Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ne mogu da nađem podatke o kontariniji lucerke .Mnogo godina slušam za kontiriniju ,ponekad vidim "naduvane" čaure , ibušene semenke ali ne znam kako izgleda.Obisao dans lucerista ima svega i svacega! Od insekata raznih pa do pocetnih faza bolesti, rdja lucerkina.
Lucerkina buba polozila jaja. Ima i kontarinije naj jaceg insekta za semenarstvo.
Kazu da se dobro pokazalo bacanje malo stajnjaka i tanjiranje.bez dosejavanja.navodno se ponovo razbokori i produzi joj se vek za 2 godine.Jel probao neko da proredjenu lucerku pretanjira i doseje
To redovno radim u cvetu,tresem cvet.Ne, izguglaj contarinija medicaginis.
Naj bolje se vidi ako uzcupas jedan buket lucerke i tresnes ga o beli papir ili majicu, videces jako sicusan i jako zivahan insek i raznih je boja, valjda kako raste menja i boje, prvo je providne boje pa ide ka narandzastoj a kad vec leti (matora) onda je crna.
Ista situacija. Jutros vidim da se pojavljuju cvetovi,znači vreme je da se kosi za neki dan. A kod nas mnogi nisu kosili uopšte. Ta koja nije košena vrlo jadno izgleda,kvaliteta nema nikakvog.Ove godine sa lucerkom igre bez granica.Treba da kosim drugu a ne kosi mi se uopšte jer nema stabilizacije vremena na vidiku.
Uvek zurim sa prvim otkosom da bi seme stiglo sto pre i da bi uhvatii 4 otkos al od toga nema nista vec godinama samo kontra efekat, kontarinija to sto si naveo, zdravo urasti velika jer ima vlage a vremmenske nepogode bas u to vreme divljaju pa tako velika nema sanse da ne polegne!Kontarinija buši čaure i pravi veliku štetu u proizvodnji semena.Moj menager za proizvodnju semena kaže da šteta može da se izbegne pomeranjem košenja prvog otkosa za kasnije kako bi se čaure kasnije formirale a kontarinija odavno prerasla.