Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Постави пар фотки како изгледају сада и у којој су години вегетације. Поздрав.Ima li neko strucan iz novog sada ili okoline da dodje da mi oreze par leski da ne bi sjebo sav zasad nestrucan.
Te literature vrse takvu pometnju da je strasno.......ja praktikujem samo uspravne skoro pa ravne grane jer kada ti rod povije te inace povijene grane tu vise ni reda ni prolaza nema a na stranu sto tako povijene grane hoce i vise da gore od sunca (moje vidjenje).U literaturi se spominje da bočne grane koji izlaze iz osnovnih trebaju biti što viže položene (praktično vodoravne) zbog veće rodnosti. Kako to postići, da li vršiti njihovo povijanje, i šta raditi su onima koje su već formirane ali ne u tom položaju već idu više u vis?
Verovatno se u toj literaturi mislilo na uzgojni oblik lesnika kao stablo i da se te bocne, ramene grane povijaju, kao kod ostalog voca. Povijanjem se smanji dovod hrane i bujnost tih grana, dobije se vise generativnih, cvetnih pupoljaka. Dobije se neka kupasta-piramidalna kruna i najbitnije da se sa takvim oblikom krosnje 80%-90% plodova bere sa zemlje.
Sve je to dobro kod ostalog voca i strucni ljudi iz oblasti vocarstva hoce to svoje znanje o zastiti i uzgojnom obliku da primene na lesniku, ali je on malo specifican.
Ne bere se rucno sa drveta, nigde nisam video da se formira u obliku piramide nego u obliku vaze i da se siri u visinu.
Mozda se u toj literaturi mislilo na zbun, ali nisam video kod mene neku razliku u rodnosti da li je neka osnovna grana zbuna vise savijena ili ne. Cak one sto su mi ranije izgledale kao da imaju idealan polozaj, godinama se sve vise savile i ne moze da se prolazi traktorom. Neke sam zamenio novim izdankom, a ostale cu ove ili sledece godine.