Letovanje 2026🙂

Što bi rek'o jedan pametan čovek: samo svemir i ljudska glupost su beskrajni..

Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
„Али за свемир нисам сигуран“ — приписује се истој особи и овај завршетак реченице.

Кад смо код летовања, да ли може Србину на одмору у Грчкој да буде безвезе и да трпи шиканирања, мислим да може, ево у понедељак сам се акао по редовима у солунској милицијској станици, да платим глобу због непрописног паркирања и узмем таблицу коју су саобраћајци дан раније скинули с мојих кола, и сада да не описујем атмосферу у самој станици (а радо бих, јер је отприлике као у осамдесетим годинама прошлог века — папири на камарама, печати, фасцикле и регистратори, писање изјава, попуњавање формулара итд. — разлика је што сада свако дрнда мобилни телефон), углавном био сам културан, стао у ред и чекао као да сам лепо васпитан, једном да се распитам шта да радим, други пут да се распитам исто али у правом реду, и трећи пут са наручјем фотокопираних докумената, уплатница, признаница итд., и сваки пут, како би ме који Грк провалио да сам странац, само као да прође и правац шалтер, бунио сам се ко Грк у апсу али боле их уво, нити ме чују нити ме виде, игноришу. Чак сам витким телом блокирао врата на улазу у неку прчварницу где се службеници баве прекршиоцима прописа у вези са паркирањем, али просто се прогурају, остало ми је једино да се побијем, но проценио сам да не би било згодно, и ето истрпео грчки терор. Наравно није ни за поређење са непријатностима другде, ако некоме буше гуме, лупају кола, добацују, далеко је од било каквог вређања, батинања и сл., али је непријатно искуство. Додуше нисам био једини „ксенос“, у реду са мном стоје и браћа Албанци, и браћа Африканци, а мени није стајало на челу да сам Србин, па да им не узмем за зло. Али ценим да данас Грци странце не воле да виде, а да је Солуњанима странаца пун кофер.

А одмор је био супер, Грчка лепа као и увек, Грци кул као и пре, на плажи Епаноми сам пре недељу дана изгорео ко лицна (после целог лета на ливади и у сену, нисам отишао бео тамо), купали смо се на још неким лепим плажама, а неколико облачнијих дана смо одвојили за културу: за прошли викенд посетили велике солунске музеје, неке изложбе, археолошке локалитете и лепе солунске цркве (тада ми баксузи скинуше таблицу — изем им гараже за паркирање, може да уђе возило високо 1,9 м, ја наравно нисам размишљао да би ваљало да скидам кофер с крова и трт, напослетку паркирах на улици, као и сав остали свет, но међутим...), пре тога још неколико локалних музеја округа Халкидики (у Полигиросу, Н. Мудањи, Дионисију...), пећину Петралону, и у одласку и повратку /два пута по два дана/ пар археолошких локалитета у Бугарској (Сандански, ранохришћанска базилика, Благоевград...), и на крају за унуку цео дан у зоолошком врту у Софији — све заједно 15ак дана, само пролетело.

Вратио се јуче у прашинчину, ево ме опет цео дан у сену и шљивама, очекујем да се свакога дана прашина преметне у блато, дрва нису исцепана (нису ни посечена), кућа неокречена, и тако.

Bem ti zivot , gde ode ova tema? :ROFLMAO:
E , tamo po Skandinaviji se sirio i Arkan veliki !
Bravo , to su oduvek Srpske teritorije. Cak kad sam radio dnk po muske linije , ispalo je da mi Starosedeoci iz Sombora vodimo poreklo od tamo! :cao:
Радознао сам Горане, како су Викинзи (или Варјази, или како већ), стигли из Норвешке у Сомбор — паде ми на памет можда су дошли Дунавом? ) Мада, без данашњих канала, не знам како би могли, једино ако су стигли из Црног мора и ако су их Ромеји одн. њихови наследници теглили кроз оне теснаце у Ђердапу )

Ево сада без шале, то је баш занимљиво, откуд то, постоји ли неко објашњење, претпоставка нека бар?

Мој друг из Бањалуке, баш оно великосрбин, платио ту анализу некој швајцарској фирми, кад су стигли резултати мислим да се баш потресао, код њега нешто типа 80% викиншки гени, верујем да се надао неком другачијем резултату...

Али опет он је један /и његова фамилија мислим/, а ово за староседелачко становништво, односно за изворне Сомборце, баш ми је интересантно.

Кажу да човек има око два милиона предака. У том смислу, свако од нас је баш оно спој светова, ко зна какву гентику можемо носити.

Ја то не бих радио, жена ми рекла да сам ликом из неке азијске степе и тад сам се потресао, рекох шта ако сам неки Монгол или Татарин или ко зна шта, заостао тај ДНК из неке варварске најезде, боље овако да не знам и да се тешим како сам Србин.

Nazad
Vrh