Vulkan
Član
U mom kraju se seje 25kg/ha. I seje se u jesen, početkom septembra.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne secam se tacno, otprilike krajem marta sam ja sejaPitanje za mali paor kog datuma si je sejao i zanima me koji je optimalni rok za prolećnu setvu?
Meni je savetovana NPK 10:30:20 formulacija u osnovnoj obradi oko 300-400kg/haPozdrav. Kolika je optimalna norma gnojiva po ha predsetveno?
Ja nemam mnogo iskustva sa lucerkom,ali evo kako ja to razumem:Slazem se u potpunosti sa iznesenim!..posebno kod unosenja korova kroz ishranu zivotinja-stajnjak,jer je i to poenta izbegavanja stajnjaka pri zasnivanju lucerke.Ali u vecini slucaja lucerke nisu ciste i onda...nastaju problemi.Ali sto se tice herbicida,to je je uzrocno-posledicna radnja,a kako ja razumem korovi u tek zasnovano luceriste napravice mnogo problema u pogledu njenog ukorenjavanja,crpece joj vlagu koja joj je jako potrebna,posebno u prolecnom zasnivanju a i hranu,a poenta je-da je u tom startnom periodu zastitis.A kad se bude dobro ukorenila(ojacala),onda su joj korovi manja pretnja(oprskas),onda mozes da racunas na visegodisnju eksploataciju i djubri ponovo stajnjakom,npk...Voleo bih da mi neko kaze gde gresim u pojmovanju stvari.Za sve korove postoje herbicidi , a korovi koji su "teški" su najčešće uslolisni tako da se to da rešiti . Mada svsko ko ima svoju stoku pazi šta joj daje , neće joj dati seno punu muhari ili slično , samim tim je već smanjena mogućnost korova . Mi smo uvek sejali na đbrenu njivu , jer drugačije nema lucerke .