lle de france rasa ovaca

dobar danja imam w ovce i do sade sam imao i ovna iste rase a sad sam nabavio ovna ild i hteo bi da predem vremenom na ovu rasu sta kazete na konbinacije w+ild ovan?

evo koja slicica sa sajma u ns.lepe kolekcije Pavela Tordajia i porodice Culetic,a ni ostali odgajivaci nista ne zaostaju.
2liedyd.jpg

2uqdjxf.jpg

25ibrba.jpg

t5h9jq.jpg

25k4mzo.jpg

18ljc1.jpg

2qx88ko.jpg

ra2pl5.jpg

Savo da li Miljkovici ne izlazu svoje IDF ovce?

Ovo barem na slikama izgleda mnogo bolje nego prosle godine.

ja se neslazem da su grla ekstra sto se ile de frace tice,prvo ovce nisu bile osisane pa su delovale visoke,drugo sjagnjene su,po mom misljenju malo razocarenja,sto bih se reklo sajmska sminka,ocekivao sam vise odgajivaca sa ile de france,vrlo malo ovaca i konkurencije na sajmu sto se ile de france tice

Jedna od zamerki koju su nam svojevremeno uputili Francuzi odnosila se na duzinu nasih grla.Tvrdili su da su nam ovce isuvise kratke i da prilikom selekcije povedemo racuna i o tom segmentu.
Da bih koliko -toliko bio u trendu odlucio sam definitivno da sebi za remont ostavim desetak mladih grla koja su u proseku najmanje za 20-ak santimetara duza od ostalih.Znam da se ova moja odluka nece dopasti najmanje jednom od mojih kolega koji preferiraju kraca grla ali moja odluka je definitivna (slicno sam uradio i prosle godine).
U prilog tome, fotografija jednog muzjaka starog oko 160 dana i jedne (od desetak) zenkica starih 90 dana. Nadam se da se na fotografijama moze uociti njihova duzina.
2meu98n.jpg
1087lo7.jpg

kolega zemun,grla izgledaju jako fino i kvalitetno,svaka cast,posto i ja imam u planu da ubacim ovu rasu kodsebe u ovcarnik mislim da je duzina i gradja jako bitna,mislim da je korektno to sto radite

kao i uvek kod zemuna je sve ok:)
sto se tice duzine tovnih grla opsti trend je kod svih da se radi selekcija na povecanje duzine grla uz odrzavanje sirine
matematika je jasna povecava se yapremina masa grla uz odrzavanje visokog randmana

@Zemun. Lepo,lepo.. Svidja mi se ova "forma" idf. Dosta se u poslu susrecem sa ovom rasom(jedna od najzahvalnijih sto se tice procenta pecenja) i uglavnom se radi o dosta kracim a" nabijenijim" grlima. Veruj mi druze da me je milion puta bilo sramota kada musteriji saopstim da je jagnje bilo tesko 30kg,aono peceno izgleda kao da nije imalo ni 22~23kg pa sam ljudima objasnjavao i merio peceno na kantar.Sto se tice kvaliteta tu dileme nema ~ja i dalje tvrdim da svako dobro uhranjeno jagnje=kvalitet!:ppozdrav::ppozdrav:

@Sika pa postavi slike ovaj forum ima i edukativni karakter, neka posetioci teme vide slike, neka uporedjuju, nauce nesto novo citajuci diskusiju clanova, iskreno i ja bih voleo da vidim jos slika sa sajma jer sam veoma kratko bio i IDF sam na brzinu pogledao. pozdrav

Nazad
Vrh