kunicarstvo

Promer žice 2.2-2.5 mm sa otvorima 2x2 cm2,je sasvim dovoljno, eventualno pocinkovana. Dimenzije za srednju rasu 0.7 m2
 
Moj kavez je star 5 godina i jos nije istrunuo a nije od pocinkovane zice vec je samo ofarban! Pocinkovana je jos bolja!
 
Sve vreme se pitam gde bih mogao da kupim neku literaturu o uzgoju kunica. Ima nesto na CDu preko neta ali ne znam da li je dobra. Pomoccccc :bravo:
 
Ima dosta literature, moraš se malo raspitati kod ovih što prodaju polovne knjige.
 
~ Ujednačavanje legala - broja mladih po ženki u porodičnom gajenju kunića
~ Određivanje vremena porođaja domaćih životinja (Interesantan swf kalendar - svaka vrsta životinje predstavljena je sličicom, tako da nema zabune)
~ Normativi u ishrani kunića
~ Svarljivost proteina u ishrani kunića
~ Prosečna proizvodnja stajnjaka po vrstama i kategorijama domaćih životinja

Literatura (pogodna za praktičnu primenu):
1) Roman Kopanjski: Uzgoj kunića, Nolit, Beograd, 1988. YU ISBN 86-19-0151-4
2) Jan Nvota, Dževad Balalić: Gajenje kunića, Mala poljoprivredna biblioteka, Nolit, Beograd, 1983.
3) Praktično kunićarstvo, NIRO Zadruga, Beograd, 1983.
Post je spojen: [time]1251704606[/time]
_________________________________________________
„U sočnu hranu spadaju i kisela (ili zakiseljena) hraniva. Njihovo korišćenje u uzgoju kunića nije rasprostranjeno, mada su ova hraniva vrlo pogodna za kuniće. Posebno dobro hranivo je zakiseljeni kukuruz, trave, leptiraste biljke ili listovi kupusa.
Kisela hrana se može davati kunićima u toku cele godine. Ova hrana je posebno značajna u toku leta, za vreme dugotrajne suše, kad ponestane drugih zelenih hraniva a naročito za ishranu ženki koje imaju mlade, jer doprinosi stvaranju većih količina mleka.
Još je hranljivija zakiseljena hrana od mladog, još neodrvenelog rastinja. Kada se kisele hraniva koja sadrže veliku količinu belančevina, kao lucerka, trave itd., neophodan je dodatak izvesne količine hrane koja je bogata ugljenim hidratima kao, na primer, otpaci šećerne repe, barenih krompira, krompirove pulpe ili melase. Ovi dodaci ubacuju se slojevito u masu kiselih hraniva. Dodavanje ovih materija omogućava pravilno proticanje kiseljenja i dobijanje kisele hrane dobrog kvaliteta.

Za kiseljenje hraniva mogu se koristiti stare bačve, kade ili neko drugo posuđe velike zapremine, koje se prethodno mora dobro očistiti. Metalno posuđe mora biti zaštićeno sa unutrašnje strane farbom koja je otporna na kiseline.
U većim kunićarnicima obavezno se mora napraviti specijalni rezervoar za kisela hraniva. Taj rezervoar se može napraviti od jednog ili više betonskih prstenova postavljenih na betonsku ploču, a zatim treba zacementirati ivice da rezervoar ne bi procureo.
Rezervoar načinjen od jednog betonskog dela postavlja se tako što se dve trećine njegove visine ukopaju u zemlju. On bi trebalo da se nalazi u šupi ili da se nad njim napravi mali krov, da ne bi upadali otpaci. U ovakav rezervoar može da stane 250-300 kg kiselih hraniva.

Način na koji se hraniva kisele sličan je kao i kiseljenje kupusa. Isečenu zelenu masu stavljati slojevito u rezervoar i jako pritiskati sve dok se ne napuni. Zatim je pokriti odgovarajućim komadom daske na koju treba staviti kamenje.
Hrana je dovoljno kisela kad njen miris podseća na miris kiselog kupusa. Prilikom korišćenja, ova hrana se vadi postepeno, sloj po sloj, a zatim se ponovo stavlja daska i kamenje. Pri jednom vađenju iz rezervoara treba paziti da se uzme količina koja će se potrošiti u toku tog dana.”

Citat iz knjige:
Roman Kopanjski, Uzgoj kunića, Nolit, Beograd, 1988.

Slika:
- 6. jula 2005. snimio sam betonske cevi za kanalizaciju
(dimenzije cevi: dužina 1 m, unutrašnji prečnik 0,5 m).
Pošto je industrijski proizveden beton „sazreo”, može se odmah koristiti za spravljanje silaže (za razliku od sveže izlivenog betona, u domaćoj proizvodnji, koji mora da „odstoji” bar jednu godinu pre upotrebe – slično sazrevanju izlivenog betona kod formiranja bunara u porodičnom dvorištu, da bi voda bila higijenski i tehnički upotrebljiva).
- „Od svih otpadnih materija u savremenoj poljoprivredi, osoka koja otiče iz silirane mase je jedan od najvećih zagađivača vode.”
(Čobić,T. i sar.: Proizvodnja i korišćenje silaže u ishrani stoke, Nolit, Beograd, 1984.)
Za preporuku je da se na dno betonske cevi, posle ukopavanja u podlogu, ulije sloj betona debljine 5 cm (da se spreči oticanje osoke silaže u kapilarni sistem vodotoka Zemlje).
 
@Bibliotekar

Ti izgleda da stvarno radis u nekoj biblioteci kad si pun takvim podacima, ili si godinama skupljao za sebe.

Pozdrav
 
mityoo je napisao(la):
Ja zenke drzim u kavezu na zici a mlade kad ih odbijem od sise(35 dana od rodjenja)posto nemam mesta u kavezu drzim na betonu! Za prostirku moze bilo sta ja stavljam slamu jer nju imam, a posle ce se vec zivotinje pobrinuti da ne ostanu bez prostirke( izbiraju detelinu a seno izvuku iz jasli i ostave ga na podu) i odatle ne cistim dok ne pokoljem zecove( oko 80-90 dana nakon odbijanja od sise) Pored sena treba im davati i zrnastu hranu, ja im dajem zob, jecam, suncokret, kukuruz i soju i to bez nekog pravila ili redosleda(na tavanu mi stoji zrnasta hrana i donesem jedan kabo npr zobi, onda sledeci put jecam pa tako redom! Jedino soju nedajem u velikim kolicinama...roditeljima dajem jednom nadan(izuzev u periodu laktacije) a zecevima u tovu dam toliko da uvek imaju da jedu(verovatno zato i biraju detelinu a seno ostavljaju) Zecice se kote na 32-34 dana od parenja a nakon kocenja doje 35 dana i nakon odbijanja mladih pare se peti dan! Puno srece! :cao:


pozdrav svima

hitno mi je potrebna vasa svestrucna pomoc

imao sam dve zecke i zekana i od njih napravio broj od 20-tak zeceva koji se nikako ne smanjuje
jedna mi koti 6-8 a druga je poslednji put okotila 13, sad trenutno ne znam koliko ih je okotila posto su jos u brlogu pa ih ne diram...

to su neke mesavine od mesavina tako da ne znam sta su sem da se zecevi :haha: medjutim mnogo mi dugo traje period tovljenja 8-10 meseci pa sam resio da ih sve blagovremenu strpam u lonac i da otpocnem sa gajenjem neke vrste koju cu toviti do 4meseca i da je to to.

molio bih vas za pomoc i odluku sta da uzmem i ako ima neko za prodati

inace drzim ih u stali na betonu ali rasporedjene po drvenim boxovima kako bi mi bilo lakse da cistim.
gore procitah da mityoo im ne cisti dok ih ne pokolje 80-90dana a ja to radim na 5 dana preterujem li?
strasno me nervira sto moji zecevi pojedu svu slamu koju im stavim za prostirku iako u ishrani imaju detelinu, kukuruz, i granule :nono:

svaki savet i pomoc ce mi dobro doci pa izvolte ne ustrucavajte se... :)

ja sam iz mramorka, selo kraj panceva pa ako ima neko u blizini i ko ima za prodaju nesto sto bi meni u buducnosti odgovaralo, molim neka se javi

pozdrav svima :ppozdrav:
 
Vidi ovako: Kao prvo daj im toliko sena koliko nemogu da pojedu, pa ce uvek biti prostirke ispod njih a ako uvek ima malo sveze prostirke odgore onda je zec na cistom, posto mu je balega tvrda nece gacati u njoj!

Koliki narastu ti tvoji zecovi kad ih koljes? I moji dostignu punu velicinu tek tamo sa 7-8 meseci ali ja ih u tovu drzim oko 3 meseca nakon odbijanja od sise, i za to vreme narastu oko 3 kile zive vage i onda ih prodajem! Nakon tog perioda polno sazrevaju i onda vise ne rastu tim tempom a jedu vise! i naravno samo se jurcaju i tuku....
 
znaci sa tolikom prostirkom sam oslobodjen cicsenja 80 dana:haha:? nece li im mnogo smrdeti?
dostignu do dve kile i to je plafon...

po koliko ih prodajes koja je sad realna cena kilogram zecetine, pitalo me je par ljudi a ja nemam predstavu o tome?
kada ih tovis ta tri meseca koji sistem ishrane koristis i koliko puta dnevno im dajes obrok?

izvini ako davim pitanjima :cao:
 
Trenutno neznam cenu, zadnji put sam prodavao ocisceno za 300 dinara kila, e sad neznam....
Hranim ih 2x dnevno, dobijaju detelinu u kolicini koju nemogu da potrose, i uglavnom zob, jecam, suncokret i kukuruz, sve u zrnastom obliku... I naravno otpatke iz kuhinje tipa ljuske od persuna, sargarepe, krompira i slicno...
 
ljuske od krompira? hm zanimljivo... hvala na odgovorima

citajuci forum nekako sam se opredelio za dalji uzgoj orijasa i novozelandskih belih pa ako
neko ima za prodaju neka mi se javi...
sigurnije mi je kupiti od vas negoli od bilo koga sa pijace, zar ne?

Post je spojen: [time]Sun Nov 8 09:54:27 2009[/time]
_________________________________________________
novii je napisao(la):
Ja lično kuniće držim samo za sopstvene potrebe. U pitanju su mešanci sa time da povremeno ubacim i po kojeu rasnu ženku radi osvežavanja krvi.

koje su to rase cija tezina dostize i do 10kg i da li je komplikovano njihovo uzgajanje?
nije li bolje uloziti u takva tri zeca, bar za kucne potrebe negoli drzati njih 30-tak sa manjom kilazom...?
molio bih vase misljenje.
hvala :cao:
 
Velike zeceve gajis do pune tezine vise meseci. Otprilike sa tri meseca svi imaju slicnu tezinu, ali kako vreme prolazi manje rase prestaju da rastu, dok velike nastavljaju. E sad ko sta voli.


Da li je bolje raditi oko dva zeca tri meseca ili oko jednog 6, svako za sebe nek odluci. A i kvalitet mesa kunica starog tri meseca, razlikuje se od onoga koji je star 8 meseci, na primer.
 
Pozdrav! ja svima srdacno preporucujem Panonske-bele kunice. Uzgajam ih 2 godine i sasvim sam zadovoljan. Stizu za klanje sa 80-90 dana zivota. Dostignu tezinu 1,7-1,9 kg ocisceni uz konverziju hrane 1:3,2...
 
novii je napisao(la):
Velike zeceve gajis do pune tezine vise meseci. Otprilike sa tri meseca svi imaju slicnu tezinu, ali kako vreme prolazi manje rase prestaju da rastu, dok velike nastavljaju. E sad ko sta voli.


Da li je bolje raditi oko dva zeca tri meseca ili oko jednog 6, svako za sebe nek odluci. A i kvalitet mesa kunica starog tri meseca, razlikuje se od onoga koji je star 8 meseci, na primer.
Potpisujem! I ako se desi neki kiks nedaj boze pa od 30 ugine 2-3 nije isto kao kad od 5 ugine 2-3...
 
Odpisujem!
2bataka NIKAKO nemogu zameniti 4 batacica! :nono:
A i meso ista razlika ko izmedju brojlera i petla sa djubrista. :udri:
 
Hvala ali brojleri se u nasoj kuci nejedu! A kilo mesa je kilo mesa bilo u 2 ili 4 komada, samo sto ja pojedem jedan ceo a ti svoj treba sa nekim da podelis!
 
Eh Jbg onak si i ti cverrklan ::namigivanje:: :haha:
Pravi petli su na djubristu :haha: :haha: :haha:
PS :off_topic: primetih ovi moji petlici vec brane svoje teritorije na djubristu pasce pokolj najgorih :zli:
 
peto1 je napisao(la):
@Bibliotekar

Ti izgleda da stvarno radiš u nekoj biblioteci kad si pun takvim podacima, ili si godinama skupljao za sebe.

Pozdrav

Peto 1 (Први Певац :D) zaslužuje da mu se dodeli počasna, interna, medalja Foruma za visprene komentare. ::svaka cast::

Radim u privatnoj, neprofitnoj, van svake sumnje nevladinoj, biblioteci koju sam, do sada, skupljao sAmO zA sAmOg SeBe. :haha:
Jednog lepog sunčanog dana shvatio sam da MORAM podeliti svoje skromno znanje sa Seljacima (a.k.a. individualni poljoprivredni proizvođači).

Pozdrav Пријатељу Пето 1
Библиотекар

***
A sada: crtani film (inatrc mlif)
(mala NAPOMENA
pre četrdesetak godina, kroz prozor, Majke su dozivale mile potomke:
POČINJE CRTANI FILMMMMMMMMMMMMMMMMMM !!! )

Sofronije Leghorn: Zimske čarolije
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Lb7VU9deoto[/youtube]
 
novii je napisao(la):
Velike zeceve gajis do pune tezine vise meseci. Otprilike sa tri meseca svi imaju slicnu tezinu, ali kako vreme prolazi manje rase prestaju da rastu, dok velike nastavljaju. E sad ko sta voli.
Ovo je mala zabluda, pošto od 1994 do prošle godine sam gajio čistokrvne orijaše sa pedigreom. Učestvovao sam na izložbama širom Vojvodine (sa ne baš skromnim rezultatima). Krv sam osvežavao samo iz inostranstva.
Kvalitetan kunić-orijaš sa 3 meseca treba da ima 3.5-4kg, a sa 4, 5kg. Stim da je procenat mesa najmanji kod te vrste
 
Nazad
Vrh