Dobar dan svima,
evo me ponovo posle par dana posto ne dolazim cesto na stranicu.
Hteo bih odmah da kazem da Nemci verovatno nemaju bolji IDF od FR ali verovatno zbog toga jer im takva ovca ne odgovara. Ako zele da trose zrnastu hranu i da zivotinje gaje u stali onda oni gaje svinje ili se bave mlecnim govedarstvom jer je to mnogo profitabilnije od ovcarstva. Posto ne poznaj sve odgajivace ovde na forumu i ne znam ko koliko zivotinja ima i kako hrani ali sam ceto puta video sto sa slika ovde na forumu sto uziva da je u Srbiji hrana izgleda veliki problem. Sa slika sam video da dejan26 i zemun, ovcra pocetnik i jos koji imaju gotovo na svim slikama dobro uhranjene zivotinje. Takav nacin ishrane i stalno neki vrhunski rezultati i uveke debele ovce mnogo kostaju i to prosecan uzgajivac sebi ne moze da priusti. U Srbiji ima malo ljudi koji bi mogli stado od 100 ili vise ovaca da drze na tom nivou. Sve sto je ispod 50 ovaca je za ozbiljne odgajivace na zapadu hobi a ja bih za sebe rekao manje stado. Logistika oko spremanja hrane za veci broj zivotinja je mnogo drugacija nego za 20-30 komada, to moze skoro svako da uradi. Poznavajuci mogucnosti ishrane u Srbiji bilo mi je i to bitno da zivotinje budu robusne i da se ne moraju gajiti samo u stali ili na nekim ekstara pasnjacima kako se to radi u FR. Zenke IDF koje smo mi odgajili u Srbiji su bolje nego one sto su dosle ali su gajene sve vreme u stali sa zitaricama a one koje su u prvom uvozu dosle su prvi put videle stalu kod mene. Mi godisnje pripremimo oko 8000 bala lucerke i sena, 50tona lucerkine silaze i oko 120tona kukuruzne silaze i oko 40 tona zitarica. Sve zajedno u toku godine u proseku oko 70 ovaca idu 4-4,5 meseci na pasu, ostale su sa jaganjcima a trenutno iamamo oko 150 odraslih. Ja znam koliko je angazovanja i organizacije potrebno da se ta hrana pripremi a imamo prosecnu mehanizaciju. Neko na zapadu mozda moze sebi da da priusti taj luksuz da hrani zivotinje u stali ali to nisu Nemci. Iz pozdanih izvora znam da se ovcarstvo u Fr naglo smanjuje i da se region u dolini Pariza prestaje baviti ovcarstvom jer je hrana postala skupa odnosno proizvodnja zitarisa je rentabilnija nego uzgoj ovaca pa se sve seli na jug Fr. Nemci uzgajaju ovce na pasnjacima i hrane ih najvise 3 meseca inace im ovcarstvo nije rentabilno. Nadam se da smo se razumeli