Vulkan
Član
U mom kraju se seje 25kg/ha. I seje se u jesen, početkom septembra.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne secam se tacno, otprilike krajem marta sam ja sejaptimalni rok ti je od kraja marta znaci kada vise nema mrazeva.Pitanje za mali paor kog datuma si je sejao i zanima me koji je optimalni rok za prolećnu setvu?
Meni je savetovana NPK 10:30:20 formulacija u osnovnoj obradi oko 300-400kg/haPozdrav. Kolika je optimalna norma gnojiva po ha predsetveno?
Ja nemam mnogo iskustva sa lucerkom,ali evo kako ja to razumem:Slazem se u potpunosti sa iznesenim!..posebno kod unosenja korova kroz ishranu zivotinja-stajnjak,jer je i to poenta izbegavanja stajnjaka pri zasnivanju lucerke.Ali u vecini slucaja lucerke nisu ciste i onda...nastaju problemi.Ali sto se tice herbicida,to je je uzrocno-posledicna radnja,a kako ja razumem korovi u tek zasnovano luceriste napravice mnogo problema u pogledu njenog ukorenjavanja,crpece joj vlagu koja joj je jako potrebna,posebno u prolecnom zasnivanju a i hranu,a poenta je-da je u tom startnom periodu zastitis.A kad se bude dobro ukorenila(ojacala),onda su joj korovi manja pretnja(oprskas),onda mozes da racunas na visegodisnju eksploataciju i djubri ponovo stajnjakom,npk...Voleo bih da mi neko kaze gde gresim u pojmovanju stvari.Za sve korove postoje herbicidi , a korovi koji su "teški" su najčešće uslolisni tako da se to da rešiti . Mada svsko ko ima svoju stoku pazi šta joj daje , neće joj dati seno punu muhari ili slično , samim tim je već smanjena mogućnost korova . Mi smo uvek sejali na đbrenu njivu , jer drugačije nema lucerke .