Kupus -- opšta tema

Učlanjen(a)
5 Nov 2009
Poruka
6.938
Lokacija
Indjija & Golubinci
Nego šta mislite , dali organska proizvodnja kupusa mogla da se odradi lako uz korištenje crne folije po zemlji , navodnjavanje kpk ili puštanjem vode u jarke izmedju redova , pokriveno agrilom i nadjubreno kokošijim djubrivom ? Recimo da se krene sa rasadom koji je već "organski " ? Dali bi bilo isplativosti i dali bi mogao solidan kolko tolko rod da se dobije bez azotnog djubriva a sa obilno korištenim kokošijim koji nije koštao , plus voda na struju ? Dali bi ispod agrila a na crnoj foliji moglo da se prodje bez prskanja ?
Momo kupus se trenutno proizvodi tesko i uz gomilu hemije a neznam kako bi izgledao bez prskanja
 

Ajirram

Novajlija
Učlanjen(a)
10 Dec 2019
Poruka
27
Lokacija
Šabac
Sve sto sam od organske proizvodnje videla to su skromni prinosi... Svaka cast onima koji su u organskoj proizvodnji nasli racunicu, da im nije samo hobi. Ako je za vas licno i imate vremena da kupite gusenice rucno onda nam javite jeste li uspeli organski da ga odgajite... :bravo:a sto se tice stajskog djubriva ne treba preterivati, kod nas je jedne godine na liniji gde je izvuceno bio los paradajz, paprika i kupus... sve je dobilo neke vrste viroza. Ako ste sa folijom resili problem trave niste resili problem trulezi i insekata.
Zima je opet blaga tako da ce biti i mnogo prskanja insekticidima. Znam da ovo sve zvuci pesimisticno ali moram se sloziti sa nikolom indjija, tesko se gaji sa primenom svih pesticida i djubriva.
P.S.
A na onaj argument kako su pre gajili.. e pa pre nije bilo uvezeno buba iz raznih delova sveta kao ni gljivicnih oboljenja.Globalizacija sa svojim prednostima i manama.
 

Ajirram

Novajlija
Učlanjen(a)
10 Dec 2019
Poruka
27
Lokacija
Šabac
Iskreno, agrile koristim samo za salatu i to zbog mraza i trudim se da ih ne drzim predugo jer liske dobiju sitna ostecenja, promene boju po ivici. u plastenicima hoce da se kondenzuje voda na njima. Tako da ne znam koliko dugo mogu da stoje na biljci i da li mogu da je zastite od insekata... na polju nema kondenzacije ali je problem vetar i kisa, vlazan agril moze verovatno da dovede do trulezi. Ako neko ima iskustva i drugacije misljenje neka me slobodno ispravi.
 

Hurki

Novajlija
Učlanjen(a)
25 Feb 2016
Poruka
25
Lokacija
Slavonski Brod
A da li bi vrijedilo sijati direktno u zemlju sjeme? Ima li tkogod iskustva s takvim načinom?

Čitao sam o kupusu Agresor , da li je to čemu ili ima bolje?

Planirao sam probati ove godine cca 1000m2.

Ako je moguće direktno sijati, kada je najbolje odraditi sjetvu?

Poslano sa mog Redmi Note 6 Pro koristeći Tapatalk
 

Ajirram

Novajlija
Učlanjen(a)
10 Dec 2019
Poruka
27
Lokacija
Šabac
Nisam nikad sejala direktno, verovatno je moguće, ali tamo od kraja aprila kad prođu mrazevi...
Sve zavisi hoćeš li rani ili pozni kupus. Taj Agresor ima dužinu vegetacije 115-130dana, a npr Potomak i Pruktor koje najčešće sadim imaju oko 80 dana. Potomak je malo mekši kupus I lepši je za svežu potrošnju, Pruktor je čvršći I otporan na pucanje.
 
Vrh