poznavalac_prilika
Banned
g.poznavaoce pa vi se razumete u proizvodnju divno.Pa oko mene imam malinara kojima proizvodnja po kg nekosta ni 50din a oberu 50kg po aru...ako smem da primetim jos niste upoznali prave proizvodjace.Ako ikada budete hteli ja koji sam pocetnik objasnicu vam troskove proizvodnje u dinar,u mojoj prethodnoj poruci dao sam vam neke smernice oko prinosa da napravite paralelu,ali vi to ocito ne shvatate.Rekao si da nam ne treba strucnjak za proizvodnju mozda si u pravu ISTO TAKO I VI NISTE POTREBNI KAO VELIKI POZNAVALAC TRGOVANJA.....U NEKOLIKO PORUKA DO SADA nista novo niti konkretno niste mi odgovorili,MORATEshvatiti da sve pocinje od radjanja a ne od kraja.Da bi bili uspesni morate znati mnogo vise o proizvodu s kojim trgujete..........stvarno bih hteo da vam pomognem ali neznam kako,kpliko god se posadi nove maline toliko se zatre zalosno je sto imamo pod zasadima samo 15000h i sto to obradjjuje starija generacija a mladji bi u vasu bransu da lako zarade.....NEMA LEBA BEZ MOTIKE
Nisam veliki strucnjak oko same proizvodnje ali znam osnovne stvari, da se bavim proizvodnjom siguran sam da bi to znao puno vise. Ima ljudi koji malo ulazu a ima ljudi koji puno ulazu a puno i ocekuju, ne mozemo svastaviti u isti kos. Upoznao sam par stvarno ozbiljnih proizvodjaca medjutim od njih nisam nikad cuo da kukaju kao vecina vas ovde na forumu, oni rade svoj posao i pristojno zive. Nisam zainteresovan u ovom trenutku za proizvodnju ali svakako hvala vam na ponudi, imam previse drugog posla ne bih stigao da se posvetim proizvodnji na pravi nacin.
Sto se tice strucnjaka za proizvodnju ubedjen sam da ljudi iz vasih krajeva to mnogo dobro rade, cak svojim prakticnim znanjem prevazilaze i nase pojedine strucnjake, ne kazem da su strucnjaci bespotrebni, oni svakako trebaju da isprate proizvodnju ali nista preko toga jer je proizvodnja maline posao koji se prenosi sa kolena na koleno.
To sto vama nisam potreban ne znaci da drugi ljudi ne zele nesto novo da cuju iz malo drugacije perspektive. Ne morate mi pomagati, ono gde bi ste vi mogli da mi pomognete meni nije interesantno jer nemam vremena za takve stvari. Da bi bio uspesan u necemu mora se poznavati materija , ja je poznajem u meri koja je meni potrebna a sve sto ne znam ne libim se da pitam nase strucnjake ili ljude sa visegodisnjim iskustvom.
Sto se tice zasada, mogu da prihvatim cinjenicu da se onoliko novih koji se podignu ujedno toliko starih i nestane (na vasem terenu), ali rast se ovde i ne ocekuje posto su ovo tradicionalna jaka mesta za proizvodnju malina, mislim na zapadnu srbiju, Arilje, Ivanjica, Guca, Lucani, Uzice i sva okolna pripadajuca sela. Tu je proizvodnja enormna tako da i nema nekih prevelikih mogucnosti da se puno sire novi zasadi. Gde se ocekuje ekspanzija, u onim mestima i regionima gde je proizvodnja malina u zacetku, tu mislim na Priboj, Prijepolje,Novu Varos, Brodarevo, Aleksinac, jug Srbije. Ova mesta imaju totalno unistenu industriju i ljudi moraju nekako da prezive, veliki deo njih se odlucuje za proizvodnju malina i tu ja vidim mogucnost da sveukupna proizvodnja raste. Tu vidim i probleme kad pocnemo mi medjusobno jedni drugima da pravimo konkurenciju.
U bransi u kojoj sam ja, nema puno mladih ljudi, misle svi da je lak posao ali nije. Mora puno da se radi, mora se biti odgovoran tacan, mora se puno ulagati u marketing neprestano covek mora biti u toku i pratiti sta se desava na trzistu kako bi u odredjenom trenutku mogao da reaguje. Kontakti se moraju stvarati, negovati i cuvati jer su oni od presudne vaznosti da bi neko bio uspesan. Mnogi pokusaju ili pokusavaju ali malo je njih za koje mogu reci da su uspesni. A to leba bez motike, to je komunisticka mantra, jer mi izgleda jos uvek ne mozemo da shvatimo da postoje i poslovi koji ne podrazumevaju rad na njivi ili radionici. Svako neka radi ono u cemu je najbolji, to je najbolja filozofija kada je posao u pitanju....