Lucerka

Kazem sinoc matorom da ide i skupi ujutro (cetvrti otkos, treci dan kako je kosena) i oko podna da izudara kisace uvece, taman smo poceli kupiti bale i polako se kisica uputila, kad smo zavrsili dobro smo bili mokri...
300bala na 2kj. jedan redovno kosena, drugi kj. ovrsena, podjednako bala na oba, samo sto je na tom delu gde je bila kosena 80% bila procvetala a na ovom redovnom mozda 15-20%

- - - - - - - - - -

A da, ovih 5l sto je palo bice dobra za lepo nicanje tek posejan lucerke :osmeh:

Slika od juče:
2dtstud.jpg

Slika od danas:
ot0mqo.jpg

Tako je prva slika je od juče oko podne sa donjih uvratina, a ova druga je slikana sa gornjih uvratina danas oko 10 časova.

Zdravo svima. Procitao sam celu temu i imam mnogo pitanja zato sto nemam nikakvog iskustva u poljoprivredi, osim sto sam skupljao seno sa dedom:osmeh:. Nasledio sam 4ha koji nisu obradjivani 5-6 godina i puni su korova i svakakve trave. Od mehanizacije imam traktor imt 533, kosacicu bocnu, sunce, valjak, drljacu, tanjiracu, sejalicu i hteo bih da je baliram za prodaju. Da li biste bili ljubazni da mi objasnite koji je redosled operacija da podignem prolecni zasad lucerke i da li je to dobra ideja (uopste)? Cime da prskam od korova, koliko duboko da orem, kad koliko i koje djubrivo, kad drljanje, tanjiranje, sta na jesen, sta na prolece? Nadam se da nisam smorio:osmeh:

malo je 10kg/kj ! imam staru lucerku koja je sejana 2013god. onda sam 15kg/kj posejao i bilo je extra.ovo izadje malkice vise od 14kg/kj

- - - - - - - - - -

Dali je moguce prskati lucerku protiv korova u martu,aprilu?ali mladu lucerku,sad posejanu

- - - - - - - - - -

Dali je moguce prskati lucerku protiv korova u martu,aprilu?ali mladu lucerku,sad posejanu

Shale ako budeš kosio naproleć sa kosačicom travaricom svatićeš šta sam hteo da kažem i u opšte po vlažnom a o tragovima da nepričam.

Nikako orati pred setvu,moze oranje kao sto sam ja radio,bila psenica,pa sam ugario ali tek malkice zemlje da prevrce plug,neverujem da sam dublje od 10 cm ugario,i to vozio dosta brzo da leti zemlja,i posle presao tanjiracom,i tako stojala zemlja mesec dana,i sad presao spremacem i dobio jako sitnu zemlju.ugario sam samo zato sto je bilo dosta puno slame.ali sto je jako bitno,da traktor ne tone prilikom setve i da zemlja bude suva i naravno jako jako sitna :ppozdrav:

imas na institutu u NS.675 din/kg,banatsko seme,ja kupio pre neki dan 40kg,lepo seme.a imam vec istu posejanu 2013god.prezadovoljan sam

malo je 10kg/kj ! imam staru lucerku koja je sejana 2013god. onda sam 15kg/kj posejao i bilo je extra.ovo izadje malkice vise od 14kg/kj

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Obavezno prskanje mlade lucerne pa makar je i u jesen posijana , ja to radim pulsarom, takve lucerne sasvim drugacije izgledaju poslije, ako je ljulj mlad unisti i njega , ako je cistija od korova duze godina traje.

- - - - - - - - - -

Nikako orati pred setvu,moze oranje kao sto sam ja radio,bila psenica,pa sam ugario ali tek malkice zemlje da prevrce plug,neverujem da sam dublje od 10 cm ugario,i to vozio dosta brzo da leti zemlja,i posle presao tanjiracom,i tako stojala zemlja mesec dana,i sad presao spremacem i dobio jako sitnu zemlju.ugario sam samo zato sto je bilo dosta puno slame.ali sto je jako bitno,da traktor ne tone prilikom setve i da zemlja bude suva i naravno jako jako sitna :ppozdrav:

Ja orao pred sjetvu 1 dan i to max dubinu koju moze traktor i plug da izdrzi. Valjanje valjkom i onda peglanje sa nekom istrosenom laganom drljacom,moze jos jedno valjanje valjkom ali mi se zurilo , pa onda drljaca dok ne dosadi , pozeljno jedno 4 puta , sjetva popodne da vidim marker da se prosusi barem jedan sat. Tako sam vec radio i to ne jedanput i nisam imao problema.

Mogu da slikam , njiva ravna , nevidi se ni traktor kuda je prosao.

Nazad
Vrh