe, pošto imam ove metalne klinčiće planiram još jedan zahvat za sledeću sezonu a to je teflonski cistač umesto ovog plastičnog belog kao na slici (kod mene je crni), inače kad je u pitanju ne jednako seme koje se zaglavi na ploči zna da puca čistač i da napravi zastoj po 10 minuta, a da ne pričam koliko tad odlazi kukuruz. Kad se svi dodaci odrade i moze da se govori o preciznosti približnoj pneumatskoj sejalici.

Lucky,ovo sto sam ja video je daleko od ovog sto si ti slikao.Taj sto sam video ili ne zna da podesi ili nemoze da podesi isti razmak.Isto kao da je sejao mehanickom IMT.Razmak je od 14-5 do 26-7.ima gde je i dobar razmak.A da je "leteo" po njivi leteo je kao da drlja.

A citam sto pisete za mehanicke sijacice i mi imamo dvorednu OLT s plasticnim plocama (stariji tip sa posebnim posudama za gnojivo) i ove godine smo ju htjeli izrezati u staro zeljezo koliko nas je zivcirala... stopa sjeme, pa neko i slomi, pa onda ulagac za gnojivo pravi probleme jer je odmah iza ulagaca sjemena pa ga zastopa... ma 100 cuda.

Jedan susjed ima IMT dvorednu mehanicku stariju nego ja i od usluznog sijanja ide on s tom mehanickom i jedan iz susjednog sela s olt pneumatskom. Ovog s IMT sijacicom ne mogu nahvaliti koliko precizno i fino sije. Poceo sam i ja sebi traziti IMT mehanicku sijacicu pa da ju sredim za moje potrebe da me vise ne zivcira ova OLT-ova, ili bar ovu staru OLT da zamjenim za noviji tip s jednom velikom kutijom za gnojivo i mislim da bi to bilo TO. Kod nas ove novije OLT sijacice drze cjenu skoro ko i cetveroredne, pa mi to nekako za 2kj kukuruza godisnje nema smisla placati, a IMT sam nasao kod jednog poznanika i to jednu ispravnu za 150€ i jednu za djelove uz nju dobijam na poklon. Trebao bi ovih dana otici to vidjeti, pa mozda nesto i dogovorim s njim ako mi se sijacica svidi. Susjed ima jednu zamjerku na svoju IMT sijacicu jer mu je traktor dobio lufta na polugama pa se sijacica zna gegati lijevo desno i posto ima jedan tocak ne odrzava pravac u redu, nego seta lijevo-desno...

OLT kao takav mi je popio krvi na litre i potrosio zivaca na kile, samo zbog pre cestog stopanja cak i s kalibriranim zrnom pravi probleme. Mislim da nece jos dugo...

Kod mene jedan lik prodaje dvorednu IMT sijačicu. Bio sam kod njega jer sam čuo da prodaje OLT-ovu, al kad sam došo i vidio da je IMT nisam je ni gledo. Žena mi je rekla cifru, al sam zaboravio.

P.S. Trebo si uzet od mene onu MSK-4. Sad bi sa njom sijo samo tako. ;)

4 reda mi je pre veliko za moja 2 jutra kukuruza sto posijem...

Ovaj mi nije daleko (onaj s brenama i zmajevima) i trazi mi 1000kn za obadvije, tj cjena za ispravnu je 1000kn, a druga je gratis ako hocu za dijelove. Jedino sto nemaju kutije za gnojivo, a u mom kraju rasipacem gnojivo za kukuruze je ludost...

Sve mislim da ih odem pogledati i jos se malo cjenkati, pa da se ponovim i ja malo u neki stroj. Kaze da ima dobosa za njih cijelo cudo tako da nije problem.

Bobo, Moja sejalica je ista... Samo izvadiš donji vijak iz ulagaca veštaka, i podešavaš dubinu ulaganja semena čekićem... ja sam tako radio da ulagač za veštak tek-tek pola centi ide u zemlju.... poneko zrno veštaka eventualno može da ostane na površini ali sigurno nema gušenja...

Da ne ispadne da pisem ne argumentovano.Danas sam bio u prolazu pored njive gde je sejano pneumatskom IMT,o cemu sam juce pisao.

2uz2y3r.jpg

2wo9ggg.jpg

2i7x0u9.jpg

Bice i slike od OLT mehanicke,samo dok odem do njive.Ovo mi je bilo usputno danas da slikam.

Nije mi namera da se sa bilo kim prepucavam koja bolje i losije seje.Jednostavno diskutujemo.
Mnogo toga zavisi kod preciznosti,pocevsi od sejalice,njene ispravnosti,podesenosti,i naravno majstora koji vozi.

bice da se ovo majstor nesto zajebo ali nemora da znaci da su sve seljalice jedna marke lose sve zavisi od majsoora pa mozes i sa gaspardom da napravis sranje vrlo lako

Da ne ispadne da pisem ne argumentovano.Danas sam bio u prolazu pored njive gde je sejano pneumatskom IMT,o cemu sam juce pisao.

2uz2y3r.jpg

2wo9ggg.jpg

2i7x0u9.jpg

Bice i slike od OLT mehanicke,samo dok odem do njive.Ovo mi je bilo usputno danas da slikam.

Nije mi namera da se sa bilo kim prepucavam koja bolje i losije seje.Jednostavno diskutujemo.
Mnogo toga zavisi kod preciznosti,pocevsi od sejalice,njene ispravnosti,podesenosti,i naravno majstora koji vozi.

Moja olt s kojom sam sijao još i gore na par mjesta niej bacila kuruz ma koma..
A išao polako pa zna lomit sjeme , sito čak zgužva ...
A neprecizna je svakako što je jako loša stvar...

Nazad
Vrh