Lucerka

Kad ne rodi kukuruz ,rodi seme lucerke.:osmeh:

Tačno! To potpisujem.

2012 sam zakasnio sa košenjem lucerke zbog žetve i precvetala je. Nisam imao nameru, nego sam ostavio za seme na nagovor kolega. Dobio sam 650 kg dorađenog semena na jutro i po. Ništa te godine nije platilo tako, kao seme lucerke. Mislio sam neću nikad prodati ali na proleće je planulo, nije bilo ni dosta....

A gde dorađujete?
Ma malom selektoru ,kući.

dscf3635.jpg

Juče i mi otresli našu.Ima dosta semena.Odokativno ne mogu da odredim pa će tačan podatak biti poznat kada se završi dorada.Desikacija rađena sa Sirijusom.

Kad je prskana sa reglonom ,na ovakvim temperaturama ,dovoljno je 1-2 dana.

Reko bi da se dosta prosusila, ocistili smo je na inprovizovanom selektoru.. Izvadio sito iz kombajne, ukljucili ventilator neki od autai ocas posla 9 dzakova od 50kg napunili, to je ujedno i rezultat sa 1kj. ocekivao sam vise jel su sa dosta losijih parcela dobijali 300-350kg.

Fotografija-0150_zpsqjmrpkke.jpg

Fotografija-0151_zpswsa2nnok.jpg

Fotografija-0152_zps7wxixl75.jpg

Danas početa dorada.

Vrlo krupno sjeme lucerne , jako kvalitetno. Ove godine kod nas se nije moglo naci sjeme , onda su uvezli iz Njemacke ,maga i pako , jako sitno ,problem sa sijanjem. Poslije u vegetaciji se pokazala losija od domacih OS sorti. Imao pola njive domacu pola svabica.
Da li je selektor rucne izrade , ona crijeva proizvode vakum? Da li je selektor samo za lucernu ili moze i krupnije sjeme da radi?

Nazad
Vrh