Kupina:sortiment,podizanje i nega zasada,radovi u kupinjaku

Jedno je sigurno, a to je da ce sve biti mnogo rentabilnije nego predhodnih godina, sad koliko, videcemo....
 
neverovatno.kod mene se sve one sto su radjale posusile, a imam zalivanje.ne razumem o cemu je rec...
 
Na mom zasadu se posusilo pola plodova.Prskao sam u dva navrata bakarnim preparatima.Da li postoji neko sredstvo koje ce smanjiti ovo susenje plodova?
 
Поздрав свим купинарима. Чим се укажу повољни временски услови посадићу око 25 садница ЛохНеса и 5 Тонфрија у мојој башти. Не бавим се професионално и на велико, само мало за себе и своју породицу.
 
Kupina 2012

Kod mene je najniza temperatura bila oko -25,gledali smo kod mene iza kuce ima prezivele kupine,ali to je mali deo,vecina mi je 3 km daleko od sela,a tamo pretpostavljam da je bilo hladnije.Cacanka kod nas je izgleda prezivela,a Tornfri nije.Kakva je situacija kod ostalih?
 
Jos se ne zna nista,videcemo tek pocetkom aprila kad pupoljci pocnu da se otvaraju,jer ni pojava pupoljaka nije garant da ce se iz njih razviti zdrave rodne grane.Ovo govorim iz iskustva od pre 2 godine,ne znam koliki je minus tada bio,ali je steta bila nekih 20-30%.Mislim da ako su izdanci zdravi i nisu osteceni od strane insekata,grada,mehanickih povreda i naravno ako nisu orezivani u jesen,prezivece!!!
 
Kad odsecem lastar vidi se po boji srca,ako je braon,nema sta da se ceka prolece to je gotovo.Ako je belo onda je sigurno dobro.Tornfri je braon boje.
 
danas sam bacao djubrivo u kupini 8.16.24 lincer.Situacija ni malo ne obecava,5-6 sam polomio,boja ispod kore je braon,kao i srz,tek na pola metra od zemlje je zelenkasta ispod kore a srz bela,izgleda da je sve umrzlo,voleo bih da gresim.Kakva je situacija kod ostalih,xsale oglasi se,joseva,zoran sef....
 
obilazio sam kupinu i na minusu onom debelom i tada su pupoljci bili smrznuti skroz. bio sam i danas u njoj. stablo je tamno braon boje, sto je dobro, pupoljak izgleda normalno, svez i zelen je, ali mi se ne svidja srz kada je presecem. ima skroz bele srzi, ima dosta sa primesama braon boje stoo ne valja nikako. jos malo pa cemo videti sta ce da bude. u susednoj njivi mi je malina koja niji izmrzla nikako pa se nadam da ce isto to biti i sa kupinom
 
pozdrav,zelim zasaditi 10 ari kupine,interesuje me da li imate neku preporuku gde da kupim sadnice i koju sortu.Ivan-Cuprija
 
Ja sam danas isao u moju kupinu i mislim da je dobra,ima od polovine pa gore zutila u srzi,ali je to i suvo,u delu gde je bila pod snegom je bela.Tako je bilo i prethodnih godina i bilo je roda.Kod mene je cacanka,a temperatura je jednu noc bila - 26.
Za malo da zaboravim,pocela je da poterava pupoljke.
 
nije bila kod mene pod snegom uopste, sva je uspravna. ma ima ona da istera, dzukela je to od biljke. nema krize za nju.
 
ma ljudi bez brige,verujem da je ostala.kao prvo biljke su usle u zimu sa minimalnom kolicinom vlage u sebi,imajuci u vidu da je leto i cela jesen bila bez znacajnijih padavina,drugo 2009 godine u decembru je bilo -22 i kod komsije su kupine imale zutilo i braon u samoj srzi,pa je i sam bio pomislio da je izmrzla,a ona je opet rodila i opet je bilo da se bere....prema tome bez brige mislim da je ipak ostala,nikada se nista ne zna do samog kraja,polako pred zoru se mrzne,kako se kaze....inace najniza temperatura u sapcu koju je zapamtio moj elektronski termometar je bila - 26,8 stepene na zidu od garaze,sto znaci da je u samom polju bilo i 1-2 stepena hladnije...
 
kada je malina ostala ziva, a svi znamo da je malina dosta kilavija od kupine, onda nema brige. mene samo moze da plasi grad ili velika kolicina padavina u fazi zrenja, a za sve ostalo kupina ce da prezivi. ( video sam samo na par mesta da i ljubicasta pegavost moze da je desetkuje ali i za to ima leka )
 
po strucnim literaturama malina je otpornija na izmrzavanje od kupine, ali u 15 god koliko se bavimo kupinom nije ni jednom izmrzla dok malina redovno izmrzava jer malina je dosta osetljivija na svakojake bolestine i nespremna ulazi u zimsko mirovanje, dok sa druge strane kupina je dosta otpornija na bolesti i dosta je fizioloski zdravija pred zimu. odatle izvodim zakljucak da lakse izmrzne malina od kupine. u macvi je pre par godina izmrzlo dosta kupine dok kod nas na ceru nije bilo problema i u macvi malina dosta manje izmrzava nego kod nas
 
Nazad
Vrh