Lucerka

Nisam ja nigde uporedjivao ovas i detelinu sto se tice hranljivosti tu nema zbora lucerka je daleko kvalitetnija.Pricam samo o kolicini proizvedene kabaste hrane po jedinici povrsine i same isplativosti iste + utrosak vremena.
Ajd kad sam se vec uhvatio znam da je off ali napisacu jos ovo pa nek moderatori prebace ako hoce.
Kod mlecnih krava a i generalno kod svih zivotinja ti je bitno da im das ono sta njima treba za zivot i za proizvodnju koju daju (meso,mleko,jaja itd)To je davnih dana ispisano kolike su potrebe hranljivih materija vitamina minerala itd za svaku kategoriju zivotinja. Ali izvor tih hranljivih materija nije bitan bitno je da ih iz te ponudjene hrane zivotinja moze usvojiti i to je kljuc svega.
Na primer:
Krava treba (lupam cifre)
100 jedinica energije,20 proteina,10 sirovih vlakana,8 vittamina,5 minerala itd itd.

Sastavicemo za energiju-najlakse
Od hraniva imas : silazu 33,3 energije /kg ,lucerka 18,repin rezanac 20,koncentrat 30 ,slama 10,senaza 30, itd.

Obrok 1 : 3kg silaze x33 = 99(100)
Obrok 2 : 5kg rezanca x20 = 100
Obrok 3 : 1kg koncentrata 30 + 2kg slama 10(20) + 1kg senaza 30 + 1kg/ rezanac 20 = 100

I tako dalje,mrzi me da pisem ima milion kombinacija u zavisnosti koja hraniva imas.
I iz svih ovih obroka si ti dobio cifru od 100 energije i tvoj cilj je postignut.Od tebe zavisi koja ces hraniva koristiti odnosno sta ti je na raspolaganju i sta ti ispada naj jeftinije. Samo sto na kraju moras izbalansirati kompletan obrok da ti zadovoljava i energiju i proteine i vlakana itd.Kada ti nesto nestane od hraniva i prebacujes se na drugo ona oduzimas nesto,dodajes drugo i tako kobinujes da opet sve potrebe krave zadovoljis.I na kraju bitna stvar kod konkretno mlecnih krava je da obrok bude sto slicniji tokom cele godine jel je zeludcima potrebno vreme da se naviknu na promenu hrane i u tim trenutcima proizvodnja opada.

Kad je tema vec lucerka konkretno ona je bogata proteinima, vlaknima kalcijumom itd.
Protein mozes zameniti sojinom sacmom, vlakna slamom,kalcijum dikacijum fosfatom itd.

Da se samo ne ode u drugačike razmišljanje, mušovac ovas balira vlazan i mota u foliju, a to je kvalitetnija hrana od suvog sena ovsa. Ima jedan veliki zdravstveni rizik, ali da ne idem u debeli offf.

besmisleno je baviti se ozbiljno govedartstvom bilo koje vrste a ne imati sigurnu hranu spremljenu bar godinu unapred(pod ovim smatram ovo sto je matic napisao i sto prodaje koliko sam shvatio svake godine visak a sad je srecom nije prodao,znaci ima visak siguran svake godine-eto desila se ova koja je katastrofalna za severnu vojvodinu i ti si cekao avgust meses da kupujes)
a mogao si po 22din da je uzmes,od viska glava nikad ne boli

a sa tvojim odg si mi odg da nisi umaticio krave i da nisi konkurisao na pravo preceg,koji ti je sad cini mi se u toku
Otkud ti znaš šta sam ja radio.Uskoro imam 3 umatičene junice za teljenje.Pravo prečeg ne koristim.Nisam ja veliki stočar.Sad ih imam 16 grla.Od toga 11 krava.
Prijatelju,kod nas je suša već 5-a godina,pa ti gledaj...Jel bi ti kupovao detelinu u maju,junu kad imaš svojih 7 jutari a još je ostalo oko 300 bala od prošle godine.
Šta misliš da li treba i mi ukućani da živimo.Ja ne ležim na parama pa da mogu da im obezbedim najbolju hranu.Da je svaka druga sušna,ladno bi premostili.Suncokret,žito,teladi...sve je potrošeno na hranu.

u subotici cvetaju ruze od 2020-te :haha:
i ti si jedan od onih na koje mi lule rekao da ne kapiraju nista

pa jel vidis da matic ima vise jutara deteline nego sto mu i treba i da prodaje,sta je 300 bala na 16 komada,plafon da izvuces mesec dana jedva a i to je manje nego sto bi trebalo da se daje
ovde u blizini su se sin i otac posvadjali jer matori stalno povecavao broj grla ko da se nece oteliti ubrzo druga i odjednom stigli na preko 100komada
snaja popizdela i otisli u podstanare sin i ona,sad su smanjili na 70komada a i to im ne treba,50 uvrh glave

Počeli smo da vređamo.Čemu to.Šta ja to ne kapiram,pa da ti treba da mi objašnjavaš.
Naravno da ti je Lule pisao a ti si sad počeo da ga kopiraš.On je sve najbolje znao.

kad je maticenje pocelo? ti sad kazes uskoro imam 3 umaticene za telenje
tu sve staje,muzes 30 godina meleze

pozz
nisam vredjao nista samo sam konstatovao da jednostavno ne kapiras sta ti pricam
da si u julu uzeo po 22din sad nebi placao 30-35din kg lucerku pa ti vidi razliku gde su ti novci
a gde je jos maj mesec

A ti ne kapiraš da imam posejano 7jutari lucerke i nisam toliko pametan kao ti da unapred znam kakvi će biti prinosi.Reci mi kad sam trebao kupiti kukuruz.I te bale što sam kupio su sve bile preko 15kg.To treba da naučiš,da nije bala bala.
Lule ti je sigurno veliki rod..Ja ga branim a on serenda.

izbaci kukuruz i ubaci jecam i zob u plodored i ishranu
meni je prosek 1.3-1.4 tone kukuruza kj ove godine i sledece ide samo 4 jutra na njive

To sam bas hteo da pitam...ja sam balirao suvi ovas na jutro 15 bala 135x120.i jedu oni to dobro ali nikad se ne zasite dok ne dobiju lucerku.
To je samo zamena... Ne "bolje". Ja ga radim u zeleno. Zadnje dve godine, prinosi premase kolicinu lucerke znatno. Ove godine mi je prosek bio 43bale, a lucerke 34 po ha. Bale su 130x120. Tako da tu manju hranljivost nadoknadi kolicina. Takodje pamtim i godine kad ovas i raz nisu dobacili ni 20 bala po ha, a lucerke je bilo 50. Zavisi od godine. Samo sto nas sve vise snalaze ove susne, gde lucerka ozbiljno omane. Sudanske trave mi se desavalo da imam preko 70 bala po ha, a ove godine je bilo 35. Inace godisnje razbacim 1200-1300 tona stajnjaka, a obradjujem nesto preko 70ha. I dalje smatram da je lucerka kraljica krmnog bilja po onome sta da, koliko ulozis, i kakvo zemljiste ostane posle nje...

Znam da bez lucerke možeš jagajcima duvati u **greška.
Kakvi ovas kakvi bakrači, od toga im rastu samo rogovi.
Kod krava je verovatno drugačije?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Verujem da na primer Holandjani ili Norvezani hrane krave samo lucerkom pa imaju verovatno najbolje rezultate u svetu.A krave im nemaju rogove. :)

Eeeee Holandija zemlja čudesna.
Ne uspeva im lucerka tamo na njihovom slanom blatu.
Gde bi im kraj bio da imaju još i lucerku!?

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

nije da im ne uspeva vec ne mogu da je osuse
a ovo motanje bala jeste dobro al u ekonomskom smislu ne
pa je uvoze
i naravno imaju letnje pasnjake sto kod nas nema ni 10% ljudi

Da se samo ne ode u drugačike razmišljanje, mušovac ovas balira vlazan i mota u foliju, a to je kvalitetnija hrana od suvog sena ovsa. Ima jedan veliki zdravstveni rizik, ali da ne idem u debeli offf.
Ajde ipak idi u off. Koji su to rizici?
Ja sam izbalirao i izmerio jednu njivu ovas grašak popšto je vaga i magacin na parceli pored izmerili smo prosek bale je bio 700 kg (680-720) .
27 bala je bilo na 60 ari.
Raž smo imali na 5 kj 70 bala iste težine ,A na 15 kj smo silirali iz kombajna i ta je bila slabija .Mislim da su cikade uradile posao i da je bilo problema sa patuljavosti.
Posle te raži smo stavili kukuruz i to je ispalo top za silažu,zalivan je tifonom. Malo je lošiji sklop pa sam ipak okrenuo da ga oberem u klipu pošto smo napravili dosta senaže i silaže od kukuruza koji nije zalivan a imamo i gomilu od prošle g koju nismo dirali.
Isto mislim ko i Mušovac poenta je sastaviti obrok da ima optimalan odnos proteina-energiju.
Gledao sam neki prilog sa farme u Hrvatskoj gde svaka krava dobije 2 kg slame dnevno u obroku ,ima u obroku i super koncetrat i melasa od hraniva koje sam zapamtio.
Dolazim do zaključka da je najveća ušteda ulaganje u mix prikolicu.
Što se tiče silaže ima jedna biogas elektrana u našoj blizini , oni prodaju silažu sa gomile.Radnik koji radi tamo mi kaže ima više farmi koji svaki dan uzimaju minumum na kamio,Cena je bila 60 e/t.

Tacno je da se klostridije relativno lako razmnozavaju u senazi (posebno u lucerci zato sto joj se tesko snizava ph) i zato mora biti dobro odradjena da se rizici smanje sto vise.Ali ako tako gledamo kod svega ima rizik,klostriije se isto tako mogu pojaviti i u silazi kukuruza.
Sve ima svoje prednosti i mane,zato sam i pisao o tome da se sve treba iskombinovati i gledati sta je najbolje finansijski a da zivotinje dobiju sta im treba.
Ako na 100 krava jedna-dve-tri crknu godisnje zbog listerije a ti ustedeo 20000e na davanje senaze u odnosu na suvu lucerku matematika je jasna.....

Nazad
Vrh