Kukuruzna silaža

Kod nas se as 160 do sad najbolje pokazao, tako da ne menjamo nista.
Eventualno mozda ubacimo dva dzaka nekog dugog cisto kao ekperiment

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Ja sam sejao as 160 godinama.Ali vreme je da se menja,izbije od nebu pod oblake ali klipovi mnogoo mali i slabo ima zrna.Prosle godine sam silirao mikado kod prijatelja masa i odnos zrna je bio odlican.Ove godine cu probati sa p 1535 pa sta bude. Nekih 5 hektara ide u silazu.

Napravio sam dva mini silo trenča...Jedan sam namijenio za kukuruz,,u drugom ću verovatno probati senažirati prvu kosu sijanih trava,,,samoutovarnom prikolicom (21 nož) bi seckao i dovozio,,sa drugim traktorom bi gazao...Šta mislite o tome,,,ima li ko nešto slično?Kakva su iskustva?
Trenčevi su po 45-50 kubika..

Не види се слика.
За травну силажу је најбоље луцерку,ливадску траву нећеш добро моћи са том приколицом одрадити и велики је ризик каква ће ти бити.По мени коси у сијено,а на годину микс јечма и сточног грашка посиј и силирај.

Tako i mislim,,,Tu sabiti samo prvu kosu detelinsko travnih smeša,,Ostalo u sijeno...
Ako bi moglo puno bi mi olakšalo...Koliko bi inokulanti pomogli...

Nikada do sada nisam pravio silazu,hranim junad sa konecntartom slamom i kukurzovinom za 10-11 meseci imam bikove od 600-650 kila a telad su oko 150kila bila e ka su veci dolazi do naduva sto je ozbiljan problem,a to ne mogu bez silaze pa kakva su vasa iskustva sa silazom,koliko meseci treba da se utovi june silazom i koncetratom,molim vas napisite mi vasa iskustva jel ova prica ne vodi nikuda nismo ni u minusu a ni u plusu!

Radio sam ja senazu od divljeg ljulja sa samoutovarnom sa 6 nozeva. Stavljao u silo jamu, bila odlicna senaza, samo dobro ugaziti.

Послато са SM-J400F помоћу Тапатока

Ja radim kombajnom, prava stvar.
Obicno sejemo zob i grasak, u pocetku smo kombinovali jecam i grasak ali se desi da jecam pocne zreliti rano.
Lucerka takodje ekstra dobra za senazu, ne znam da li cemo ove god seci sta lucerke, treba nam sena a lucerka ostala kratka, nije izrasla.
Mozda cu iseci jednu njivu psenice...

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Radio sam ja senazu od divljeg ljulja sa samoutovarnom sa 6 nozeva. Stavljao u silo jamu, bila odlicna senaza, samo dobro ugaziti.

Послато са SM-J400F помоћу Тапатока
Колико ситно си успео да уситниш?Јеси силирао одмах после косидбе ил чекао дан?

Ja nasecem odmah uvece i za ujutru,ne znam dal moze da se secka za dva dana unapred?ovo u kolicima se do ujutru bas dobro ugreje ali jedu bez problema.

Ja razmisljam da pocnem sjeci, ali ima i tu puno posla, ako bih svaki dan sjekao, traktor sa silokombajnom i prikolicom bi samo za to koristio, a stalno otkaci i zakaci je opet puno cimanja. Postoji mogucnost i pakovanja u vrece ali i tu se gubi puno vremena, misevi buse vrece...

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh