Leska - opšta tema

@francesko
Prve 3 godine ,gledas da sadnice prezive .Ako imas prihrani ih stajnjakom.Od prskanja ,kad krene list,april - maj preparatom na bazi dimetoata oprskaj da list prezivi bube,zalivaj ih.Nemas puno saadnica ,mozes prihraniti preko lista ,ja sam koristio Scots-ova djubriva,mozes bilo koja kvcalitetnija djubriiva .Nema tu sad neke nauke velike ,kad je sadnica mala.
4m izmedju reda je malo.Brzo se sire,i grane pod rodom kad se nagnu ne mozes peske da prodjes,a ne nekom mehanizacijom( ako je planiras naravno).
Hvala puno:bravo:

Pozdrav ljudi, novi sam na forumu, zbog nezgode nisam jesenas uspio zasaditi lešnik da li je pametno da to radim sad ili da čekam ponovo jesen. Mislio sam zasaditi oko 500sadnica.

Kad bi znali kakva će biti godina lako bi te savjetovali. Ako bude kišna nema problema a ako rano zasuši bez zalijevanja ništa. Zavisi i od zemlje kako drži vodu i dali je sjevernija strana. Jeste malo kasnije ali ja bi sadio.
Danas obišao svoje lješnike i vidim na enisu da ima dosta ženskih cvjetova svježe otvorenih a rese već suve osim desetak prilično svježih. Dali će od toga nešto biti vidimo na ljeto.

Zahvaljujem, tako sam i ja mislio vjerovatno cu cekati jesen pa sve polako spremiti.Ja sam iz okoline prnjavora parcela je u suncu citav dan blaga padina sta raditi sa razmakom mislio sam 4x3 metra ali citajuci forum i literaturu bojim se da je pregusto moram povecati razmak bar za pola metra. Sadnice sam bio dogovorio u teslicu u firmi Slav komerc kod gospodina Veselina Savic kaze da ima sertifikat. Da li me iko podrzava u ovome

Zahvaljujem, tako sam i ja mislio vjerovatno cu cekati jesen pa sve polako spremiti.Ja sam iz okoline prnjavora parcela je u suncu citav dan blaga padina sta raditi sa razmakom mislio sam 4x3 metra ali citajuci forum i literaturu bojim se da je pregusto moram povecati razmak bar za pola metra. Sadnice sam bio dogovorio u teslicu u firmi Slav komerc kod gospodina Veselina Savic kaze da ima sertifikat. Da li me iko podrzava u ovome
Pozdrav..ja sam sadio 5x3 i pogresio sam zato pazi kako ces saditi...po meni u redu nesme ispod 4m..

Naravno da te podržavamo ali ti donosiš odluku. Mi samo iznosimo svoje mišljenje. Ja bi rekao da je 4X3 malo. U početku to izgleda dobro pa čak i rijetko ali ljeska dugo živi i ako ima prostora razvije veliku krošnju. Usto ona voli svjetlost pa ako je gusto dabi dobio neki rod mora se redovno orezivati. Za one kojima je voćarstvo profesija to nije neki problem međutim za nas povremene voćare jest. Male su to količine da od toga živimo pa se dogodi da neodradimo sve što treba i kad treba jer smo spriječeni drugim poslom. Tada dolazi do izražaja svaka loša odluka. Ako se voćarstvom bavimo usputno onda treba izabrati sorte koje nam dozvoljavaju takav način rada. Za lješnik to je gustina sadnje, vrsta sadnica, teren na kojem sadimo.
Ljeska kalemljena na podlogu mečije ljeske je u startu skuplja ali je bolja jer ne daje izdanke a to znači da dok je živa nema posla oko sjeckanja ili prskanja istih.
Ako je gusta treba je češće orezivati, znači više posla.
Ako hoćeš da uzmeš neke pare na lješniku u prvih 5-6 god. zaboravi sadnju. Idi na neko drugo voće.

Kao i za svako drugo voće mnogi greše izjavama "gušće ću posaditi pa ću više orezivati".

Jačom rezidbom samo pojačavate bujnost i odlažete rodnost, da ne pričamo o kasnijim problemima tipa rast u vis a ne širinu, lošu osunčanost, veću pojavu bolesti i insekata pa samim time i lošiji plod i manji prinos.

Kad se sadi na slabobujnim podlogama onda ima smisla, ali to važi za krušku jabuku i trešnje na gizeli, ne za lešnik...

Pre sadnje bilo čega treba obići zasad baš toga star barem 10-15 godina. Da li si video lešnik star 5 godina? A 10? To moraš videti pre nego posadiš...imaš i ovde u temi slike, pročitaj polako, 36 strana foruma je jednako 15 strana A4 a to je ništa.

Sreca u nesreci posao sam busiti rupe na 4x3 metra jesenas pa me malo dodohvatio kardan (namotao) tako da sam zavrsio kod doktora i batalio posao, posle mi nije dozvolilo lose vrijeme da nastavim tako da sam odustao trenutno ali nastavljam i boze pomozi ove jeseni cu zasaditi to sto sam planirao.
Izgleda da sam se informisao kod amatera, ovaj forum me je dosta prosvijetlio mada sam dosta procitao o sadnji lijeske. Izgleda da ovi ljudi sto prodaju sadnice ne zelim nikog da uvrijedim nisu ni oni dovoljno edukovani pa predlazu svasta a mozda zele prodati sto vise sadnica pa preporucuju da se sadi u manjem rastojanju.
Ovaj covjek sto planiram kupiti sadnice od njega ima zasadjenu plantazu u razmaku 4x3metra u sestoj godini ,bio sam , i vidio i prvo sto sam pomislio je da je pregusto on je formirao stabla kao sto i ja planiram i uvjerio me je da je tako ok. Svakako zahvaljujem oktopodu i frkanom na vremenu koje su mi posvetili prihvatam sve savjete i preporuke, sava28 kaze da je pogresio na5x3 metra mozda je bolje 5x4 kazu ljudi da je jako bitno koliko ce svjetlosti dobiti stabla a da ne pricamo o obradi i odrzavanju kad se to razraste, negdje sam pokupio informaciju da je covje sjekao svaku drugu u desetoj godini a sadio je na 4 metra u redu.
Zna li neko sta mi je pametno raditi posto sam pripremio zemljiste (stajnjak, duboko oranje ,frezanje) sta sad sa tim da radim da li ponovo da orem vjerovatno ce tu sad da krene trava cim sunce grane , mozda tanjiranjem ili frezanjem da unistavam travu ali cu sa traktorom ugaziti zemlju pa onda busim rupe u ledini ima li iko pametan savjet zahvaljujem unapred :sta:

Poštovani forumaši, ovo je moj prvi post ako izuzmemo onaj sa početnog predstavljanja.

Planiram sadnju leske na površini od 1,8 ha. Pre nekoliko dana bio sam kod čoveka koji ima zasad od 8 ha u šestoj godini. On je sadio 5x3 ali meni savetuje 6x3. Kaže da nije problem ako je razmak u redu manji, već ja bitno da je medjuredni razmak veći zbog bolje cirkulacije vazduha i osvetljenosti. Prelistavajuči forum nisam video da je neko sadio 6x3 pa me zanima vaše mišljenje o toj mogućnosti. Inače, sadnju planiram na jesen a do tada želim da se što više informišem a ovaj forum je pravo mesto za to.

Hvala unapred.

Bole sadi u svaku drugu rupu, tako ćeš dobiti 4x6 što je idealno, s tim što će ti kolone postati redovi, ne znam koliko ti to komplikuje obradu.

Cumulonimbus, isti savet, pročitaj celu temu, ima slika starijih zasada da vidiš.

Ja sam sadio na 5x5. Kalemljeni na mečiju ljesku. Dok sam tražio sadnice u Novom Sadu sam obišao plantažu koja je podignuta prije 1990-te. Nepitajte baš koje god ali u ono vrijeme dok su državni kombinati radili. Mislim da se zove Neoplanta ali već sam zaboravio a to nije ni bitno. Bitno je što sam vidio jednu plantažu zasađenu kalemljenim lješnikom na podlogu mečije ljeske i jednu na vlastitom korjenu formiranu kao žbun. Obe su zapuštene u isto vrijeme. Ona u žbun se pretvorila u šumu. Gusta da pješak mora da se saginje. Ova kalemljena isto gusta ali ispod ima negdje neka mladica i stare trave (korova) Može se lako pokositi i ostaje dobar voćnjak. Ipak učinilo mi se gusto pa sam korakom mjerio i sađeno je na 5x4 m. Zato sam sadio na 5x5. To je ravan teren i vjerovatno dobra zemlja pa su bujnije nego na nekoj ilovači.
Oktopod je dobro primjetio da sa jačim orezivanjem dobijamo više mladih izboja a smanjujemo rodnost jer mi ustvari skraćujemo rodnu granu a mladik brzo popuni to mjesto i dok postane rodna grana ponovo je gusto i mi režemo.
Još nešto da dodam. Prilikom sađenja nikako ne saditi dublje nego što je bila u rasadu. Ako se posadi dublje može proći dvije tri god a ona slabo kreće pa čak i osuši se. Ajde kad se osuši znaš da je nema ali gledaš je i nadaš se a ona nikako da krene a tebi žao da čupaš. Ovo posebno važi za teže zemljište. Ima i tu lijeka ali bolje je kad netreba liječenje.

Evo jedne "stare" plantaže čisto da se vidi kolika su to stabla.

a ovo se desi kada se blizu sadi.

@ pop

Taj zasad što si postavio slike mi je dobro poznat , dobar mi je prijatelj .
Ljudi , ja imam zasad od 8 ha sad u 7 godini , i sadio sam 5 x 3 i prešao sam se . Da mi je ove pameti sada izmedju redova sigurno 6 metara , izmedju biljaka 4 ili 5 metara . Pope,sa slika koje si postavio . Bio sam puno puta u zasadu i sad kad je u punoj rodnosti . I on je 5 x 3 . Kad napuni grane rodom , ne možeš proći peške a da se ne saginješ .

Читао сам негдје да размак треба да буде 6х5м, мада ја се двоумим да ли да направим толики размак или да га повећам за још 1м... Све то лијепо изгледа док су млади, међутим након више година, долази до хаоса...

Ni prevelik razmak nije dobar. Treba uzeti u obzir i kvalitet zemlje, nagib, koja je sorta, način uzgoja. Mislim da je 6x5 previše za ove naše ilovače.

Ima li bilo ko od Vas iskustva sa vevericama:zli::zli::zli::zli::zli::zli:? Lako::suncanje:: je meni da se odlucim oko sorte, razmaka,prskanja al dzaba sve ako ne mogu da se otarasim gamadi.Procitao sam svaku od 71 strane foruma i bas niko ih nije pomenuo:sta:. Mozda sto je vecina Vas iz ravnicarskih krajeva, al nemogu da verujem da bas niko nema tih problema. Moj buduci zasad leske je skoro okruzen sumom, a ove godine su mi pojeli sav rod na tri oraha koja cu poseci za koji dan. Pomagajte ako znate neki lek za gamad, ili ja odustajem od sadnje i ulaganja. ::pomoc:;

Ako može pojašnjenje , kako kvalitet zemlje ,nagib utiču na razmak izmedju voćaka ? Da li je lično iskustvo ,praksa? Literatura ?

Moje su sađene na nagibu. One u ravnijem djelu gdje je bolja zemlja su duplo veće nego na brdu gdje je ilovača. E sad zemlja se može popraviti ali sumnjam da će ikad biti isto jer je prilikom prethodnih obrada gornji sloj dobre zemlje "sišao" u ravan a gore je ostala ona neplodna zemlja. Ja je popravljam površinski ali jako plitko je nepropusni sloj. Ljeska jest plitka voćka sa žilama ali idu one i dublje ako je zemlja rastresita. Da skratim. Onu na brdu hranim samo ja a onu u ravni hranim i ja i Bog. Zato je ona bujnija.:osmeh:
Ako je zemljište u nagibu krošnje manje smetaju jedna drugoj jer je jedna viša od druge a ako je parcela okrenuta više na istok-jug onda dobija i dovoljno sunca u gušćoj sadnji.
Vjeverice.
Neznam kako se riješiti istih ali i mene su pitali kako ću to riješiti. Odgovor je bio:
Postaviću visoku ogradu ali ne da nemogu ući već da neizađu. U ljeskar postaviti nekoliko panjeva u koje ugraditi košare. One skupljaju i to upada u košaru a ja samo vadim. :haha:

Nadam se da se neljutiš na šalu.

Možda nisu samo vjeverice. I puh je velika napast. Iznenadio sam se kako djetlić jede lješnik. Posmatrao sam jednog kako sleti i nešto uzme u kjun i donese na ogradu i to pojede. Pošto nisam mogao posmatrati iz blizine uzeo sam dvogled i iznenađeno gledao kako to stručno radi. Uzme lješnik i donese na ogradu gdje ima pukotina u drvetu. Tu ga postavi i kljuca dok neprobije zatim pojede a zaostalu ljusku uredno odstrani iz pukotine i tako pripremi za sljedeći.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh