Kukuruzna silaža

Stabljika do zemlje je jalova, nema hranljivih materija, procenat prljavštine takođe raste kako se niz nju prilazi zemlji.
Ista količinu mleka se dobije od silaže iz dve identične njive gde je u prvoj sečeno do zemlje a u drugoj na 30cm iznad, iako će količinski u silo jami biti manje mase iz druge njive.

Poslato sa MAR-LX1A pomoću Tapatoka

Sečemo 20-25 cm od zemlje, a točak posle gazi redove pa se čini da je do patosa. Video sam po netu da treba ići i do 40 cm, al ne radimo tako. Gledaću da to promenimo dogodine, mada ko zna hoće li se više i praviti..Za naših par srednje mlečnih krava i par bikova što se utovi će biti dobra kao i prethodnih godina..

Ostalo još da se zatrpa zemljom.

fed716136a8350c53081d2905a2a53cf.jpg
9196949159811c4d99e3c50bf93db90c.jpg

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Tako je ,toliko muke ,stresa,i rada za sitnu paru ili gubitak,dosad se pokazalo da samo čisti ratari napreduju,ko radi stočarstvo taj propasti mora,ili raditi 300 ha i imati 20 bikova u tovu eto čisto da bude mešovito gazdinstvo kad kamere dođu.

Komšija je kaže pokrivao nailonom i posle po nailonu stavljao stajnjak. 🤔 Ja sam po nailonu nabacao zemlju pa se dobar deo srozao dole, onda raširio neku Weber mrežu za fasade pa opet nabacao zemlju i sada stoji a posejao sam i žito od gore. 😁 Za leba da ima. 😂

Nisu misevi problem za obicnu silazu vec su problem u zutoj silazi
Pa kako nisu lolo, izbuše najlon, i onda se tu silaža kvari...
Ja, se tako zeznuo jedne godine... Posle sam trulu slamu što čistim ispod kamare bacao na najlon, e tad nije bilo problema, ali bale nikako...
Zemlja je sranje, kad krenu kiše i snegovi to je strašno za skidati sa najlona...

Kada smo radili vise silaze, gledali smo da stigne za rad kasnije zbog vrucina a pokrivali je sa sirovim rezancima, nema boljeg pokrova, silaza se uopste nekvari. Ovo je inace prva godina da je neradimo, nazalost.

Nekad je i moj deda tako radio... Sad su se stvari malo okrenule, silažu sam znao da radim prvog avgusta, ili sredinom, a kampanja repe nekreće pre prvog Sept ili čak sredinom... Tako da je to ne moguće izvesti...

Nazad
Vrh