Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Zato sto je mesanac nista strasnomish je napisao(la):Da vas pitam jos nesto...zasto mi zecici jedno uvo stoji pravo a drugo je palo ??
jeli to tako treba ili >??
mish je napisao(la):E da i hvala za tabelu snajp taman sam trazio nesto tako
@Mish - da ti napisem nesto o kunicima i parenju kunica iz licnog iskustva.
Parenje kunica traje vrlo brzo (najvise sto sam drzao zenku kod muzjaka je bilo 5 minuta). Bitno je da je zenka u estrusu (polnom zaru), a to se lako proveri (pregledas zenku da li joj je "crvena" - i to je to sto se tice prvog uparivanja (za 30-tak dana ocekujes male kunice).
Proveru uparenosti vrsim nakon 5 dana (ponovo prinesem zenku do muzjaka i ako bezi od njega ili je stalno "spustena" uz pod kaveza u 99% slucajeva je uparena). Zenke uvek prinosim kod muzjaka.
Sledeci put zenke parim tri nedelje nakon kocenja (dok su jos kunici kod nje) - neko pari i nakon dve nedelje, ali kalifornijski i panonski kunici koje trenutno imam se upare na tri nedelje bez problema.
Mlade kunice odvajam od majke nakon isteka 30 dana (i to funkcionise bez problema). Zenku koja se 4 puta za redom koti odmaram nakon toga 1 mesec.
Pozdrav. Snajp
@Mish - da ti napisem nesto o kunicima i parenju kunica iz licnog iskustva.
Parenje kunica traje vrlo brzo (najvise sto sam drzao zenku kod muzjaka je bilo 5 minuta). Bitno je da je zenka u estrusu (polnom zaru), a to se lako proveri (pregledas zenku da li joj je "crvena" - i to je to sto se tice prvog uparivanja (za 30-tak dana ocekujes male kunice).
Proveru uparenosti vrsim nakon 5 dana (ponovo prinesem zenku do muzjaka i ako bezi od njega ili je stalno "spustena" uz pod kaveza u 99% slucajeva je uparena). Zenke uvek prinosim kod muzjaka.
Sledeci put zenke parim tri nedelje nakon kocenja (dok su jos kunici kod nje) - neko pari i nakon dve nedelje, ali kalifornijski i panonski kunici koje trenutno imam se upare na tri nedelje bez problema.
Mlade kunice odvajam od majke nakon isteka 30 dana (i to funkcionise bez problema). Zenku koja se 4 puta za redom koti odmaram nakon toga 1 mesec.
Pozdrav. Snajp
E, da ... moj ti je savet obzirom da zelis da se bavis kunicarstvom da odmah ustrojis i neku evidenciju o kunicima. U wordu, excelu, svesci... po zelji i mogucnostima.
Kod mene postoji zbirna evidencija u excelu koja sadrzi brojno stanje, raspored po kavezima, parenje, rodjenje kunica, vazne napomene... a, i svaki kunic ima svoj karton.
Ovako otprilike izgleda jedan karton kunica radjen u word-u.
Karton je popunjen, a obrazlozenje kartona bi bilo sledece:
Radi se o mladoj zenki po imenu "Pufnica" K2L1 (kavez 2, leva strana, boks 1).
U deo parenje upisujes parenje, sa kim, uspesno ili ne i da li se ponavlja....
U deo kocenje pises broj okocenih, broj ocuvanih, itd...
U napomenu pises nesto sto je karakteristicno za tog kunica (npr. da li se cupa pre ili posle kocenja, da li ima crnu ili belu njusku, kad je doneta, da li je za tov ili parenje... itd...
p.s. Kopajko je u pravu - to sto je muzjak ceo dan "naskakao" zenku ne znaci da je i uparena. Zenka treba da bude u estrusu (polnom zaru), i zato sam ti i napisao da parenje kunica kratko traje. Inace, kod mene kunic ne pada bas u nesvest, ali posle uspesnog uparenja zatrese nogama u pod kaveza i tetura se kao "pijani mornar" lol
Pozdrav. Snajp