Lucerka

Prolećna setva je bolja po samu lucerku, bolje se ukoreni, bolje pripremi za period eksploatacije i samim tim duže traje.
U normalnoj godini budu 3 lepa otkosa od nje a pošto imaš mogućnost navodnjavanja možeš izvući i redovna 4 otkosa, jesenja setva je odmah spremna za košenje ali iz mog iskustva preforsira se na taj način i traje 2-3 godine kraće.
Maticu ja sam imao luceriste zasnovano sa tvojim semenom koje je trajalo 9 godina. Je l' hoces da kazes da sam je posejao u prolece, a ne u jesen i da sam je kosio duolex kosom a ne bubnjarom, da bi me nadzivela... 🤣

Sto se tice vremena setve i prosle i pretprosle godine sam zbog padavina posejao tek polovinom oktobra i nista joj nije falilo. Nisu ni zime ono sto su bile. Prosle godine u prolece sto sam sejao nikla narasla 10-ak cm i osusila se zbog nedostatka padavina. Nisam je razorao ove godine joj skop nekih 60%. Tako da ide pod plug. Po meni jesenja setva mnogo sigurnina opcija. Imao sam slucajeva da lucerka posejana u jesen nikne u toku zime i bude sve ok. Sto se kosacice tice bubnjara je vozi i neokreci se... Treba joj u prvoj dan duze da se osusi u odnosu na diskastu sto moze da napravi problem.Diskasta nece bas najbolje da pokupi poleglu i hoce da gusi u krticnjacima i kad je vlazno. Duplex nisam koristio podseca me na onu staru "idi mi dodji mi", a pri samoj pomisli na nju uhvati me nervoza... Kondicioner po meni bespotrebno cereslo na kosacici i nema nikakve razlike da li ga kosacica ima ili nema. Kosimo sa jednom diskastom bez kondicionera, diskastom sa kondicionerom i bubnjarom pa otuda vidim razliku u susenju. Razbacivac ne koristim jer sam stalno u cajknotu sa vremenom da pokupim, a ne jos i da je razbacujem. Kad je vreme promenljivo baliram zelenu i motom u foliju.

Pre par godina sam počeo da rasturam orkos i znači mu. Pošto radiš za prodaju, mislim da treba da uzmeš i rasturač otkosa.
Ja imam dinosaurus kosu iliti travaricu nekada bude i gomila gde lucerka bude jaka ako je otkos veliki i vreme oblačno. Sa rasturanjrm dobijaš i ranije sušenje i baliranje i ujednačeniji kvalitet sena lucetke, nije odgore presušena a dole zelene boje.
A plan je kada naleti dobra sip bubnjara da kupim rotacionu kosu.

Nazad
Vrh