Kukuruzna silaža

Ja dajem senazu koju radim samoutovarnom i dobro hi mi dosla takva masina ali 1000e je po meni ludost dati za nju. Ko ima manje krava kao ja sece rucno ko ima vise sigurno ce traktorom izuzimati a ne sa ovakvom masinom. I ne vidim stvarno sta na njoj vredi 1000e

Kukuruznu silazu nema potrebe seci uzima se bez problema vilom i tovari u kolica a sa senazom i rol balama je vec druga stvar.

Ova sprava bi ubrzala i olaksala izuzimanje kukuruzne silaze a o rolo balama da i ne pricamo.
50% utrosenog vremena prilikom hranjenja silazom ode dok se nakopa vilama a plus ravan rez koji ostaje.

39c7a8bd06a41e549a291dcfdeee615a.jpg

Jedva nađoh silažu ispod snega.

Kvari se mozda zato sto malo izuzimas. Ja sam jedno vrijeme pored silaze imao neku 5 turu trave i to trosio jedna mejsec pa mi se pocela odma kvarit i po krajevima i po vru i po sredini. Cim sam potrosio tu travu i poceo uzimat dnevno 10cm silaze ni trunke nema. samo gdje je mis uso sa strne jer odozgo vise ne mogu ima leum :D Sta mislite za okolo silazu umjesto zemlje i pijeska da se stave one vrecice sa pijeskom? tu u blizini se zatvorila vojna baza pa ima onih bukera od tih vrecica na izvoz :D

I meni se kvari po vrhu al tanki sloj pozeleni.Smatram da je to zato što ja zatvaram isti dan kad uradim. Ne gazim drugi dan a može biti da se taj gornji dio više zagrijava .Pokvari se prije nego što bude otvorena.Kad se probije najlon bude kao gnjila to je opet drugačije kvarenje.Moje mišljenje ja da ostane vazduha pa se i zbog tog kvari.

Ako se kvari pri vrhu to nije od gazenja nego se nezatvori dobro.Kad je silaza pokrivena po PS-u taj vazduh koji ostane iskoristi se u procesu vrenja i onda dobijete naduvanu foliju ako nije dobro zatvorena onda i nevidite to naduvavanje folije jer negde izadje sav gas .............

Tako se desava i kod mene da tanki sloj pozeleni odnosno ubudjavi se, nisam pametan sta bi moglo biti, ja sam znao drugi dan gaziti i po dva sata pre pokrivanja najlonom. Ispod najlona uvek ostane zraka, posle se najlon slegne, zrak izadje vani. Kao da budjavljene nastaje od nekih plinova usled fermentacije silaze.

E ovako mon rodjak je silazu dve godine pokrivao sljunkom celu preko najlona i nije imao kvara ni malo a ove godine je samo dzakovima zatvorio po kraju i vidim ima je po vrhu pokvarene. Ono jes dosta teze zimi skidati sa najlona taj sljunak pesak, zemlju sta ko stavlja vec, ali je i dosta bolje sa njim. I ja ove godine nisam nista preko najlona stavio i sav najlon pukao (senaza) i sledece godine pesak obavezno.

Nazad
Vrh