MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moje licno misljenje da odmah promenis hladnjacu i nadjes nekog korektnijeg(dovoljno je sto si jedva naplatio) i tako treba svi mi da uradimo da se odvoji zito od kukolja i ostanu da rade cestiti ljudi.Ja sam pre tri godine davao onoj hladnjaci u Cacku Miralex sto je zajebavala ove godine onog coveka iz Ivanjice i on strajkovo gladju i isto tako me zavlacila oko naplate i ja sada i da ponudi duplu cenu ne bih im dao nista jer su dokazani olos.

Nema nam Pola da na javi sta se desava u Sapcu?

Cemu kukanje, cemu prenemaganje , da li ce to resiti vase probleme ??? Svoje probleme mozete resiti samo tako ako preuzmete sudbinu u svoje ruke, pisao sam kako to mozete da uradite. Neki su govorili kako nema slobodnih kapaciteta a covek se iz Gornjeg Milanovca javio i nudi svoje kapacitete a ja znam jos slobodnih kapaciteta na teritoriji Arilja, Ivanjice, Pozege i okolnih mesta. Naravno nema slobodnih kapaciteta za 10.000 tona ali za 2-3.000 tona smeo bih da potpisem da bih toliko kapaciteta mogao da skupim... Ne branim hladnjace ali isto tako proizvodjace ne mogu da shvatim da nece i ne zele da shvate da je vreme samoupravnog socijalizma davno proslo. Ako mislite da hladnjace nisu korektne , da ne daju korektnu cenu prilikom otkupa i druge slicne stvari, onda potrazite neko drugo resenje. Price tipa, necu da berem , ima da ih pokosim su "resenja" koja ce samo vama naskoditi... Prosle godine tolika se visnja bacila pa ne vidim da je neko od vas ovde protestvovao zbog toga ili slicno... Kada se uzme odnos ulozenog naspram rizika i zarade malina je jos i najbolja kultura.

- - - - - - - - - -

Da li ima neko ko moze da poveruje u pricu da ce malina ove godine biti 100 dinara....? Pa taj treba da bude totalni laik i neko ko se nikad ranije nije bavio sa proizvodnjom malina da bi mogao da poveruje u tako nesto.....

- - - - - - - - - -

Popravljanje pregovaračke pozicije
Savez “Srpska malina” predložio je projekat izgradnje mini hladnjača kapaciteta od 10 do 20 tona, čiji bi nosilac bilo Ministarstvo poljoprivrede, sa kojim bismo konkurisali kod evropskih fondova. To ne bi bila velika investicija, preciznije, ulaganja bi iznosila od 10.000 do 15.000 evra po hladnjači, a posao bi bio realizovan po principu “ključ u ruke”. To bi proizvođačima omogućilo da zamrznu svežu malinu, i da sačekaju jesen ili zimu, pa tek tada da pregovaraju sa otkupljivačima o ceni, koja bi sigurno bila povoljnija, nego u jeku berbe. Izgradnja mini hladnjača je jedini način da odgovorimo na ucene vlasnika hladnjača – objašnjava Borko Pavić, sekretar Saveza “Srpska malina”.
Subvencije i za malinare
Mi ne tražimo dogovor, mi nudimo rešenje, bazirano na iskustvu poljskih malinara. Naš zahtev je da proizvodnja maline bude subvencionisana sa 30 odsto od cene. Time ćemo se osloboditi monopola vlasnika hladnjača i raznih lobija. Pitam se kako to da malinari ne mogu da dobiju državne subvencije, dok se inostranim investitorima nudi po 10.000 evra za jedno radno mesto. Zašto malinari ne mogu da dobiju mesečno 50 evra kako bi beračima mogli da plate doprinose za socijalno i zdravstveno. Osim toga, ako banke odobravaju vlasnicima hladnjača kredite za otkup, zašto i poljoprivrednici ne bi mogli da dobiju povoljan kredit od neke razvojne banke – pita se Stojan Ocokoljić, sekretar udruženja Vilamet iz Ivanjice.[/QUOTE]

Usvojen je ove godine zakon o pred-setvenom finansiranju, to znaci da ce proizvodjaci moci da podignu kredite a za garanciju da koriste rod voca koji tek treba da se bere. Ovo ce pomoci svim poljoprivrednim proizvodjacima jer ce ovako moci samostalno da finansiraju proizvodnju do berbe/zetve i da kasnije prodaju robu kada se za to steknu najbolji uslovi.... Ideja je odlicna a kako ce sve funkcionisati u praksi ostaje da se vidi....

Prvo malina nece biti 105din,zna se cena za zamrzavanje,robu mogu da cuvaju do kada procene da je najbolji trenutak za prodaju,svoja roba uvek moze da se kontrolise,s tim da se placa mesecni lager po kg

Ja sam tako platio pre neku god i prosao sam skoro kao sa svezom. Tebi 20centi i posle par dinara mesecno taman da im propadne sve. Kako da plate radnike ako cekaju februar. A prosto receno prosle god mrzli vilamet oko 200 din, cacanka oko 80 ostale sorte kupine oko 90.ribizla do 100. Prosle god je bilo tanko da se zamrzava

Ja sam tako platio pre neku god i prosao sam skoro kao sa svezom. Tebi 20centi i posle par dinara mesecno taman da im propadne sve. Kako da plate radnike ako cekaju februar. A prosto receno prosle god mrzli vilamet oko 200 din, cacanka oko 80 ostale sorte kupine oko 90.ribizla do 100. Prosle god je bilo tanko da se zamrzava

Kako pisete tako postovani Slavisa, pa nasi proizvodjaci misle da se sa hladnjacom veliki novci zaradjuju, zamrznes i odmah si dobar makar 100 dinara po kg?

Poznavalac mani se knjige i spusti se u praksu.kakva bre drzava.sad vracaju od 10 000e 40% a znas da odbiju pdv pa ti vrate od 8000e i malo jace.nemas povracaj pdv. Kao drugo moraju da rade njihovi da bi to dobio,trebaju ti svi papiri... tako da je jeftinije na divlje bez upotrebne dozvole...

- - - - - - - - - -

Ja pisem praksu.imas i cene zamrznute.pa kad saberes srednju cenu sveze vidis koliko dobijes ako imas mini hladnjacu. Jeste bolje ali ne uz pomoc kredita. Osim ako nemate nekog da to promuva nekako

Poznavalac , brkaš stvari, čovek je kao i ja zamrzavao kod drugog na usluzi i verovatno prodavao drugim hladnjačarima. Nije izvozio niti to mi možemo

Sta je sve potrebno od papira da bi se roba izvezla sam vec pisao, ako meni ne verujete mozete da se raspitate kod najblizeg speditera, e sad sto treba znati i kome to prodati posto se ispune svi prethodni preduslovi to je neko drugo pitanje. A znanje mora da se plate, placaju i hladnjace razne menadzere koji im prodaju robu tako da ce tim stopama morati da krenu i proizvodjaci ako zele sami da preuzmu sudbinu u svoje ruke....

Kako pisete tako postovani Slavisa, pa nasi proizvodjaci misle da se sa hladnjacom veliki novci zaradjuju, zamrznes i odmah si dobar makar 100 dinara po kg?

Poznavalac
Glupo je generalizovati sve proizvodjace istim arsinom,jos manje biti ironican prema svima.......to bi isto bilo kada bismo rekli da su svi hladnjacari losi.
Moj generalni zakljucak vasih pisanja i izlaganja je: INTERES,PROFIT.....tako i ovde,ima znanja a ima i neznanja ima interesa,pometnje,pa ako hocete i licemerja
---------------
Cegovac
Pole verovatno izvodi pocetni udarac na utakmici...:haha:..Javice se on...nego sta nam je sa dragim Vladanom Spasojevicem,trebao je vec davno da se oglasi....da se nije udomio kod one tvoje prepostene hladnjacarke:haha::spavam:
-------------
Slavisa 74
Malo strpljenja druze,

Poznavalac
Glupo je generalizovati sve proizvodjace istim arsinom,jos manje biti ironican prema svima.......to bi isto bilo kada bismo rekli da su svi hladnjacari losi.
Moj generalni zakljucak vasih pisanja i izlaganja je: INTERES,PROFIT.....tako i ovde,ima znanja a ima i neznanja ima interesa,pometnje,pa ako hocete i licemerja

Trudim se da ne generalizujem stvari, ali vi ste svedok kako su se pojedinci ophodili prema meni kada sam izneo svoje vidjenje stvari kako stvari mogu da se promene na bolje. Sto se tice interesa i profita, kada bi se svi vodili tom devizom svima bi bilo bolje, medjutim do profita nekad mora da prodje odredjeno vreme a danas niko ne voli da ceka. Ove godine je evidentno da ce cena biti dobra i da ce vecina proizvodjaca biti zadovoljna,pitam se samo koliko ce njih uloziti u proizvodnju a koliko ce njih novac potrositi na razne stvari, pa sledece godine opet u kukanje.....

I sad da pohrle ljudi da prave mini hladnjace i izvoze 20t robe. Ili da mrznu u milanovcu i izvoze u originalu? Ovde se desava to dal ce cena i koliko da raste ako je stvarno 105din usta ne verujem. Znam da je na pijaci 300 na krcmu sto je mala cena.

Trudim se da ne generalizujem stvari, ali vi ste svedok kako su se pojedinci ophodili prema meni kada sam izneo svoje vidjenje stvari kako stvari mogu da se promene na bolje. Sto se tice interesa i profita, kada bi se svi vodili tom devizom svima bi bilo bolje, medjutim do profita nekad mora da prodje odredjeno vreme a danas niko ne voli da ceka. Ove godine je evidentno da ce cena biti dobra i da ce vecina proizvodjaca biti zadovoljna,pitam se samo koliko ce njih uloziti u proizvodnju a koliko ce njih novac potrositi na razne stvari, pa sledece godine opet u kukanje.....

Poznavalac
NAJISKRENIJE.....Oni pravi proizvodjaci UVEK ulazu u proizvodnju,njihovo osavremenjavanje,.idizanje na visi nivo...na 3 k,...bez obzira kada je kako prosao sa cenom i zaradom.

I sad da pohrle ljudi da prave mini hladnjace i izvoze 20t robe. Ili da mrznu u milanovcu i izvoze u originalu? Ovde se desava to dal ce cena i koliko da raste ako je stvarno 105din usta ne verujem. Znam da je na pijaci 300 na krcmu sto je mala cena.

Moze i 20 tona da se izveze bez problema, original tesko da moze da se izveze, eventualno bruh... Ali ako se 5 njih udruzi to vise nije 20 tona nego 100 a mozda i vise tona.... Ali pitanje je da li neko zeli i hoce vise ili se radije zadovoljava sa trenutnim stanjem stvari....

Poznavalac
---------------
Cegovac
Pole verovatno izvodi pocetni udarac na utakmici...:haha:..Javice se on...nego sta nam je sa dragim Vladanom Spasojevicem,trebao je vec davno da se oglasi....da se nije udomio kod one tvoje prepostene hladnjacarke:haha::spavam:
-------------
Slavisa 74
Malo strpljenja druze,

Gospodin Spasojevic pre podne pregleda forum ali nece da se druzi sa nama.

Da,moze i 1 auto da dovezes da preprodas i zaradis neku stotku mozda ali kad naidje kamion pun loma i vec podmitio granice i sve ostale onda ta kola koja si dovezo mozes sam da vozis.to ti je a ma bas bukvalno tako

Nadam se samo da ta cena nece biti i da je hteo samo da me iznervira i da vidi moju reakciju.Iskreno ja dok platim 15 radnika i ostala ulaganja meni ne ostaje nista i po toj ceni nema sanse da berem.Ovde u Arilju su hladnjacari jako slozni i oni kad se dogovore oko cene kao sto je bilo i prosle god nema sansi da je podignu ni za jedan dinar.Prosle godine su i kupinu uzeli kod nas dzabe placali 50 din.

- - - - - - - - - -

Koja ti je to lopuza rekla? Nadam se da nisam upotrebio suvise meku rec... ?
Ajde pisem ti ime u poruci

Pocetna i kad ti sve uzme kaze ti koja je krajnja tj koja njima odgovara,a ako je trzisna utakmica kao sto vi tvrdite takmicenje mora poceti odmah da bi trziste odredio cenu a ne pocetna i odose maline.Gde je tu trzisna utakmica?

Kolega Slavisa vec smo pisali i mislim vecina se slozili da treba imenovati a zatim i izbegavati ne korektne hladnjace.Nema razloga ne reci svima istinu da i druge kolege ne bi dosle u istu situaciju kao vi prosle godine da mole za svoje pare.

Cuj pocetna,nije krajna? A koliko ce da bude krajnja, 56 dinara,sa prevozom? nMislim,posto kod ovih nasih nema dizanja,samo obaranje. A mene radnici ucenjuju,mislim,njihova je klopa,nista vise,traze mi 2700??? Culi da ce malina biti 240 dinara,a ja pitam gde to???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh