Malina - berba i cena 2014

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Država ne treba da određuje cenu iz razloga što je ovo propala država i posla nema nigde i ništa se ne isplati raditi. Kad bi država odredila da cena maline ili bilo kog proizvoda bude isplativa za rad, npr. 250 dinara je malina od ove godine, koliko bi hektara maline bilo posađeno u Srbiji? To je, dakle, siguran i pouzdan posao i svi ćemo to raditi i živeti super. Valjda znamo da život i nije baš tako lak.

Mada, država je odredila i ovu cenu, naš je problem što nam se ta cena ne dopada.

Kod nas je i dalje 200 dinara.

Poslednja izmena od urednika:
Vlasti su rekle svoje. Malina je berzanska roba i koliko berza pokaze to je . Ali gde je kod nas berza , ko je kontrolise. berza ima svoja pravila nesme biti monopola itd... Zakona tu ima ali problem je u onima koji zakon sprovode. Mito i korupcija svugde i tu se nasa prica zavrsava. Mozemo da se srdimo , kidamo al pomoci nema. Tu smo gde smo u tunelu gde su svetla pogasena pa ko se snadje. 200 dinara i veceras mada nema branja na Ivanjdan.

Da je drzava napravila hladnjace u mestima gde se proizvodi obojeno voce od onih para koje je potrosila na subvencionisanje radnih mesta stranim firmama tipa jura itd. i dala neku minimalnu zagarantovanu cenu,zaposlila bi 100 puta vise judi nego sto jeste.Ali ko uopste sta ocekuje od drzave ovde,sem nameta.Cena i dalje 180 plus prevoz,mada sto rece kolega danas niko nije brao zbog praznika.

Hvala ljudi na podrsci evo mene opet ovde.
Molim oktopoda da iscenzurise moju poruku koju je obrisao i da je vrati u onom obliku u kojem mu odgovara da stoji u postu jer zelim da je ljudi procitaju.
Posebno onaj zadnji deo. JOS SAMO DA DODAM Nista ja licno nisam shvatio jer nista nije bilo upuceno meni nego lik iz bajmoka kod subotice dodje na forum o malini i pocnr da prosipa pamet i jos drzi moralne lekcije i naziva ljude PRIMITIVCINO da to pise u njegovom postu i ne vidim da je sklonjeno jos uvek,a direktno se obratio nekomeKAO I JA pa ti druze proveri kome i sankcioni kako mislis da treba.
MALINARI iz Arilja Ivanjice Pozege Uzica i svih ostalih opstina gde su nas ovako udesili sa cenom odazovite se pozivu ako ga bude i svi u Arilje na protest. Shvatate li vi ljudi da ce ove godine hladnjacari prodavati original minimum 3 evra. PA TREBA LI DA IM DAMO TOLIKE NASE PARE.??????
Oni su resili da izgleda da od ove dve godine vratr sve dugove kredite i zarade za narednih 5. NA NAMA JE da su borimo jer ni vucic ni bilo ko drugi nam nece pomoci u koliko vide da sa nama moze kako hoce. Ako ove godine ne isteramo pravdu crni dani nas cekaju pamtite sta vam pisem.
Ja cu se definitivno malo povuci sa foruma ali cu nastaviti da ga pratim. Ako neko bude hteo bas mene da pita uputite pitanje u postu direktno meni inace neko vreme(ne znam ni ja koliko)necu ucestvovati u diskusijama ovde. Sve najbolje vam zelim i drzite se zajedno sad kad je najpotrebnije samo tako cete postici nesto za sve nas malinare.

Svi se,brate,trude da nas izcenzurisu,koji smo protiv kradje i monopola. E,evo sta ima da ja kazem: Neka cenzurisu., ja cu i dalje da lajem! Ama dokad vise da trimo kojekakvu bandu da nam izvlaci iz dzepa i otima svaki gram naseg znoja? Pa cekaj,treba li svi da jasu nas,postenei vredne,da bi oni mogli da uzivaju? I na protest naravno-SVI! I da trazimo 250 dinara po kilu. Jel to mnogo,sta? Srbija se saginjati NECE. Tacka.

Poslednja izmena od urednika:
Ja stvarno neznam sta oni misle i dokle ce ovako pa njima ljudi nepada na pamet da dizu cen samo pricaju bice dobra cena ,bice dobra i to je sve ja sam poludeo vagon maline dadoh po 157 pa ovo je propast gde je moja zarada sve radnici odnese bruka i sramota

Slazem se Jelena sa vasim misljenjem. Izbori se vode kao demokratski pa smo valjda izabrali uvek najbolje, kakvi smo takva nam je i vlast.Mada mozemo mi menjati ljude na vlasti svakih mesec dana dzaba nam. SISTEM ostaje isti i kraj price. Birokratija, monopoli itd... nece se promenuti sami od sebe. Kod mene je i dalje 200 a ruku na srce i nije za vise trenutno.

U B.Basti "Elixir" i dalje sve po starom vilamet-155, miker-170. Cute svi kao zaliveni i ne pomisljaju izgleda da dizu cenu. Sto se mene tice kod mene jos 1-2 berbe i to je to za ovu godinu. Kolicinom sam prezadovoljan a cenom?????????. Prosle godine "Elixir" je izjednacio celu kolicinu i krajnja cena za vilamet je bila 205, a ove.........(neko nekoga stvarno j... u mozak)

Prosta stvar:
Prosle godine ovi iz vlade proglase malinu strateskim proizvodom,Vucic obilazi hladnjacare,cena preko ode preko 200,zasto,zato sto su ove godine bili izbori naravno,a da li se neko od njih oglasavao po pitanju malina posle toga?

Kod mene jos jedno solidno branje i kupim ono sto ostane.. gotovo je. Cena i dalje stoji na 150+7 za prevoz u hladnjaci mojoj. A cujem sinoc da ti isti otkupljuju za kesh u Gorobilju kod caffe Barsa po ceni od 180din/kg i ko preda preko 100kg njemu je cena 200din/kg. U pitanju je Nektar ali,oni ne zele uopste da se izlecu a sam njihov direktor je rekao da mogu da ih poklope sve ako hoce i da plate i 500 po kilu jer imaju pare ali sto bi? Jesu nenormalni? Covek je ipak rekao da ce isplatiti po ceni po kojoj budu svi,nista manje,a koja je ta cena? Naravno,i njima ide u korist to sto dvojica ljudi koce cenu maline i vestacki je drze na 150 dinara. kao i svima ostalima. I svi ostali cute,jer im to ide u korist.

Moj hladnjacar kaze da ARILJCI nije naveo ko ne planitaju(za sad ili dok ih ne nagazimo mi ili vlast sto je manje verovatno) da plate preko 180din onu jacu cenu posle 157.BUDJAVI svi cute jer su u odnosu na tu dvojicu statisticka greska i nemaju nikakav uticaj.Pozdrav svima
Zaboravio dam da napisem u predhodnom postu da cu sve sto saznam deliti sa vama i na to ce se svesti svi moji postovi ovde do daljnjeg.

U Rep.Srpskoj (hladnjace Bratunac) izvrsile pljacku nisu znali cijenu do juce kada je skoro gotova berba i izasli sa cijenom od 2.70KM.

U Ivanjici (kod mog otkupljivača) cena i dalje akontna 150 dinara..Pored mog otkupnog mesta pojavio se nakupac koji plaća 200 dinara u kešu..ali on se pojavio sad kad je malina najkvalitetnija što opet nije fer..da je bio od prvog branja ja bih njemu davao..ovako ostaje da čekam da vidim kolika će to biti cena kod mog otkupljivača..inače ubrao sam otprilike oko 60%..to je moja procena..

Sutra bi trebalo da se sastanu udruženja Vilamet , Eko voće i premijer u Beogradu oko rešavanja problema cene . Medjutim neverujem u bilo kakav uspeh . Berba se bliži kraju . Nikad se dosad cena nije rešavala po završenoj berbi. Sve mi se čini da je ovo čekanje Vučka samo dobijanje na vremenu , da se narod polako ohladi i šta je tu je. Narod sve masovnije prodaje malinu na kamione prekupcima po 180 , 190 , 200 din.

- - - - - - - - - -

158 Požega
200-205 Osečina
150-157 Arilje
160 Kosijerić
205 Ljubovija
180 Vranje
155 Bajna Bašta
3km Bosna
170 Brus
185 Valjevo
200 Leskovac