R
rad78
Guest
Evo našao sam podatke u vezi sila i otpora na plugovima konkretno za zahvat 2x35..Sila na raoniku se javlja na 1/3 rastojanja od vrha raonika . Što je za prednji 35x2/3 = 23.31cm , za zadnji (35x2/3)+35cm(prednjeg raonika) =58.31cm za zadnji raonik od boka brazde. Sabiranjem ova dva rastojanja i deljenjem sa 2 dobijamo centar sile za ceo plug od boka brazde =40.82cm . Sada dodamo širinu pola točka što je 30cm =70.82cm . Sve to množimo sa dva da bi dobili rastojanje od centra do centra točka što je 142cm .Ovo računanje je za zahvat 2x35,a za zahvat 2x 30 se dobija da treba da je rastojanje 130cm.Po ovoj formuli možeš izračunati koliko ti treba da je rastojanje zadnjih točkova za taj tvoj plug 3x35 Evo i grafikona:
- - - - - - - - - -
Ovaj grafikon i formulu sam pronašao u jednom od posta i iskopirao ga, tako da ne dođe do zabune ovo je slikovito objasnio jedan od kolega sa foruma ali ne znam tačno ko je u pitanju(izvinjavam mu se ovim putem) tako da mu se zahvaljujem na tome.
- - - - - - - - - -
Ovaj grafikon i formulu sam pronašao u jednom od posta i iskopirao ga, tako da ne dođe do zabune ovo je slikovito objasnio jedan od kolega sa foruma ali ne znam tačno ko je u pitanju(izvinjavam mu se ovim putem) tako da mu se zahvaljujem na tome.