Lucerka

Ne znam, nekako se opraši.Uvek tretiram lucerku za seme u ovoj fazi ili malo ranije sa nekim piretroidom kako bi skinuo štetne insekte.Koliko znam ,pčele ne mogu da opraše lucerku ,osim nekih divijih formi ,koje imaju dužu rilicu.

Sakupio danas drugi otkos u nadi da cu ga sutra izbalirati ali kontam da je mrka kapa,oblaci se sa svih strana.

Sent from my HTC Desire 620G dual sim using Tapatalk

I ja ću moju semensku ovih dana tretirati insekticidom.Cvetala je možda 20-ak %.Najviše semena bude bez ikakvog prskanja ali su muke Indijanske za kombajn.

Gledao sam radar prešlo je preko mene bez padavina možda i tebe omane.i ja imam za sutra 5 jutara

Ne znam, nekako se opraši.Uvek tretiram lucerku za seme u ovoj fazi ili malo ranije sa nekim piretroidom kako bi skinuo štetne insekte.Koliko znam ,pčele ne mogu da opraše lucerku ,osim nekih divijih formi ,koje imaju dužu rilicu.

Domace pcele ne oprasuju lucernu, jer ima malo nektara , ali koliko znam( imam u kuci pcelara) tako kaze pcelarska literatura da ameri koriste pcele za oprasivanje lucerne, postoje nacini(dresura) da se pcele "natjera" da idu na lucernu ali tu nema meda vec se ekonomski stimulise pcelare, a i ameri kao i sve to rade na mega povrsinama pa valjda nema dovoljno prirodnih oprasivaca ili im se to isplati da rade sve kontra:osmeh:.

Stručno lice kaže da se mora uraditi tretman semenske lucerke insekticidom ali u pravom momentu da se ne bi pored štetnih ubili i korisni insekti.Baš ću ga zvati da se posavetujem oko termina za prskanje.

I ja sinoc kad sam kosio vidim da buba ima zlo i naopacke..ima i nekih gusenica..mada nisam primetio da je detelina ostecena..kad izbaliram cu je oprskam recimo fastacom? Ili imate neki drugi bolji insekticid za preporuku?

Neko iskustvo iz juznog Banata tj. opstine Kovacica je prosle god. pokazalo povecanje semena po kj. nekoliko mc.uz prisustvo pcela. Ali koliko sam razumeo, lucerkina pasa nije nesto, sa aspekta pcelara atraktivna.Daklem bilo je i kontrolnih parcela tj. bez prisustva pcela koje su dale dosta manje semena po kj. Moguce da su tu bili i neki drugi razlozi za manje prinosa semena, ali sve ide u prilog da se pcele angazuju za oprasivanje.

Bio mi danas promoter Pionira i ubedi me da uzmem Inokulant 1155. Uzeo sam za pola povrsine,pa cemo da vidimo hoce biti razlike.

29qfl36.jpg

Nazad
Vrh