lle de france rasa ovaca

cestitamo na uvozu,svaka cast,po slikama ekstra primeraka,dragonamje sto je stiglo jos kvalitetnih grla i razlicitih krvnih linija za sve pohvale i sve cetitke!!!!!!!!!!

Nista, pocecu da lobiram da svi koji su kupili od Dejana ovce, da se to vrati, idi bar slikaj kod ovih sto imaju, veterinar si pobogu, stale su ti sirom otvorene :haha:

Drago mi je da ste izneli pozitivne komentare za zivotinje. Jos uvek smo novi u ovoj rasi pa polako ucimo.
dejan26@ nisam ja napustio Virtemberg stranicu samo nemam svezih slika. Jaganjci koji su bili malo veci su prodati a ove koje sada imamo su malecki.
Iskren da budem trenutno imamo jako puno posla, priprema hrane, silaza, izdjubravanje..... pa nemam vremena da namestam zivotinje za slikanje ili kad se dobro nameste onda bret nema aparat i eto.
Nadam se da ste i vi vredni oko pripreme hrane. Mi naredne nedelje ako Bog da i bude vreme kako treba pravimo kukuruznu silazu nedge oko 2,5ha
Pozdrav

Pridruzujem se cestitkama za uvoz i nadam se da cu imati tu privilegiju da biram, jedino mi je zao zasto opet Nemacka, zasto ne Francuska?
Ako su uslovi isti kao i prilikom predhodnog uvoza gotovo identicni bi bili i npr. kod Lemera.

odgovor za zemun@
posto vec imam malo iskustva oko uvoza jedan od razloga je bio sto sam na ovaj nacin mogao citavu proceduru uvoza sam da koordiniram i da sve kriticne tacke nadgledam.To nisam mogao da uradim sa francuzima jer ne govorim francuski.
Bitnija stvar zbog koje smo se odlucili za Nemacku je sam odgajivac. Taj odgajivac ne zivi od prodaje priplodnog materijala vec ima svoju mini klanicu i prodaje zaklanu jagnjad. Samim tim ima jako strogu selekciju zivotinja i mali broj jagnjadi zadrzava za priplod. To budu jagnjad koja brzo napreduju a njihove majke i oni sami nisu podlozi crevnim parazitima pa na taj nacim vrsi selekciju na rezistentnost zivotinja na parazite. U FR koliko sam mogao da saznam zivotinje se dobrim delom hrane zrnastom hranom pored ispase ili silaze. Tako hranjene zivotinje skoro uvek daju dobre rezultate. Kada zivotinje sa livade bez neke specijalne dohrane izgledaju dobro, to je znak da dobro iskoriscavaju kabastu hranu, pored rezistetntnosti o kojoj sam pisao. Pretci nasih zivitinja vode poreklo iz FR ali su selekcijom u D prilagodjene nesto ostrijim uslovima gajenja za sta je potrebna odredjena robusnost. Mi smo jako zadovoljni ovim zivotinjama i mislim da ce koliko toliko biti neko poboljsanje za IDF u Srbiji. Kad i sam budem otisao u FR i malo bolje upoznam njihove farme mozda cu imati drugacije misljenje ali imajuci neke informacije sa raznih strana o FR IDF u vidu, mislim da je ovo dobra alternativa.
pozdrav svima

posto smo imali prilike da vidimo ile de france uzivo kod miljkovica mogu potvrditi da izgledaju fantasticno i svaka cast za to,zahvaljujemo se ujedno na gostoprimsvtu i savetima koje smo dobili od njih,svaka cast

@miljko ,hvala na odgovoru mada moram da priznam da se sa vecinom tvojih navoda ne slazem.To naravno ne znaci da sam ja u pravu nego su nam ,ocigledno, koncepcije dijametralno suprotne.
Jedino u cemu se slazemo je misljenje da ce vasa grla popraviti trenutni kvalitet idf u Srbiji i stoga im zelim dobro zdravlje i da se sto pre i u sto vecem broju umnoze kako bi smo i mi ostali imali sta da kupimo.
Iz tvojih navoda moglo bi se, nedaj Boze, zakljuciti kako Nemci imaju kvalitetniji idf od Francuza a sto jednostavno nije tacno. Mozda ja o sebi kao odgajivacu i poznavaocu ove rase imam suvise visoko misljenje ali tvrdim da niko na svetu osim donekle J.A.R. nema jos uvek idf u kvalitetu koji imaju Francuzi pa samim tim ni mrski mi Nemci.Kolege koje su imali priliku da pogledaju video ili foto snimke sa nekih od njihovih najboljih farmi verovatno znaju o cemu pisem.Ostalima zelim da to pogledaju uzivo ili barem na snimcima i tako se uvere u istinitost mojih navoda.
Nekoliko fotografija mojih grla iz 2010 i 2009 god., namenjenih pre svega kolegi @dejan 26 uz pitanje da li posle ove serije fotografija koje sam postavio kao i kolege @ovcar pocetnik; @miljko i ostali idf -ovci jos uvek tvrdi kako je njihov "gang" ubedljivo najjaci?
Pozdrav
5nra6x.jpg
wjgiag.jpg
20s7yo1.jpg
1hf0uo.jpg

Poslednja izmena:
kao i uvek slike su vam extra kolega zemun
imao sam srecu da gledam cuveni snimak iz FR i samo mogu za zamislim sta imaju sada
po onome sto se vidi na netu i slikama s njima niko se ne moze meriti,moje skromno misljenje kao posmatraca ove zanimljive rase

Zbog ljudi na snimcima koji su zahtevali da se to ne objavljuje ja necu licno nista kaciti.jedan moj prijatelj ima snimak i tako sam i ja to pogledao
tacno ej da su grla sjajna ali i sjano hranjena i negovana vecinom u stalskim ili polustalskim uslovima(koliko se moglo sa snimka zakljuciti)

Dobar dan svima,
evo me ponovo posle par dana posto ne dolazim cesto na stranicu.
Hteo bih odmah da kazem da Nemci verovatno nemaju bolji IDF od FR ali verovatno zbog toga jer im takva ovca ne odgovara. Ako zele da trose zrnastu hranu i da zivotinje gaje u stali onda oni gaje svinje ili se bave mlecnim govedarstvom jer je to mnogo profitabilnije od ovcarstva. Posto ne poznaj sve odgajivace ovde na forumu i ne znam ko koliko zivotinja ima i kako hrani ali sam ceto puta video sto sa slika ovde na forumu sto uziva da je u Srbiji hrana izgleda veliki problem. Sa slika sam video da dejan26 i zemun, ovcra pocetnik i jos koji imaju gotovo na svim slikama dobro uhranjene zivotinje. Takav nacin ishrane i stalno neki vrhunski rezultati i uveke debele ovce mnogo kostaju i to prosecan uzgajivac sebi ne moze da priusti. U Srbiji ima malo ljudi koji bi mogli stado od 100 ili vise ovaca da drze na tom nivou. Sve sto je ispod 50 ovaca je za ozbiljne odgajivace na zapadu hobi a ja bih za sebe rekao manje stado. Logistika oko spremanja hrane za veci broj zivotinja je mnogo drugacija nego za 20-30 komada, to moze skoro svako da uradi. Poznavajuci mogucnosti ishrane u Srbiji bilo mi je i to bitno da zivotinje budu robusne i da se ne moraju gajiti samo u stali ili na nekim ekstara pasnjacima kako se to radi u FR. Zenke IDF koje smo mi odgajili u Srbiji su bolje nego one sto su dosle ali su gajene sve vreme u stali sa zitaricama a one koje su u prvom uvozu dosle su prvi put videle stalu kod mene. Mi godisnje pripremimo oko 8000 bala lucerke i sena, 50tona lucerkine silaze i oko 120tona kukuruzne silaze i oko 40 tona zitarica. Sve zajedno u toku godine u proseku oko 70 ovaca idu 4-4,5 meseci na pasu, ostale su sa jaganjcima a trenutno iamamo oko 150 odraslih. Ja znam koliko je angazovanja i organizacije potrebno da se ta hrana pripremi a imamo prosecnu mehanizaciju. Neko na zapadu mozda moze sebi da da priusti taj luksuz da hrani zivotinje u stali ali to nisu Nemci. Iz pozdanih izvora znam da se ovcarstvo u Fr naglo smanjuje i da se region u dolini Pariza prestaje baviti ovcarstvom jer je hrana postala skupa odnosno proizvodnja zitarisa je rentabilnija nego uzgoj ovaca pa se sve seli na jug Fr. Nemci uzgajaju ovce na pasnjacima i hrane ih najvise 3 meseca inace im ovcarstvo nije rentabilno. Nadam se da smo se razumeli

A da zaboravio sam ovo a odnosi se na kolegu zemun@, ja sam nekada ranije kazao da bih ja najradije da galim texel ovcu zbog svoje mesnatosti ali kada sam posetio sever Nemacke i okolinu Strazbura, video sam da to nije moguce jer mi jednostavno nemamo takvih uslova za vrhunsko ovcarstvo plemenitih rasa gde je trava uvek zelena a temperatura oko 20 stepeni. Posto gajimo i W i IDF vidim koliko losije IDF podnosi visoke temperature, pogotovu ako treba 1-2km da prepesaci. Ne znam kako bi izgledfalo jagnjenje IDF u leto ali sam ove godine video da je to i W sa mukama podneo

Poslednja izmena:
Pricati bilo sta o ovcarstvu i porediti Francuze i Nemce, mislim da nema smisla.
Ako su poredjenja vec neophodna onda svako treba da se poredi sa svojom kategorijom a nikako prva i druga liga.

Nije mi bio cilj da poredim ovcarstvo pomenutih zemalja vec sam hteo da skrenem paznju na nacin uzgoja u tim zemljama i mogucnostima u nasoj zemlji. Mi mozemo da pricamo i cudimo se nekim snimcima i slikama ali i da nam te zivotinje polklone i da ih daju nekom odgajivacu u Srbiji ko ima 100-200 ovaca, verujem da vecina nece tu zivotinju prepoznati posle godinu dana. Ja sve vreme pricam o ovcarstvu sa realnim osnovama a ne o hobi ovcarstvu. Mi smo prvu godinu posle uvoza W hranili oko 70ovaca suvom lucerkom odlicnog kvaliteta. Posle prve zime smo videli da od zarade nece biti nista ili ce ovce pocrkati od gladi ako tako nastavimo. Novi Zeland i Australija imaju bolje uslove za uzgoj ovaca nego vecina evropskih zemalja pa ipak nemaju neku ekstremnu rasu. Iza tih uspesnih odgajivaca u FR stoji jako velika organizacija koja to podrzava kao sto to rade i Nemci sa W u Bavarskoj. Mi pokusavamo svi kao individualci da radimo nesto i da imamo sto imaju najbolji. Ipak covek treba biti realan. Nekoliko puta je bilo pokusaja da se IDF uveze iz FR ali se to na zalost nije do sada desilo. Neki od problema su mi poznati, za neke ne znam, samo znam da su meni ove ovce koje su dosle u Srbiju mnogo draze nego najbolje u FR. Jos se ne treba zaboraviti da svi veliki odgajivaci na zapadu imaju jako dugu tradiciju, cesto i po nekoliko generacija. Kod nas se o tome ne moze pricati, vecina nas su ipak novajlije u ovom poslu . Iz mog dosadasnjeg iskustva mogu reci da samo ekonomicno bavljenje ovcarstvom sa realnim osnovama moze duze vremena da opstane i da bitnije utice na razvoj ovcarstva u Srbiji. To pogotovu vazi za proizvodjace konzumne jagnjadi. Odgajivaci priplodnih grla mogu sebi ponekad da dozvole neki luksuz i vise ulazu proizvodnju. Vise puta sam hteo da od Nemaca kupim mladje W ovnove ali mi nisu to dozvolili jer su mnogo puta imali losa iskustva da su tavke zivotinje lose zavrsavale. Imali smo dosta slucajeva da su ljudi koji su od nas kupovali musku jadnjad ipak dosli da kupe i ovnove od godinu dana jer nisu mogli da ih odgaje kako treba. Nije mi bio cilj da ovde vodim neku zestoku polemiku ali sam hteo da iznesem svoje misljenje i pristup ovoj grani poljoprivrede.

Pozdrav svima.Ja bih na pocetku ovog posta hteo prvo javno da dam izvinjenje svakom ko misli da sam ga na bilo koji nacin uvredio.Naime posto forum ima mogucnost postavljanja snimka sa YouTube mislim da bi svi mi trebali da postavljamo snimke a ne slike jer se na snimku bolje vidi stado.To bi licno meni kao stvarnom pocetniku puno znacilo,postavljanje snimka je jako prosto i to moze svako od nas da odradi.Sto se tice slika koje je postavio kolega Zemun tu nema sta da se komentarise on je covek koji je pobedio sebe a kad covek pobedi sebe onda lako pobedjuje druge.

Ovan jeste mlad,jer sam ga pustio među 5 dviski kad je imao svega 7-8 mjeseci,dao je odličnu jagnjad i naprednu,a uz to ispao je ovakav,to je sve danas slikano.

Neznam za nikoga tko u bosni drži IDF.

Nazad
Vrh