E, samo da se zna, imam i ja u planu podbacivati nesto pod lemes da bi podrezivao zemlju, umjesto da ju kida. Ovo za aktivnu i pasivnu zdasku nisam imao pojma...
Sto se pete pluga tice, peta je na zemlji SAMO I JEDINO SAMO ako plug ima original lemese, koji se meni gade. stavio sam i ja vece lemese koji vise traju, al peta u zraku i ne vidin nikakve razlike u oranju. Ako pod lemes podbacim neki komad zeljeza, peta ce se malo spustiti, tako da ce taj zahvat u svakom slucaju biti pozitivan u svakom smislu.
Jos samo da negdje iskopam spiceve manjih dimenzija koji bi pasali na male lemese, pa da ih stavim i plug ce biti odlican.
Ako bude osjetno laksi za vuci, necu kupovati ovaj novi vogel, nego cu naci negdje polovan IMT 756VK i napraviti iste prepravke kao i na mom 755(metalna povisenja daski, pojacana cela daske, a ako ovo s smanjivanjem kuta lemesa bude radilo OK, napravim i to i orem ko covjek.)
Tko je orao s 755NK, pa presao na 756VK, znat ce da je razlika nebo i zemlja, ako ne i veca. Probao sam orati ljetos s ujakovim 756VK i 549 ga vuce jednako kao i 755, samo sto 756 zaorava puno puno bolje i uopce se ne stopa, a posto ima vise prostora izmedju pluznih glava, plug bolje okrece brazdu sto meni na nagnutom terenu dosta znaci.
Sto se kose vuce tice i toga da prednja brazda vadi vise od zadnje, pa ljudi, cemu sluzi rucka za stelanje pluga?!? Pomaknite ju za jedan zub prema nazad, tako da se zadnji plaz vise naslanja na rub nepooranog zemljista i tako drzi plug u pravcu, sto mu je i posao... SVAKI 755 u agregatu s IMT 539 u mom kraju vadi prednju brazdu 12" ili cak i vise, jer ljudi ne znaju postelati plug prema traktoru. Neki iz tvornice dodje s osovinom postavljenom u sredinu, i nitko ju ne bi vratio na pravilno mjesto, nego oru tako. Vec mi je pun kufer toga da ljudi pricaju kako jedan plug ore super i da su ga svi u selu posudjivali, dok ovaj jedan ima plug koji nikako ne mozes nastelati i da ga je tesko vuci.
Moj 755 je pomotan, jer smo za njega vezali sajlu i cupali panjeve od sljiva, i zile zadnjom brazdom izoravali. manje panjeve sam izoravao bez cupanja i tu je plug dobio. sad plug jos donekle ide u pravac, al je rucka za stelanje pomaknuta nazad za 3-4 zuba od sredisnjeg polozaja, jer da gju u sredini ostavim, prednja brazda bi isla u stranu dok god joj spaneri dozvoljavaju.