Limarsko-Farbarski radovi

Nesko 2563 bilo je i dubokoh udubljenja ali ja se trudim da to sve izvucem sto bolje kako bi sto tanje bilo gita, pa tako je dobar i soft ili alu git jer se lako bruse. A za popunjavanje rupica i fino gitovanje koristim ppg-ov akril git u tubi.
danas zavrsio ove dve haube
Fotografija0353.jpg


Fotografija0345.jpg

ovaj dio sto sam krpio presao sam bodijevim 950
Fotografija0348.jpg
 
Poslednja izmena:
A pa kad ne ocistite pre gitovanja.
Koliko znam, alu git ide za dublje rupe i tamo gde ide deblji nanos. Lepo si ti to Miltone sredio.
I ako se nesto vari pa treba to gitovati ili farbati treba bas dooobro da se izbrusi jer na varu se stvori neka staklasta prevlaka na koju boja ne moze da se uhvati.
Ja isto peglam neku kabinu vec godinu dana pa kontam da ce tamo do nove godine biti gotova. Izlupano, trulo i krivo do zla boga al kontam da cu uspeti nesto da napakujem.

Stari majstori su tu limariji natenane radili. Autogenim ugreju pa kuckaju da ispeglaju pa onda jos malo do greju pa poprave i tako redom. Git kad se nanese na tako nesto dobro ispeglano bude skoro pa providan sloj koliko tanko ide. Ovo sad se mackari i malterise kao da gletuju sobu.
 
Da, u principu bolje je sto manje gita..ako se stavi dosta obicno se odlepi vremenom taj deo.
Pa da,debeli sloj oce da ispuca I na automobilu a tek na traktoru da se ne prica. Narocito kad ferguson radi na leru blatobrani ko slogirani :haha:
Nesko kod varenja fleka uvijek napravim falc u koji udje fleka I tako povrsina ostaje u nivou pa treba skroz tanko gita, dok kad zavaris fleku na preklop vise gita.
 
Baš to. Jeftinije samo mazati i lijepiti pa dok traje. Jednom sam gledao krpljenje rupa u pragovima pred tehnički pregled. Body 999, komadi stiropora, ona mrežasta vrećica za kupus, opet sloj 999-ke, na kraju da se ispegla malo mrežice za fasadu i završno gletovanje. Na kraju obični crni nitro lak za gvožđuriju da malo da kontrasta limuzini i vozi. :osmeh:
 
Baš to. Jeftinije samo mazati i lijepiti pa dok traje. Jednom sam gledao krpljenje rupa u pragovima pred tehnički pregled. Body 999, komadi stiropora, ona mrežasta vrećica za kupus, opet sloj 999-ke, na kraju da se ispegla malo mrežice za fasadu i završno gletovanje. Na kraju obični crni nitro lak za gvožđuriju da malo da kontrasta limuzini i vozi. :osmeh:
Ha ha taj je sad dobio izolaciju pa ce biti toplije unutra.
 
@Nesko, ja sam imao dva puta ove godine neki "problem" prilikom nanošenja gita da posle farbanja kad odstoji do sutra kao da se "slegne" :/ I vidi mi se udubljenje na haubi koje sam radio, a kad sam ošmirglao i spremio za prajmer i farbanje bilo ravno k'o staklo...

- - - - - - - - - -

E, da... A je l' ima nešto što mogu da nanesem i popunim one ultra male rupice i neravne a da ne nanosim onaj fini 2k filler? Vidjao sam na YT da koriste neki filler iz tube kao pasta za zube za te baš male neravnine i rupice...
E to ti je kad usakne,za sitne rupice mozes i obican git,taj iz tube je mnogo mekan

- - - - - - - - - -

Ovo ide jako tanko,to ti je vise podloga za kalajisanje.
Sporo se jako radi sa kalajem inace nije to nesto tesko,sa njim se najvise rade oldtajmeri.
 
Sad nisam gledao sve detalje. Kalajem uglavnom radi pragove, rubove i mesta podlozna koroziji. A obzirom da je kalaj mekan, tesko da se moze raditi sa slajfericom. Pre ce biti da ga rendaju.
 
Charger ili chalenger su bolji..:osmeh:

Ah,to ti je ko večiti derbi...prosto ne bih mogao da se odlučim,mada na prvom mestu 67mo fastback gt500,pa onda svi ostali...zlatno doba za american muscle..sve od 65te do neke 71ve plafon...
A da ne bude skroz off,uglavnom se restauracija tih vozila radi za kalajem ili olovom bem li ga,zaboravio sam,uglavnom što je manje moguće gita na limariji..
 
E moj petre, kolika god da je cena oni srču pa srču...tu se za potrošnju i ne pita i ne gleda...to se podrazumeva...al da bi se navozali ne bi sigurno...
Čovek sam,imam svoje snove....
 
Nazad
Vrh