kunicarstvo

F

ford

Guest
ovo je tema o kojoj se malo zna, odnosno neznam gde kod nas postoje farme? ovo je posao, pored zivinarstva, koji mi se cini kao isplativ, lakoradan i brz obrt.
da li je istina da svo proizvedeno meso moze i da se izvozi, sto proizvodjacu uliva sigurnost i nadu da stocarstvo nije na umoru.
potrebno mi je vase misljenje, posteni stocari pozdrav. :ppozdrav:
 
Izvoz kunaića je jedini izlaz ako su u pitanu veće količine, jor kod nas to nema prolaznost. Najveći problem većoj prolaznosti jeste legenda da se kunići mogu pariti sa mačkama i miševima. Proizvodim kuniće za svoje domaćinstvo i kada sam neke ljude pitao šta misle o njihovom mesu, nisu imali mišljenje neko. Kada sam pitao zašto je tako dobio sam odgovor da nežele da probaju baš zbog toga. Nije pomoglo moje uveravanje da je to nemoguće. ::lose::

Uglavnom kod nas postoji nekoliko velikih farmi kunića, što znači da se može raditi. Ukoliko se gaje u većem broju potrebno je da se postave automatske pojilice za vodu, jer je to jako značajno kod kunića, sveža voda.
 
pa da predrasude unistavaju ideje. to u vezi reprodukcije kunica i ........ je samo jedan dokaz u nizu totalne ne obrazovanosti i ne prihvatanja naucnih dokaza kao takvih. edukacija (zaostalog) stanovnistva je preko potrebna.
kakva su ti iskustva sa kokcidiozom?
i da li je istina da im komarci mogu nanositi velike probleme, sisajuci im krv iz usiju?
 
Da to jeste veliki problem, ali nisam znao da se ta bolest zove tako. Priličan broj onih koji drže kuniće stavlja komarnik preko kaveza. Naročito ako su u pitanju rasni kunići. Za nekoliko dana može da uginu svi kunići u domaćinstvu.

Takođe je bitno da im se obezbedi sveža voda.
 
da, da bez vode ne moze. ima li kakve prodje da se krzno unovci kad vec nemamo sansu da STANOVNISTVO ubedimo o repro ciklusu kunica i to da je izmet najkvalitetniji stajnjak, i da meso poseduje najkvalitetnije bioloski sastav i niz drugih vaznih stvari.
 
Ja lično kuniće držim samo za sopstvene potrebe. U pitanju su mešanci sa time da povremeno ubacim i po kojeu rasnu ženku radi osvežavanja krvi. Trenutno se u Apatinu dosta cene šarci i orijaši, pa i sam imam proiplodnoga mužjaka koji poseduje sve odlike orijaša, sa time da je malo manji. Ali kada nabavljam rasne ženke koje nameravam da pustim da se kote, obično gledam da su novozelandski beli ili kaliforniski. To su inače rase koje se koriste za proizvodnju zečeva za tov.

Što se tiče proizvodnje krzna za prodaju, tu se već biraju neke druge rase, jer ne postoje kunići koji su u isto vreme dobri i za dobijanje mesa i krzna.
 
domacine svaka cast na eksponatu. pravi izlozbeni primerak. kat se namlatim love pravim farmu kunica. svaki tvoj savet dobro ce mi doci. pozdrav legendo
 
Ja sam se interesovao i za kunice jer je njihovo meso jako zdravo. Interesovali su me pre svega za potrebe domacinstva. Pa bih voleo da cujem nesto o ishrani neprofesionalnih zapata.
Zatim koliko zenki mi treba da bi porodica od 4 clana imala dobar rucak jednom nedeljno preko cele god. Znaci 50 komada kunica. Koliko cesto treba remontovati zenke. I tako par osnovnih uputstava uzgoja za jedan rucak nedeljno?

O kokcidozi ima dosta na netu. Izgleda da je to pre svega pticija bolest? http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=tUT&q=kokcidioza%2Bkunici&btnG=Search
 
Sta radite sa dubrom zeceva? idealan rasadnik svih biljaka kojma se hrani :udri: posto klice ostaji nesvarene ::lose::
 
Ja taj đubar stavljam bliže gomili gde su mi gliste pa kada malo odstoji dobacujem ga na tu gomilu, jer tog zečijeg đubra nemam mnogo godišnje.
 
Ja bih rekao svarene.

Ali mi sada dođe jedno pitanje na pamet, kakve vi rase zečeva držite ili gledate da su mešanci. Kod mene svi gledaju da su mešanci i to je stiglo do toga da sada svi zečevi liče ili na šarce ili orijaše. Mada po mom mišljenu bilo bi se bolje skoncentrisati na novozelanske bele kuniće ili kaliforniske kuniće. :bravo:
 
novii je napisao(la):
Ja bih rekao svarene.
Iz praxe znam da su nesvareni! ::lose::
Godinama imam po par komada, u v e k ih ukrstim imam utisak da su zdraviji (ili me sreca posluzila) Obicno drzim cincile obavezno i orijase - ovnolike - nem.sarce
Moratcu povecati brojnost cura mi se upisala na fax a kakva je rasprodavace ih kolegama :D
Dosad su mi zimi vegetirali,ali sad se razmisljam da im napravim foliu-tunel (ko za povrce) da se i zimi mnoze. (Subotica je ladna sa severnim vetrovima)
 
Imal`ko adresu ili sajt proizvođaca/prodavaca sisica za napananje zečeva i živine :bravo: :bravo: :bravo:
 
Meni nikako, sve cu ih zameniti. Nabaviti novoga zeca i tri nove zečice. Neće zečice da se kote.
 
Mislim da su stare već, a što se tiče rase to su domaći mešanci, ali malo krupniji ( šarac i orijaši )
 
Dečki za čega koristite te kuniče za meso ili. Ako želite uzgajati rasne kuniče za meso onda uzgajajte novozelandskog ili kaliforniskog bijelog,bečkog plavog ili sivog kuniča ili kuniča tkz.Hila koja se koristi u farmskom uzgoju kuniča.Dobro je uparivati nešto od ovdje navedenih sa nekom od orijaških pasmina tipa orijaša ili njemačkog šarca
 
Nazad
Vrh