Limarsko-Farbarski radovi

MONTOYA je napisao(la):
Ne znam tačno naziv,preporučio mi jedan drugar koji je to probao na traktoru i oduševio se efikasnošću jer je bio skeptičan zbog niske cene 1200 din. 5 l ,rekao mi samo gde je kupio tu tečnost za skidanje nečistoće.Posle praznika otićiću da kupim pa će te čuti detaljnije
kako se zove ta tecnost i jesi probao kakva je efikasnost te tecnosti?

Eko kliner se zove.Naprska se željeno mesto i sačeka 10-15 minuta i onda pod mlazom spere svu prljavštinu mada se meni nešto i ne sviđa baš.Nema ništa bez mašine za pranje po mogućstvu sa podešavanjem radnog pritiska.

Matić je napisao(la):
Eko kliner se zove.Naprska se željeno mesto i sačeka 10-15 minuta i onda pod mlazom spere svu prljavštinu mada se meni nešto i ne sviđa baš.Nema ništa bez mašine za pranje po mogućstvu sa podešavanjem radnog pritiska.
a jel skida rdju?ja sam mislio da skida i rdju da nebi morao da se patim da smirglam do besvesti!

Attila M. je napisao(la):
Da se napokon pohvalim...
. A na kraju sam sve popunio silikonom
Силикон на метале осим алуминијума не иде, садржи киселину и аутоматски настаје корозија.

Ali nisam naneo direktno na metal. Sve sam ofarbao, i posebnu pažnju sam obratio na procepe između cevi i lima, tako da silikon nije nigde u kontaktu sa metalom, već samo sa farbom. Inače na tubi piše da se taj silikon može koristiti na emajlu. :)
Prošlo je već i-haj vremena od toga, i sa silikonom nema nikakvih problema. Jedino su na onoj stranici s kojom sam se najviše mučio (i koju sam doveo skoro do sjaja), nakon farbanja pojavile bele tačkice od antirosta u dva kvadranta (bez obzira što sam sprao antirost "sa 7 voda"). A suprotna stranica sa kojom sam se najmanje baktao jer sam dotad već bio popizdeo je na kraju ispala oličenje perfekcije. :udri:

Negdje sam pročitao daje za skidanje hrđe dobra i efikasna kiselina za akumulatore koja se odmah treba oprati sa vodom.
Znači prvo namazati kiselinu na zahrđalo mjesto pa nakon što kiselina djeluje oprati sa vodom, osušit i farbat sa temeljnom.
Ovo pišem ali nisam dosada isprobao kod sebe.

Posto sam primeti da ovde ima dosta iskusnih majstora za farbu htei bih i ja koji savet. Radi se o sledecem;
Izgleda da mi je mnogo dosadno pa sam resio da ofarbam moju welgericu. interesuje me kolko bi mi farbe trebalo, i koju da uzmem, a da bude dobra i isplatljiva. Za kombajn sam uzimao piturinovu za imt al mi se cini da je dobro kostala tad. pa ako bi mogo pomoc i oko cene. evo kako izleda presa sad:
zmnzoh.jpg

Kao prvo presa ti izgleda dosta dobro i mislim da nemas potrebe da bacas pare.
U slucaju da se ipak odlucis da je farbas mislim da ti je najbolji odnos cena kvalitet slovenacki helios.

Pa ovako: meni je za četvorotonku, samo za stranice spolja i iznutra trebalo po tri konzerve osnovne boje i po tri konzerve emajla. Pa otprilike ošacuj kolika ti je velgerica naspram četvorotonke. :)
Uzmi farbu na bazi nitro, duže će ti trajati. A što se marke tiče, čini mi se da ćemo se ovde svi složiti da je Helios najbolji izbor. :)

Attila M. je napisao(la):
Pa ovako: meni je za četvorotonku, samo za stranice spolja i iznutra trebalo po tri konzerve osnovne boje i po tri konzerve emajla. Pa otprilike ošacuj kolika ti je velgerica naspram četvorotonke. :)
Uzmi farbu na bazi nitro, duže će ti trajati. A što se marke tiče, čini mi se da ćemo se ovde svi složiti da je Helios najbolji izbor. :)
Nebih se baš složio sa ovom konstatacijom...moje iskustvo govori baš suprotno.... Nitro farba brže gubi sjaj i lošije prianja na metal... Prednost joj je što se neuporedivo brže suši....

To je tačno da brže gubi sjaj, ali kao što mi je neko ranije rekao: mašine ne farbaš da bi ih držao kao ukras, tako da sjaj nije ni bitan.
Sa prianjanjem nije bilo nikakvih problema. :sta: Fakat je i to da se brzo suši.
A još jedan plus je što treba dooobro da zagrebeš farbu da bi se primetio trag.

Sad kako ko misli neka tako radi. Meni je JEDINI problem bio taj što na nekim mestima se antirost nije dovoljno sprao, pa su mi iskakale bele mrlje i tačkice na ofarbanoj površini.

ma i nije bas ko na slici, poprilicno je izgrebana i izbledela.
Koja je cena te heliosove barem otprilike, i za kolicinu stvarno neznam jer planiram da idem sa dve ruke crvene. tako je islo i na kombajnu i otislo mi je oko 16l.
Lako je proceniti kolicinu ya ravne povrsine ovo je sve u sitnicama i nepristupacno :udri:. :ppozdrav:
a ja sam ya ovaj Piturin naravno videcu ako odgovara ::novac::

Crvenu moraš ići u najmanje dva sloja ako hoćeš kvalitetno farbanje jer crvena inače loše pokriva, pa ako radiš u jednom prolazu hoće da se "providi"

mityoo je napisao(la):
Crvenu moraš ići u najmanje dva sloja ako hoćeš kvalitetno farbanje jer crvena inače loše pokriva, pa ako radiš u jednom prolazu hoće da se "providi"

E to isto mogu da potvrdim da je tačno jer tako je bilo i kod mene. Osnovna boja na nekim mestima kao da nije htela da primi emajl na sebe.

Ako se radi sa antirostom, onda je postupak sledeći:

1. Čišćenje od rđe i šmirglanje.
2. Premazivanje antirostom.
3. Ponovno šmirglanje.
4. Ponovno premazivanje antirostom.
5. Ponovno šmirglanje.
6. Prvi prelaz uljanom osnovnom bojom.
7. Drugi prelaz osnovnom uljanom bojom.
8. Prvi prelaz uljanom pokrivnom bojom.
9. Drugi prelaz uljanom pokrivnom bojom.

Kada se primeni ovaj postupak, mašina može stajati i na kiši i na snegu a boja će poprilično dugo izdržati, bez toga da počne izbijati rđa.

Ako daš debeo red onda procuri a ako daš tanak red onda se providi..... Najbolji efekat je 3 tanka reda..... ali..... dok oduvaš jedan sloj na nešto veće(npr prikolicu)presedne ti, a ne još tri sloja

mityoo je napisao(la):
Ako daš debeo red onda procuri a ako daš tanak red onda se providi..... Najbolji efekat je 3 tanka reda..... ali..... dok oduvaš jedan sloj na nešto veće(npr prikolicu)presedne ti, a ne još tri sloja
sa dobrim pištoljom ide to
za mašine koje hoću da izgledaju dobro duže vremena većinom koristim nitro auto lak dugin

Nazad
Vrh