Francuz je upoznat jer se jako često čujemo a i na njegovoj farmi koeficijent jagnjenja je nešto preko 2 i ima trenutno oko 270 jaganjaca
znam ja kolega da vi za par sati voznje idete na nedeljni ručak sa dotičnim gosdpodinom,pa onda dobar sampanjac i sve po redu,ali vi u sledecem jagnjenju idete sigurno malo više preko toga ''malo''...(znam ja da ste vi u kontaktu naravno i da se odgajivac stalno interesuje sa vase stado,sto govori o profesionalnosti i korektnosti čoveka)...
- - - - - - - - - -
Ne brinem ja previse za tog gospodina.U pitanju je odgajivac koji je, po misljenju nekih relevantnih ljudi, najvise napredovao u celoj Fr. u poslednjih 10 godina, najvise pehara i medalja osvojio u tom periodu i koji je prosle, 2016g., izvezao ovce u cak 7 zemalja.
Da ne bude zabune i kod njega postoje razlicite klase zivotinja kao u ostalom i kod svih drugih odgajivaca.
kolega zemun,naravno da se razumemo da je u pitanju mala sala,kako neko sa nekoliko desetina ovaca moze biti konkurencija nekom ko sa nekoliko stotina?to naravno ne umanjuje ničiji uspeh u poslu.ali uspeh kolege framboisa i vas svakako ce francuski odgajivac smatrati i svojim,kao potvrdu dobrog rada,a na vama je da nastavite u tom smeru.sa srecom vam bilo...
- - - - - - - - - -
Ja ne verujem da u bilo cijoj stali sad moze biti temperatura u plusu.
- - - - - - - - - -
Ovim mojim jagnjadima koja su suva I imaju da doje dovoljno ne smeta minus...dal vi grejete jagnjad ili ....
kolega nisam rekao da mora biti u plusu lepo vam pise,vec da mora biti toplije nego vani.nije isto da li je unutar -10 ili je -3 da se razumemo.kazete jagnjadima koja su suva i koja imaju da doje ne smeta minus.a sta ako je ovca ojagnjila dvoje dok jedno olize drugo je na -10mrtvo,a zamislite tek troje.malo sutra ce na debelom minusu da uzme i da doji.kriticna su prva 24h i još mozda jedan dan posle nema zime.
nisam bas cesto imao tu nesrecu da mi se ovce jagnje po debelom minusu,a i štala mi je prilično ušuškana.recimo na -7 unutra voda nije ledila.ali pre nekoliko godina bilo je nezgodno,imao sam i sijalicu popularna ''kvočka'' i jak fen.napolju je bilo -20,to je trajalo danima,a meni svako vece po jedna ovca se jagnji.jaganjcima promrznu noge ,to je cudo,a zima sa nogu krece,mleka koliko hoces ,vime kao fudbalska lopta,ali dzaba ne mogu da doje dok ih ne ugrejes dobro.tek posle tri dana su dosla sebi.opet podvlacim da je ovo generalno problem i za sve ostale rase,ali narocito za one koje su stvorene sa pretezno stalski uzgoj.komsiji se u to vreme u toru na debelom minusu jagnjile domace pramenke ukrstene sa sjenickom nije ni znao,mislim da su sve ojagnjile po jedno jagnje i da su sva prezivela.
- - - - - - - - - -
svaka cast za kolegu becu.vidite samo kako mali djavolci uzivaju ,baskare se kao macori.tu ne moze da bude problema,niti zaostajanja u razvoju.