Lucerka

@IMT577dv Koren lucerke ide i 10 puta dublje u zemlju nego sto joj je stablo visoko. Zato je lucerka i na susi bujna i daje dobar prinos. Ne znam koliko bi fosfora i kalijuma iz prihrane njen korena zakacio...

Obisao sam jutros trave, posto sam primetio da ima buba u malom broju. Ocekivao sam da cu pred vece vec kaciti prskalicu, ali, cvorci su odradili svoje. Na dve problematicne parcele su bukvlno sve otrebili. Navadilo se ogromno jato i samo polecu, i slecu. Danas ih nema, ocistili sve, i teraj dalje. :D
Evo i par slika druge koja polako postaje konkretna, iako je prva dosta kasno skinuta. Ima dosta vlage i toplote, pa napreduje brzo:
a09kb4.jpg

Ovde se vide tragovi stete od buba, ali nema ih vise, i novi listovi su zdravi. Praticu situaciju.
ipw504.jpg

Luceriste staro 9 godina. Prilicno je retka, ali trave koje rastu uz nju su kvalitetne, a ima i mnogo kamena i medje, pa mi se ne razorava.
2e2f0bq.jpg

Razlika izmedju livade koju sam pokupio preksinoc, i prvog skidanog lucerista:
2dsfnmp.jpg

Loše lucerište smatram gotovim,spremnim za razoravanje.Na takva obavezno totalni i oranje.Na lucerištima u dobroj kondiciji ne bi smeo niti pokušavao prskanje totalnim.Imam na jednoj parceli celom dužinom traku koju mi je komšija poprskao totalom.Svega ima samo lucerke nigde.

Ako vec hoces da probas u njivi gde imas najvise lucerke i trave od celokupne njive uzmi recimo sirinu od 2 metra a duzinu od 4 metra, pa udri totalom odmah posle kosevine i videces efekat... Znaces da li su price rekla-kazala ili je istina...
Ja licno sam jednom probao, sa 1 litra na 20 ari, i nisam se usrecio, tj da budem direktan, sada je ovas za zetvu na toj parceli... Poslusaj kolege ovde i ne padaj u iskusenje... A ako vec moras onda uzmi neki mali nebitni deo gde ima i lucerke i trave pa isprobaj...

Ma ne padam u iskusenje, nisam pitao ato sto bih tako nesto uradio, vec zato sto sam cuo, i malo me je zaintrigiralo. I meni je nelogicno zvucalo, posto se novi izdanci pojavljuju bukvalno sledeceg jutra posle kosenja, a pokosena lucerka ne moze tako brzo da se pokupi, sve i da ide u senazu. Osim toga su i korovi, odnosno trave koje se mogu i tolerisati uz lucerku, poseceni.

Pa ne znam bas da je tako jednostavno. Ja vidim da dok ne oprskam nekim insekticidom ne krece nova i beli se ko strnjika na zitu, eventualno krene tu i tamo. Cim iznesem bale sa njive odmah sutra dan prskanje. Do sledeceg kosenja karenca istekne.

Nazad
Vrh