Lucerka

Sale pa jel si primetio bas efekat kad osolis sa 200 kj po jutru ???? Juce sam zavrsio sa drljanjem pa sta joj bog da opet bez kise nema nista !!

PKB lucerka je leguminoza tako da zahteva više kalijumova i fosforna đubriva i dosta je zahtevna po pitanju đubrenja, to što sam ja napisao 200kg je neka normalna količina, možeš i 300kg po kj. Lucerka ako hoćeš da traje treba i da se neguje, redovno đubrenje, prskanje od korova sproleći (ponaročito je opasna mišjakinja), trovanje miševa, može između otkosa i tečni stajnjak (osoka) ko je ima.

Lucerka se prska od treće do pete troliske.Ja sam lucerku uvek prskao sa pivotom (ili neka zamena, ritam, sledor..) dok je bilo i nikad je nisam oprljio, 1litra na 2kj i nema problema.

8

Danas je prihranjena i lucerka na 6 Ha.Razbacano 200 kg po Ha,Linzer kompleksno 3x15,bolje bi bilo 3x16 al nisam uspeo nabaviti,polj.apoteka sa kojom saradjujem ima samo Suboticku 3x16 a nju mi ne pada na pamet da koristim.Jesenas je rasturen stajnjak na svim parcelama oko 6t po Ha.
img20140220140938.jpg
img20140220144322.jpg
img20140220144327.jpg
img20140220144719.jpg
img20140220144725.jpg

• Like
Reagovanja: PKB
Kada bi bilo optimalno da se posije lucerka, sorta je NS Medijana a parcela je 0.7ha, jesenas doboko uzorano, dobice oko 300kg 3x16 pred sjetvu a sijaće se mašinski, predusjev bio kukuruz zadnjih 15 godina najmanje?

Spremanje ću raditi spremačem, koju dubinu bi trebalo ići, koliko prolaza? Šta mislite o valjanju posle sjetve, imam glatki valjak od oko 350kg za te namjene?

Trebalo bi da bude sto sitnije nema pravila koliko prohoda sa spremacem dubina samo da necupa buse napolje ,trebalo bi barem dva prohoda.

Vidis da je barem kod nas omano mraz ovih par dana strpi se jos nekih barem 15 tak dana ali prati prognozu da ubodes pred kisu setvu i obavezno ako imas mogucnosti povaljaj !!

Zombi od 15 marta je možeš sejati ako nebude u najavi mraza, a priprema što tvrđe (takoreći beton) samo 3-4cm setvenog sloja da seme neode duboko, ako možeš drljačom da spremaš spremaj odmah (više puta i objašavaj tragove od predhodnog prohoda) i posle setvospremačom pred setvu samo plitko 3-4cm, i povaljaj ako možešto jest ako je mekano.

Pa nismo svi prevaranti :D

Salim se malo...samo mi je smesno kada polemisete o sortama a nas otkupljivaci ni ne pitaju koja je kada otkupe. Uglavnom prodje kroz nekoliko ruku.
Sve se da ocistiti osim rumeksa!

- - - - - - - - - -

Tj moze i on ali otpadne dosta lucerke dok se iscisti.

Medijanu sejao jednom i nikada više.Ima tanko stablo i nizak rast što je dobro jedino kod sušenja.Trenutno imam Osiječku 5 a biće i semena za par dana kada selektor bude slobodan.

Ove godine planiram da sejem bez prskanja desetak dana pre setve.To mi je prvi put da tako radim.Poslednje dve godine mi ne uspeva i mislim da je to jedini razlog.Seme mozda kupim od nekoga od vas :osmeh:,ako ste zainteresovani za prodaju manje kolicine -20-ak kg

Sejao sam i početkom Marta meseca pa joj ništa nije falilo_Obično čim može u njivu pripremim za setvu i onda čekam Mart.Izdržava do -7 tako da straha od mraza nema.

Grunt Pivot je to rešavao a sad pulsar 0,5-0,7lit po kj, sačekaj da krene lucerka da uhvati 3-5 trolistki i da se temperatura stabilizuje na bar 15-16 stepeni i da nebude mraza.

Nazad
Vrh