Kultivatori (špartači)

Meni spartanje postalo najomiljeniji posao u ratartvu, ponesem hranu i pice, po ceo dan u zelenilu,nisam vezan za kucu kao kad se prska pa dolazi po vodu ili kad se seje po seme, Odem ujutru i radim koliko mi se radi, nekad njive i dva puta ospartam.

Sta je trenutno od spartaca najpoljnije kod nas, 6 redni hidrosklopiv, sa diskovima?
@bojcetic da li postoji kod tupanjca sa diskovima?

Ja takođe volim da špartam a od kada sam namontirao samooštreće motičice na S opruge postalo mi je suviše monotono.Pre montaže silazio sam svako malo da podešavam dubinu baterija a pogotovo u tvrdom i iza traga traktora dok sam nakon montaže samooštrećih igrao pipirejku dok nisam podesio baterije da ne idu preduboko ali zato posao bude za čistu desetku urađen.

Terali smo klasican i 3bh sa 560 prijatelj tera a ja pilotiram i opet ovaj sa S bolje zagrne. Kako god mera spartanje je kao slag na tortu a moze torta i bez slaga.
A ja opet mislim suprotno. Po meni paranje je jako bitno i ima mnogo prednosti. Soju dva puta paramo, kukuruz jednom, možda ćemo i zagrtati opet. Repa ove godine u našem ataru posle prvog paranja došla sebi. Sve okopavine vole da se radi oko njih, pokorica ne bi rekao da im godi. Kod nas stariji ljudi kažu svako paranje jedna kišica..

Malo je loše rešenje što ima samo 2 crtala za vođice umesto da svaka baterija ima vođicu na svom točku.

Mi na hudjiku nemamo ni jednu,kad je suncokret 30ak cm,burazer tera imt 565 2.brzinom sa 12.4-36 gumama,dize zemlju kao zagrtac. :)

Opredelio sam se za Tupanjac jer ih ima puno selo i to radi radnju. Nisam hteo sa klasicnim moticicama jer ovo sa S malo i podgrne usev pa eventualno mali korov ce zatrpati. A slazem se da radi losije kada je tup.

Druge nisam ni gledao jer su skuplji a inace spartanje ne smatram za neku izuzetno vaznu operaciju. Recimo po USA snimcima nisam uspeo naci da spartaju.
Cena je 2500+pdv da sam uzeo bez hidro cena je dosta manja.
Jedan od razloga zašto ameri ne špartaju je to što ne mogu vremenski postići,drugo je to što ne mogu jer je dosta žetvenih oststaka po površini.Inače kod nas sa konvencionalnim načinom obrade tj plugom,zemljište se nabije nakon padavina.I primetio sam da kuk.ilisun.miruje,tj slabo napreduje čim ga ošpartam on poludi!Za nedelju dana poraste do neprepoznatljivosti.

Jesi li probao da ostavis deo neospartan kao kontrolu? Sada pokorice nema izuzev tragova od prskanja.

Ni mi kukuruze ne spartamo,prvenstveno zbog zemljisnog delovanja mezotriona i terbutilazina. Suncokret spartamo samo kad mora,a to je kad se provuku ambrozija i slicni korovi koji konkurisu suncokretu

Ni ja nespartam kukuruze vec 6-7god. Zato sto sam kasno prskao,pa zbog dejstva hemije na korov kukuruz preraste. I nisam imao problema sa prinosom,ako je godina ok bude sve to dobro. To je moje misljenje...

Ovde niko ne sparta, nemamo spatace.

A i njive su nezgodne pod nagibom.Nekada se spartalo onim rucnim.Imam jednu cev sa zakackama a pozadi 3-4 coveka drze spartace.

Jao kad se setim pa kopalo se i rucno se bacalo djubre pored struka, sunce bije u glavu u nesvest da padnes.

Ovde niko ne sparta, nemamo spatace.

A i njive su nezgodne pod nagibom.Nekada se spartalo onim rucnim.Imam jednu cev sa zakackama a pozadi 3-4 coveka drze spartace.

Jao kad se setim pa kopalo se i rucno se bacalo djubre pored struka, sunce bije u glavu u nesvest da padnes.
Pre par godina sam bio kod druga u gostima u Kruševcu, bili smo u nekom delu potesa što je jako podsećao na ovaj kod mene, lepe njive, dugačke i ravne, baš moram sad pogledati na google earth...

Ima tu lepih potesa.
Samo je kako gde problem usitnjenosti parcela.

Da nisam off
Jer prepravljao ko Imt spartac i montirao s opruge ?

Nazad
Vrh