ZivaB
Član
Kolege lovci potpisite peticiju.
http://loristtv.com/peticija-2/
http://loristtv.com/peticija-2/
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Vukovi su se ponovo pojavili u Francuskoj devedesetih godina prošlog veka, kao rezultat međunarodne konvencije o zaštiti divljači u Evropi. Pretpostavke su da sada ima oko 300 vukova u Francuskoj, a njihov broj raste iz godine u godinu.
Prema podacima Organizacije francuskih ovčara (FNO), od 2011. godine broj životinja koje su usmrtili vukovi porastao je za skoro dve trećine i najverovatnije će ove godine dostići 8.000.
"Tražimo da se vukovi uklone iz regiona u kojima pasu ovce", poručila je generalni sekretar FNO Mišel Buden.
Ona je istakla da je francuski "plan za vukove", kojim se poljoprivrednicima nadoknađuje gubitak ovaca i plaća za zaštitne mere i osoblje, državu koštao skoro 15 miliona evra 2012. godine.
Lovac je lice koje punopravno moze da ide u lov.Kolega, da bi lakse dobio nabavnu dozvolu za pusku, prilazes i dokaz da si clan LD.
A to da lovac bez puske ne postoji, treba prvo definisati rec lovac, jer prilikom uclanjenja u neko LD, i redovnog placanja clanarine, odazivanja na radne akcije, druzenja itd, ti stices status lovca.
Pa to ti ja i govorim.Mozes biti clan udruzenja ali nisi lovac i netreba da placas punu clanarinu jer nemas pravo na divljac.Ja kada sam polagao lovacki ispit 1981 nije bilo toga dodatka a posle kada sam bio instruktor u sekciji bilo je.Zakon se promenio 2010.g . ali je interes LU da uzmu sto vise para a izakon je to malo bezveze uredio jer kako pripravnik da nauci praksu ako neide u lov a opet vodje lova ga nesmiju voditi jer nije po zakonu.Evo da dodam deo iz jednog statuta koji se donekle pridrazava zakona ali nesto i precutkuje:Radna akcija podrazumeva sve aktivnosti osim lova, tj. pravljenje visokih ceka, hranilista, pojilista, volijera, zasadjivanje remiza itd..
A gde pise da je lovac pripravnik osim zakona?
Ja kada sam hteo da polazem lovacki ispit, dobio sam i knjigu, i isao na predavanja, a na kraju knjige postojao je dnevnik, u koji se upisivalo koje sam sve aktivnosti obavljao u toku jedne godine pripravnickog staza, i to sve je ocenjivao mentor, u mom slucaju lovnik. To sada vise ne postoji, tacnije kad polozis lovacki ispit, dobijes nabavnu dozvolu, budes primljen u clanstvo, uplatis clanarinu i upisninu, ides normalno u lov, a do sada si morao jednu godinu da pauziras..
A da bi postao clan nekog LU uopste ne moras da imas pusku i oruzni list, ali u tom slucaju ne mozes da lovis, vec samo da obavljas radne akcije gore navedene..
Ma neme to nikakve veze,ovde neupuceni svasta lupaju.Ako dobijes potvrdu od ljekara da nisi lud i od suda da krivicno nisi problematican ,ako polozis ispit rukovanja oruzjem bez problema dobijes ozvolu za nabavku oruzja.Za dobijanje dozvole za lov jos ti je potrebno da polozis lovacki ispit .Sve ostalo je lupetanje.Koja je sad politika drzave za one koji su sluzili vojsku civilno? Da li mogu da dobiju dozvolu za lovacko oruzje?