Lucerka

Uvek je bolje imati hranu proizvedenu u sopstvenoj režiji a dokupiti premikse, sačme i ostale komponente ako je potrebno, pogotovo na ove obesmislene cene poljoprivrednih proizvoda.
tu bi se dalo pricati al ok
150krava-neka 20% teladi ugine
poresek sisavaca je 400evra*100 teladi on samo na njima ima 40000hiljada evra
detelinu lako izracunati balu na dan*150krava*365dana stim da sve u jednom trenutku zasusis pa im smanjih poprilicno hranu(po 25din je mogao lako uzeti ove godine,na veliko davalo se i manja cena)
od subvencija placa dobar deo koncentrata,jeftin jecam,a valjda se nesto i namuze od tih 150 bar 70-80 je na muzi svaki dan.ima tu i junica sigurno)
samo je trebalo stici do toga i sto ovo sad ja pisem
i najveca caka nema ulaganja u nista dal ce da rodi,dal ce da se probusi guma,filteri,ulja,majstori,kombajn itd itd
ima i poprilicno stajnaka tu koji se prodaje a nije jeftin bar kod nas posebno ovi koji su usli u regenerativnu polj.
sa tim lako resi i prostirku
samo je trebalo stici do toga i sto ovo sad ja pisem,e to je vec posebna tema kako i sta

tu bi se dalo pricati al ok
150krava-neka 20% teladi ugine
poresek sisavaca je 400evra*100 teladi on samo na njima ima 40000hiljada evra
detelinu lako izracunati balu na dan*150krava*365dana stim da sve u jednom trenutku zasusis pa im smanjih poprilicno hranu(po 25din je mogao lako uzeti ove godine,na veliko davalo se i manja cena)
od subvencija placa dobar deo koncentrata,jeftin jecam,a valjda se nesto i namuze od tih 150 bar 70-80 je na muzi svaki dan.ima tu i junica sigurno)
samo je trebalo stici do toga i sto ovo sad ja pisem
i najveca caka nema ulaganja u nista dal ce da rodi,dal ce da se probusi guma,filteri,ulja,majstori,kombajn itd itd
ima i poprilicno stajnaka tu koji se prodaje a nije jeftin bar kod nas posebno ovi koji su usli u regenerativnu polj.
sa tim lako resi i prostirku
samo je trebalo stici do toga i sto ovo sad ja pisem,e to je vec posebna tema kako i sta
Lepo to izgleda kada ti napišeš.Samo izračunaj 150 bala puta 400din i tonu hrane po 40 dinara pa će ti već presesti matematika.Gde su veterinari,osemenjavanja po više puta,uginuća...Ode tvojih 40 hiljada evra a nisi ih još ni izbrojao.

Lepo to izgleda kada ti napišeš.Samo izračunaj 150 bala puta 400din i tonu hrane po 40 dinara pa će ti već presesti matematika.Gde su veterinari,osemenjavanja po više puta,uginuća...Ode tvojih 40 hiljada evra a nisi ih još ni izbrojao.
kakvih 400 din bala?

pa matic ti lepo napisao u ovoj temi prosla stranica da je prodavao po 22din kg pa racunaj koliko ti izadje bala
prosek ti je plafon 200din a i 99% manje po bali
ti odma duplo naracuno

Nađi mi 1000 bala od 12 - 15kg i kupiću bez cenkanja.
Kod Matića je ovih godina bilo 5x više bala nego kod nas i priča je drugačija.Neka sam kaže koliko je imao bala a mi smo samo u prvoj imali nešto malo a ovo sve po 10 bala po jutru,plafon.Bilo je i manje.
Mi smo kupili po 400 din.

Napisao sam da sam tražio 22 rsd i da nisam ništa prodao jer je ponuda u tom trenutku bila prevelika a nisam hteo da je dajem jeftinije.
Imao sam 3 lepa otkosa, 4 košnja je skroz podbacila a za 5 ćemo tek da vidimo kako će se odvijati situacija.Iskreno bi voleo da padne neka kiša i izgura bar 50% da se umota u foliju, vrhunsko hranivo.

Dipl stočar je izvodio računicu da ima profita kada se sve kupuje na farmi od 300 muznih krava.
E sad malo domaćinstvo je sigurno drugačije. Kada kupujete 100 bala cena je 400 dinara recima, a kada kupujete 100000 bala (karikiram) cena je poprilično jeftinija. No treba imati novca kada je lucerka najjeftinija, a to je u prvom otkosu eventualno drugom.
Uvek sam za to da se stočarska proizvodnja zasniva na sopstvenoj proizvodnji bar kabaste hrane, a po mogućstvu i žitarica.
Evo ja bih voleo da imam izvor kupovine silaže na nedeljnom nivou od 500 kg ali od toga nema ništa, a ne mogu praviti sopstvenu silažu, pa se dovijam sa dodatkom slame i kukuruzovine u obrok.

Nazad
Vrh