Lucerka

Nisam ja nigde uporedjivao ovas i detelinu sto se tice hranljivosti tu nema zbora lucerka je daleko kvalitetnija.Pricam samo o kolicini proizvedene kabaste hrane po jedinici povrsine i same isplativosti iste + utrosak vremena.
Ajd kad sam se vec uhvatio znam da je off ali napisacu jos ovo pa nek moderatori prebace ako hoce.
Kod mlecnih krava a i generalno kod svih zivotinja ti je bitno da im das ono sta njima treba za zivot i za proizvodnju koju daju (meso,mleko,jaja itd)To je davnih dana ispisano kolike su potrebe hranljivih materija vitamina minerala itd za svaku kategoriju zivotinja. Ali izvor tih hranljivih materija nije bitan bitno je da ih iz te ponudjene hrane zivotinja moze usvojiti i to je kljuc svega.
Na primer:
Krava treba (lupam cifre)
100 jedinica energije,20 proteina,10 sirovih vlakana,8 vittamina,5 minerala itd itd.

Sastavicemo za energiju-najlakse
Od hraniva imas : silazu 33,3 energije /kg ,lucerka 18,repin rezanac 20,koncentrat 30 ,slama 10,senaza 30, itd.

Obrok 1 : 3kg silaze x33 = 99(100)
Obrok 2 : 5kg rezanca x20 = 100
Obrok 3 : 1kg koncentrata 30 + 2kg slama 10(20) + 1kg senaza 30 + 1kg/ rezanac 20 = 100

I tako dalje,mrzi me da pisem ima milion kombinacija u zavisnosti koja hraniva imas.
I iz svih ovih obroka si ti dobio cifru od 100 energije i tvoj cilj je postignut.Od tebe zavisi koja ces hraniva koristiti odnosno sta ti je na raspolaganju i sta ti ispada naj jeftinije. Samo sto na kraju moras izbalansirati kompletan obrok da ti zadovoljava i energiju i proteine i vlakana itd.Kada ti nesto nestane od hraniva i prebacujes se na drugo ona oduzimas nesto,dodajes drugo i tako kobinujes da opet sve potrebe krave zadovoljis.I na kraju bitna stvar kod konkretno mlecnih krava je da obrok bude sto slicniji tokom cele godine jel je zeludcima potrebno vreme da se naviknu na promenu hrane i u tim trenutcima proizvodnja opada.

Kad je tema vec lucerka konkretno ona je bogata proteinima, vlaknima kalcijumom itd.
Protein mozes zameniti sojinom sacmom, vlakna slamom,kalcijum dikacijum fosfatom itd.

Nazad
Vrh