Lucerka

Ja sam prskao usluzno na 5-6 cm kad istera i osim bijelih fleka koje su brzo prosle nisam vidio razlike od neprskane.

Poslano sa mog LG-M200 koristeći Tapatalk

A prskao sam i promonijem samo ne ide 20 grama kad krene vec 8 po to mi je po uputstvu savjetovala zastitarka i bilo je ok

Poslano sa mog LG-M200 koristeći Tapatalk

Jedno pitanje za sve ljude koji se bave detelinom. Trenutno imam 3 hektara deteline ali polako povecavam sa jos 5 pet hektara ove godine. Molim vas ako mi mozete reci posto su misljenja razlicita DA LI PREKO DETELINE SADA U FAZI MIROVANJA MOZE OVCE DA PASU I AKO DA DO KAD MOGU OVCAMA DA MI SE SETAJU. Svakodnevno mi prolaze kroz parcele i kazu mi da se ne sekiram jer je to dobro za detelinu. Jedni mi kazu dobro je drugi mi kazu sto ne udje kod njega sa ovcama....sta reci sto ljudi sto cudi. Unapred hvala.

Detelina miruje tako da ne mogu nju da grickaju,eventuslno po neku travku kad je ima po njivi..a nogama malo proaerisu zemlju...nekad su ljudi u ovo doba nsmerno pustali ovce u psenicu...

Danas na red dodjoše bale iz drugog otkosa prošlogodišnje lucerke. Što kaže moj komšija, pojedu je u letu...
5201d1483cdf6bb950cff3a1d8f35dd8.jpg

Ako koga zanima vidim da ima na kupujem prodajem ona prikolica za skupljanje i istovaranje bala na prodaju.nije skupa.ne da mi se da postavim link.

Nema bez vile nista.Za te pare bolje rol presa ako imas prostora da skladistis.Rol presa radi posao trebao sam pre da je kupim ali kakva je situacija sa govedarstvom eto,od prosle godine..Sad radim sam i nema vise natezanja sa (ne)radnicima....

Послато са LG-K420 уз помоћ Тапатока

evo neko moje zapazanje davo sam balu detelinu na 4 krave dnevno i po 5 6 kila koncetrat. obrnem sad dam 2 bale detelinu a koncetrat 3 kila .

svaka smanjila po 2 kila.ispade koncetrat drzi mleko a ne detelina. barem tako mislim ili.....

evo neko moje zapazanje davo sam balu detelinu na 4 krave dnevno i po 5 6 kila koncetrat. obrnem sad dam 2 bale detelinu a koncetrat 3 kila .

svaka smanjila po 2 kila.ispade koncetrat drzi mleko a ne detelina. barem tako mislim ili.....

Ako vam rade analizu mlijeka po svakoj kravi , onda dobijes i koliko urea ima u mlijeku, jer ako preteras sa proteinima otice i one brzo u klanicu. Odnosno ako je sijeno od mlade lucerne onda ti i ne treba nesto proteina u koncentratu i obrnuto. Cini mi se da je bala malo za 4 krave , moje jedu jedna bala jedna krava dnevno, oko 15kg prosjek.

Sve zavisi nije svaka krava ista.Moje dobijaju 10-11 kg lucerke dnevno po kravi a količinu je odredio nutricionista srazmerno spram količine koncentrovane hrane.

Najlakše ti računati na način da za 4 litra mleka daš 1 kg kukuruza.

Prosta seljačka računica koju sam čuo od veterinara i čitao po literaturi.

Lucerka može tako kako daješ, bala na 4 krave. Ako ti mlekara kaže da je malo proteina, po analizi, dodaš još malo.

Sudeći po tvom pisanju, nisi iz kategorije "veliki koji računaju i mere MEL", jel beše se tako zovu jedinice...

Generalno, koliko dati lucerke ti je mačka u džaku, zavisi kakva je lucerka, kad je košena, kolko je rošen otkos, drn drn drn...

al ti detelinu imas ja mora kupim i saldo nulaaaa.

nikad ja nisam davao detelinu po kravi tolko.

senazu od detelinu jel pravis???

- - - - - - - - - -

more kupio sam detelinu krupna mora je kasno kosena ima lis pojedu je tesko.najgore kad mora kupis.

ma racunam i merim sve to je smuti pa rasipi.

Nazad
Vrh