Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Cobe seci te mlade mladice a ostavi to stablo sa granama.Da li u ovom slucaju seci ovu glavnu zasadjenu?[/IMG]
- - - - - - - - - -
U ovom slucaju kad je malo izbojaka?!
Da li u ovom slucaju seci ovu glavnu zasadjenu?[/IMG]
- - - - - - - - - -
U ovom slucaju kad je malo izbojaka?!
Цобе,
Мени супер садница изгледа, али за овај мој први засада где хоћу стабло...
Ако хоћеш жбун, ако оставиш ову главну садницу, она ће ти гурати нове младаре из пупољака и ићи у ширину и висина. Наравно, ићи ће ти и нови изданци, као и ови стари у висину.
По мом мишљењу, ако хоћеш жбун, сеци ову главну...
Поздрав
Imam poasađenih 30-ak lijeski. Dio je u obliku stabla, a dio u obliku grma (žbuna). Mogu li ih tako ostaviti, ili je bolje sve svesti na jedan uzgojni oblik? Ako treba svesti na jedan oblik, koje su prednosti i nedostaci svakog od njih?.....................
a italijani kažu da se žbun formira tako što se već u proleće odseče stablo koje je posađeno u jesen i lošiji izdanci. Ostavi se 3-5 najjačih ili najbolje raspoređenih izdanaka koji će formirati žbun !!!???
Na prvu mi fali okopana tj. frezirana zemlja radi boljeg upijanja vlage itd itd a o vodi da ne pricamo...inace lepo ti je tu.Pozdrav.
Amerikanci furaju stablašice jer imaju velike plantaže koje se potpuno održavaju mehanizacijom.
Sa interneta sam stekao utisak da ostatak sveta više gaji žbunje.
Meni se više sviđa stablo i zato sam svoje leske (4 od 6 (šest)) formirao u "žbunastu vazu" tj. vrlo nisko stablo. Uklanjam letoraste a krošnju formiram od nekoliko ramenih grana. Dva kalemljena sistemski imaju stablo 30-50cm (i nemaju izdanke), a ostale sam prinudio.
S obzirom da 30 komada nije mnogo da se ne može postići predlažem ti da obe forme zadržiš i sam iskusiš, a sa nama podeliš iskustvo. Još nigde nisam pročitao ozbiljno poređenje roda ove dve forme.
Rod se uglavnom razlikuje zbog broja sadnica po površini jer stablašice se ređe raspoređuju.
???Može izvor i citat?
Moram još dopuniti zašto seći već formirano i jako stablo i vratiti se nazad dve do tri godine zaradi džbuna?Svako ima pravo i izbor da uradi da li će džbun ili nisko stablo u vidu vaze. Važno je da daje rod!.
Послато са 6044D уз помоћ Тапатока
Cobe ostavi to tako a seci te izdanke.Цобе,
Мени супер садница изгледа, али за овај мој први засада где хоћу стабло...
Ако хоћеш жбун, ако оставиш ову главну садницу, она ће ти гурати нове младаре из пупољака и ићи у ширину и висина. Наравно, ићи ће ти и нови изданци, као и ови стари у висину.
По мом мишљењу, ако хоћеш жбун, сеци ову главну...
Поздрав
+1. Zbun mozes da guras kad podmladjujesCobe ostavi to tako a seci te izdanke.
..........Zbun mozes da guras kad podmladjujes........
Logika je vrlo korisna nauka. Gledaj logicki, da li ti vise posla uradis sa svojih 10 prstiku na obe sake ili samo s 1 prstom od obe sake?
On kada bude izbacio sredisnju granu ,ovi mladi izboji ce u roku godinu-dve dana biti duplo veci nego sto bi bila ova centralna da ostane.Moram još dopuniti zašto seći već formirano i jako stablo i vratiti se nazad dve do tri godine zaradi džbuna?