Mehanicke sejalice za kukuruz

A to malo cu uložit u nju obojat ja i biće za nešto sad nije za niš a ne sijat

Jel nisi ti bio pisao nedavno da je OLT govno, da je to sranje i hvalio si neku crveno-zutu sijacicu? A sad od jednom kupio OLT-a ;)

Minimalan ulog u novi tip mehanizama, i samo gaaaas, nisi se nista zezno s kupovinom, vidjet ces da je OLT s novim tipom mehanizama jako dobra i precizna sijacica za manje povrsine.

Paje govno sto da recem nis ne valja na njoj .
Kutije za sjeme moraju nove , kutiju od umjetnog krpat sva u banani.
Izbacivače nema smisla one plastične .
Poslikat cu jednom pa cu ju onda sređivat koliko sam dao još toliko moram stavit.
Ali nisam imao niš drugo za kupit i bila je blizu.
Nakon toga nadam se da bude dobro sijala

Ako bog da raskopao sam ju i brdo posla.
Al ajd 85 godina jedino mi se zadnji kotači ne slažu il je neko mjenjao jer su od starog tipa ali nema veze.
Još ove nabaviti.
http://metalnimehanizmi.blogspot.hr/
Kutije i to sve novo sam našao željezne za sjeme jer ove plastične pucaju

Poslednja izmena:
Komsija ima oltovu staru sijacicu. I na njoj su metalni izbacivaci tj komplet mehanizam. Ne poznam dobro tu materiju ali sam vidio da je komplet sijacica od metala. Nit lomi sjeme nit izbacuje po 2 nit ista. Sta je sad odjednom sa tim plasticnim izbacivacima? Jel to toliko valja ili nema dobrog zamjenskog metalnog pa je taj plasticni najpriblizniji ili sta vec? Razmisljam da kupim takvu 4 reda pa da sam u toku kako i sta.

Komsija ima oltovu staru sijacicu. I na njoj su metalni izbacivaci tj komplet mehanizam. Ne poznam dobro tu materiju ali sam vidio da je komplet sijacica od metala. Nit lomi sjeme nit izbacuje po 2 nit ista. Sta je sad odjednom sa tim plasticnim izbacivacima? Jel to toliko valja ili nema dobrog zamjenskog metalnog pa je taj plasticni najpriblizniji ili sta vec? Razmisljam da kupim takvu 4 reda pa da sam u toku kako i sta.

To je stariji tip sijacice s gusanim plocama. SUPER precizne u radu. Moj kolega ima takvu cetverorednu i kupio je pneumatsku da ju zamjeni. 539 nije mogao nositi pneumatsku po nasim brdima pa ju je prodao a sije oko 30 hektara kukuruza svake godine i kaze da ju ne da ni za sta.

Samo cu ti reci da je ovog proljeca uredna dvoredna sijacica s gusanim plocama prodana u susjednom selu za 200€ KOMSIJI a ja moju s plasticnim plocam dvorednu prodao za 65€...

Eto izbacivači naručeni , kutije za sjeme nove naručene.
I malo boje i biće ko nova kad napravim ubacim slika.

Gdje si narucivao kutije za sjeme i koliko kostaju? Trebat ce i meni za iducu godinu. Najjeftinije metalne s poklopcem sam nasao za 160Kn... Nadam se da ce biti na NS sajmu povoljnije ;)

Gdje si narucivao kutije za sjeme i koliko kostaju? Trebat ce i meni za iducu godinu. Najjeftinije metalne s poklopcem sam nasao za 160Kn... Nadam se da ce biti na NS sajmu povoljnije ;)

http://www.antos-trgovina.hr/shop/index.php?cPath=22_59_167
http://www.psc-ferencak.hr/index.php?opt=shop&act=catlist&id=869&lang=hr
Ja sam iz antoša naručio sve 280 kn a izbacivači oni 230 će doći.
I još boja i naljepnica al ajd nežuri mi se za ovu godinu je posijano al za nagodinu neka se grije .

imam ja 2 pravljene kutije za sjeme sa poklopcima, za ovu sa plastičnim pločama, napravio 6 kom, pa da ostane dvije u rezervi, i sada mi stoje

a za ovu sa gusanim pločama, imam jednu komplet kutiju bez ploča

- - - - - - - - - -

evo i slike:

ako neko zna da mi malo objasni,,do cega je sta da mijenjam na sijacici ,olt ubacio sam nove metalne mehanizme,lomi zrno ,izbacuje po dvoje ,hoce slomit i plasticno sito,

Nisu ajmo reci orginal.mada su sve kopije. Sigurno je prevelik ugao pa zato lomi . Kako su raspravljali ako je skidac od livene plastike onda je kao taj orginal.tj kakav je najbolji

Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk

S novim tipom mehanizama je "pravilo" (pokazalo se bolje) da se koriste sjetvene ploce "za broj vece" od onih koje bi koristili s obicnim mehanizmima.

Takodjer nije dovoljno samo zasarafiti mehanizme i ici u sjetvu. Limice sa strane treba prilagoditi da idu uz samu sjetvenu plocu. Ako su oni dosta podignuti od ploce, tu se desava lom...

Na samim mehanizmima postoji jedan mali limic koji ne da zrnu da se provlaci mimo cistaca. kad sam namontirao mehanizme i stavio sjetvene ploce kod mene su ti limici kraj cistaca bili dosta vosoko od sjetvene loce i tu se sitnije zrno samo tako moglo provuci a ako je bilo krupnije moze ga i lomiti. spustio sam te limove kraj cistaca skroz do sjetvene ploce tik da ju ne dira i nema problema.

Mehanizmi kupovani na PLA-MET Zrenjanin standu zadnje dvije godine sto meni sto mojim komsijama kad su vidjeli da kukuruz ima bolji raspored.

Ovaj odmah iznad bijele plastike sto je savinut prema dolje. Kod mene je bio dosta visoko od ploce na oba mehanizma (dvoredna masina) i ja kad sam namontirao mehanizme, stavio sjetvene loce i tu "kuku" jos malo priblizio sjetvenoj ploci da smanjim luft da zrno ne moze prolaziti.

Ovaj odmah iznad bijele plastike sto je savinut prema dolje. Kod mene je bio dosta visoko od ploce na oba mehanizma (dvoredna masina) i ja kad sam namontirao mehanizme, stavio sjetvene loce i tu "kuku" jos malo priblizio sjetvenoj ploci da smanjim luft da zrno ne moze prolaziti.

Znači da ga onda treba na šrafove naštelovati.Ja sam morao razbušivati rupe na mehanizmu da mogu da ga montiram.Koliko treba ostaviti lufta do tanjira

Nazad
Vrh