Kukuruzna silaža

Ma ne dajem ni ja zamrznutu silazu. Ne bi je ni ja jeo a kamoli one. Nego pomrzlo je sigurno odzgo preko 20 cm jer je samo najlon i linoleum preko a silza nije puno visoka mozda 80 cm, pa smo podrovili dokle je moglo tako da se sad moralo ovo odozgo osjec. A vecinom silazu za ujutru nakupim navece i uvucem u stalu jer daje mujutro samo dvoja kolica

Što reče kolega iz Jadra, ništa joj ne fali, samo se brzo troši...
16128823_1636888359946092_941546084_n.jpg

Dosad sam gazi silazu pored cardaka uzduz.vise necu nego ovako kao ti zorane. U basti na zemlju i moze se kompletno ugaziti lepo i uzduz i popreko

A eto ja napravio od zemlje bedeme sa jedne strane a s druge je garaza, kad se kipa i gazi da ne razgoni na stranu, ovako samo gazim i zagrcem. Do zemlje posto je pod kosinom nagazim skroz s traktorom a uz garazu dogazim nogama malo i niakd se ne kvari. Ovako na zemlju na 15 metara ima dosta da se zauzbacuje jos u nas svi stavljaju najlon ja jos vise klizi silaza napolje kad se gazi

Zašto bi bilo problema? Pošto je relativno velika dužina, sloj silaže koji se iskipuje i razvuče je vrlo tanak, tako da se lako i brzo ugazi. Na kraju se gomila finu uskupi, oblikuje i još jednom dobro sabije poprečno. Tu je oko 15-ak prikolica, neznam takolika je površina jer je sa više parcela a radjene su dve silaže paralelno.

A zasto tako tanko radis,sto deblja silaza to je bolja i bolje je sabijena jer teret same silaze sabija donji sloj a i ako se osteti najlon mnogo manje procentualno se pokvari..........

a319a49ada9fd2307ffeafb92f2c8a7d.jpg

Kad je silaža dobro ugažena i lepo se zaseca tj. izuzima nemora cela površina da se potroši za jedan dan. Meni treba otprilike 6-7 dana da potrošim 15-20 cm. Načeo sam veliki silotrenč. Jako sam zadovoljan kako zasad izgleda. Jedino sam na ovim velikim minusima morao da izbacim gornjih 5 cm jer se skroz zaledilo. Ali i to sam u jedna kolica uneo u štalu i sutra je već bilo za davanje. Ove godine nisam namontirao nastrešnicu. Sve danas-sutra i eto još nisam. Al poslužilo me da nije bilo puno padavina.

f5dee098cc2d418989d1ab4c22d84946.jpg

Namontirao sam i ovo da lakše izvlačim kolica iz jame

@pajac
U pravu ste kad su upitanju ovako niske temperature, ali ja silažu koristim i tokom juna i jula a ponekad dočeka i avgust. Tada je debljina odsečenog i potrošenog sloja jako važna za očuvanje kvaliteta.

@cika jova
Ne razumem pitanje.

@Zoran Kostović
I ja sam isto mislio na korišćenje tokom cele godine. Isto uvek trošim a veliki silotrenč potrošim krajem jula, početkom avgusta. Pokvarene ima samo ako je negde odgore folija oštećena. Sad sam napravio još jedan manji trenč da imam cele godine ako bude sve po planu.

Послато са SM-J320F уз помоћ Тапатока

url=http://fotkica.com/slike.php?slika=1_70739141_20170127_094931.jpg]
1_tmb_70739141_20170127_094931.jpg
[/url]

- - - - - - - - - -

Ne moze on da bude pametniji od mene...

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Kada neko gleda samo stetu da ti napravi,a ne da nesto pomogne...

- - - - - - - - - -

od kako nema silaze mleko se smanjilo i hrana vise ide .alal onome koji je izmislio.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh