LJubitelji tomosa , apn i drugi modeli

Tipujem da je problem magnet, oni beli magneti od 6V paljenja su oslabili. I ja ga imam pa samo kubure sa paljenjem. Taman kad sam hteo da prebacim paljenje na 12V (platinsko), država je počela da dtraži A kategoriju za APN 4 i registraciju istog kao da je pravi motocikl pa od tada APN kupi prašinu (i smeta gde god ga premestim).
Mislim da ga mozeš registtovati na žutu tablu. Ja sam moj apn 6 prebacio na žutu a jedno 2 godine nije mrdnuo iz dvorišta zbog toga. Imao staru trajnu belu tablicu a nije se vodio na mene pa sam ga preveo putem kupoprodajnog ugovora i redovno prošao tehnički pregled i registrovao na žutu tablu.

Imam 2 apenca,jedan 6ica drugi 4-ka.
Dok sam bio mladji cackao sam vecito i popravljao dvotaktne motote,ali to je bilo pre 25god.
KAko je sve manje slobodnog vremena,nosio sam ih kod servisera,ali sta se tu desava. Ni jedan ne moze da sastavi duze od 3 nedelje da bude ispravan,ili trokira kad se ugreje ili nece da upali kad je vruc itd. a majstori svaki put uredno naplate ruke. Definitivno moram opet sam da pocnem da popravljam inace cu ima dati para da mogu nov motor da kupim,a opet cu imati krsa.
Da li vredi prebaciti na el.paljenje ili bar staviti platinsko ali od 12v,gde uzimate kvalitetne delove. Svaki savet je dobro dosao.
E , evo, stigoh kući...
Mogu da pišem naširoko i nadugačko, dočepah se računara...
Kao što rekoh, imaš problem s paljenjem, uopšteno rečeno....
E, sad, konkretno, da li je samo do jedne komponente , tipa, bobina, kondenzator, platine, magnet, loš kabal od bobine do svećice, kapa svećice ako je imaš, ne mogu da ti kažem, ali, uglavnom, po simptomima koje opisuju problem, imaš ga sa "elektronikom"....
Dalje, nisi nam rekao koje paljenje imaš ?
Belo ili crno ?
Ovo se odnosi bukvalno na boju magneta, ako je magnet beo, imaš belo paljenje, ako je crn magnet , imaš crno, logično...
Ako je belo, ono je mnogo slabije od crnog, i delova za njega nema, ako je crno, može se "nabudžiti" da radi odlično...
Šta ti piše na magnetu, 6v17W ili nešto drugo ?
Pošto posedujem APN4 oko 20 godina, govorim iz iskustva, ne napamet, svojevremeno sam se bavio popravkom, ali više ne, ne zato što neću, već zato što nemam vremena, koliko god to trivijalno zvučalo...
Kada mi neko dotera motor na opravku, a zeza "paljenje" krećem procesom eliminacije, lako mi je zato što imam jedno kompletno crno paljenje sa sve ispravnim magnetom, pa eksperimentišem, deo po deo skidam i proveravam, ali uglavnom bude banalan razlog, neispravna svećica neadekvatne toplotne vrednosti, i loš i dotrajao kabal sa bobine do svećice...
Trebaš biti svestan da su delovi , blago rečeno, katastrofa, PRC Kina, donese čovek delove, kondenzator i platine, pred njim radim, namestim, naštelujem, upali, pukne ko grom, motor se ugasi, šta je bilo, crkle platine, zezaš me, jok more, skidam pred njim i pokazujem....
Onda mu stavim neke stare platine, ošmirglane, ko zna od koga i od kada, naštelujem, motor upali, i čovek ode zadovoljan, ne može da veruje...
I onda ima ljudi koji pljuju po meni, sve mu novo donesem, ne ume da namesti...
Badava da se pravdam , loši delovi, niko ne veruje....
Nabavka delova....
Kupovao sam na Vašaru u Rumi, bio je jedan Sovilj, ili Sofilj, iz Inđije, sada je zet preuzeo posao, ništa bolje ni gore delove nema od drugih....
Pošto je tebi to sigurno daleko, probaj kod ovih , vidim da još uvek postoje, i siguran sam da šalju delove "brzom poštom":
Ne sećam se kada sam poslednji put radio paljenje na mom APN-cu, čak ni štelovanje platina, ali redovno zeza dizna, i pun mi karburator rđavog goriva, pa se ovim zabavljam....
Kao što ti neko reče, trajno rešenje može biti da "nabaciš" elektronsko paljenje, Dellorto karburator od ovih novijih "kao Tomos" motora, i gas....
Ja neću, ne moram, jer imam delova u radionici , bukvalno doživotno....
Pretprošlo Leto me smuti neki momak, dobar sam s njegovim ocem, da mu radim APN-ca, posle dosta godina...

Nabavio sam iz Kine sa Aliexpres-a LED sijalicu od 6v za prednje svetlo, sa dugim i kratkim svetlom, kao i LED sijalicu od 6v za zadnje, i sada i na manjim obrtajima, i sa manjim gasom, sijam ko Las Vegas, a vidim put ko da auto vozim... 😃

Hvala !!!!
Rekoh da će biti nadugačko i naširoko....
Kratko i jasno, odgovor na tvoje pitanje:
NE !!!!!
Ploča na koju idu bobina kondenzator platine je drugačija nego za crno...
Platine za belo i platine za crno se razlikuju....
Kondenzator nije iste vrednosti, naveo bih i koje su, ali zaboravio sam....
Ako se interesujete, mogu sutra slikati crno i belo paljenje, Subota mi je (napokon) neradna, posle ko zna koliko vremena !!!!! 🫣

Nema spasa....
Samo prelazak na crno....
Imam u radionici, JBŠ mi sve po spisku ako znam zašto i za koga ih čuvam, par oslabljenih magneta za belo paljenje, ostalo od ljudi koji su doterali na opravku, pa smo zamenili komplet paljenje za crno.....
Nekako je i materijal mekan da kažem, pa hoće onaj štift na radilici da proklizi i ošteti, pa se paljenje pomeri, onaj kanal unutar magneta bude "razlokan" ako me razumeš šta i o čem' pričam....

Hvala !!!!
Rekoh da će biti nadugačko i naširoko....
Kratko i jasno, odgovor na tvoje pitanje:
NE !!!!!
Ploča na koju idu bobina kondenzator platine je drugačija nego za crno...
Platine za belo i platine za crno se razlikuju....
Kondenzator nije iste vrednosti, naveo bih i koje su, ali zaboravio sam....
Ako se interesujete, mogu sutra slikati crno i belo paljenje, Subota mi je (napokon) neradna, posle ko zna koliko vremena !!!!! 🫣
Beli magnet je 0,2
Crni je 0,17

Nema spasa....
Samo prelazak na crno....
Imam u radionici, JBŠ mi sve po spisku ako znam zašto i za koga ih čuvam, par oslabljenih magneta za belo paljenje, ostalo od ljudi koji su doterali na opravku, pa smo zamenili komplet paljenje za crno.....
Nekako je i materijal mekan da kažem, pa hoće onaj štift na radilici da proklizi i ošteti, pa se paljenje pomeri, onaj kanal unutar magneta bude "razlokan" ako me razumeš šta i o čem' pričam....
Da li ima neke prepravke kad se prelazi na elektronsko ili kupim sve komplet,namontiram i mirna Bačka.

Nazad
Vrh