Lucerka

Ja sam išao malo više ,2 dl po hektaru

Poslednja izmena:
Obisao dans lucerista ima svega i svacega! Od insekata raznih pa do pocetnih faza bolesti, rdja lucerkina.

Lucerkina buba polozila jaja. Ima i kontarinije naj jaceg insekta za semenarstvo.
Ne mogu da nađem podatke o kontariniji lucerke .Mnogo godina slušam za kontiriniju ,ponekad vidim "naduvane" čaure , ibušene semenke ali ne znam kako izgleda.
Da li je to ovaj insekt ?
[/QUOTE]

Ove godine sa lucerkom igre bez granica.Treba da kosim drugu a ne kosi mi se uopšte jer nema stabilizacije vremena na vidiku.

Ne, izguglaj contarinija medicaginis.
Naj bolje se vidi ako uzcupas jedan buket lucerke i tresnes ga o beli papir ili majicu, videces jako sicusan i jako zivahan insek i raznih je boja, valjda kako raste menja i boje, prvo je providne boje pa ide ka narandzastoj a kad vec leti (matora) onda je crna.

Kontarinija buši čaure i pravi veliku štetu u proizvodnji semena.Moj menager za proizvodnju semena kaže da šteta može da se izbegne pomeranjem košenja prvog otkosa za kasnije kako bi se čaure kasnije formirale a kontarinija odavno prerasla.

Osim ako parcela nije baš ni za šta drugo sem za lucerku... Ja imam jednu frtaljicu gde je već 20 godina lucerka, presevam je na tri ili četiri godine, i jbg.. Dve godine bude bož pomozi onda opet slaba, al tu kombajn ne može proći tako da šta je tu je...

Ne, izguglaj contarinija medicaginis.
Naj bolje se vidi ako uzcupas jedan buket lucerke i tresnes ga o beli papir ili majicu, videces jako sicusan i jako zivahan insek i raznih je boja, valjda kako raste menja i boje, prvo je providne boje pa ide ka narandzastoj a kad vec leti (matora) onda je crna.
To redovno radim u cvetu,tresem cvet.
Znam da ispadaju kojekakve buhice ali nisam obraćao pažnju na odrasle.
Malopre sam pogledao šta kaže gugl.Nije ni čudo što ne vidim odrasle ,manja je od larve.

Poslednja izmena:
Ove godine sa lucerkom igre bez granica.Treba da kosim drugu a ne kosi mi se uopšte jer nema stabilizacije vremena na vidiku.
Ista situacija. Jutros vidim da se pojavljuju cvetovi,znači vreme je da se kosi za neki dan. A kod nas mnogi nisu kosili uopšte. Ta koja nije košena vrlo jadno izgleda,kvaliteta nema nikakvog.

Kontarinija buši čaure i pravi veliku štetu u proizvodnji semena.Moj menager za proizvodnju semena kaže da šteta može da se izbegne pomeranjem košenja prvog otkosa za kasnije kako bi se čaure kasnije formirale a kontarinija odavno prerasla.
Uvek zurim sa prvim otkosom da bi seme stiglo sto pre i da bi uhvatii 4 otkos al od toga nema nista vec godinama samo kontra efekat, kontarinija to sto si naveo, zdravo urasti velika jer ima vlage a vremmenske nepogode bas u to vreme divljaju pa tako velika nema sanse da ne polegne!

Sad sam kosio dosta kasnije nego uobicajno cak 20 dana kasnije i vec su efekti bolji! Kontarinija jos nije stigla u fazi da polaze jaja i cvet jos nije otvoren ni 1% ide danas-sutra Talstar za prvi ptretman. Dosta je niza taman dok ove nepogode prodju i sanse su male da je obiri tako malu. Sve je bolje sa kasnijim prvim otkosom.

Ja već treba da kosim drugi otkos jer sam prvi sklonio još u aprilu pa ne znam šta da radim.Ako se bude prskalo više puta rizikujem da pobijem i korisne insekte.

Oprskana je pre par dana sa lambadom ali izgleda da ovde nema pomoći.Ovde nije pala kiša ,lucerka je iz jesenje setve .
Koliko vidim ovo su vaši .
Kada sam uveličao slike ,ima mnogo nogu .:sta:
Da li je moguće da su mali pauci ?
Ipak su vaši .Pre par godina ih je bilo u pšenici .

Poslednja izmena:
Treba da se kosi a najavljuju kiši od nedelje pa mora čekati još malo.Jesi objasnio baći zašto se bube jaše? 😁

Nazad
Vrh