Kukuruzna silaža

Zarkov mali kad si ga sijao kad je vec stigao za silazu
15. Aprila, nije moglo ranije, bile kise.. Prihrana samo 200 kg ureje po ha, u 5 listu.. Nisam stigao ranije..

Jel koristite neki inokulant pri pripremi silaze?

Samo jedne godine, krave radije jele, ali poslednjih godina ne koristim, nadje se neki glup razlog da se ne kupi, cak ove nismoni razmisljali o tome..

Kod mene ljudi obavezno stavljaju so i bude dobro čak i ako je buđav kukuruz. Ja sam do pre neku godinu pravio silažu a nisam solio i svake godine se kvarila biz obzira na kvalitet i na ugaženost. Prošle godine smo imali grad kada je kukuruz bio u mleku tako da je bio buđav svaki klip, a opet bila dobra silaža kod onih koji su solili.

I ja u moju stavljam oduvek soli a minazel zadnjih par godina,e sad taj minazel kolki ima uticaj nemam pojma...

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Par slicica od mene ...........

ynw4i.jpg

16apdmf.jpg

Klipovi nisu neki ali boljih nema u pitanju je LG Helen,imao sam i jednu parcelu LG Jannet koja je dala mnogo bolju masu i klip ali je bila mnogo suvlja,da li je do suse ili zemlje neznam

14p6ah.jpg

esrgh3.jpg

nemoj zaboraviti i jednu kašiku vegete
Зашто константно подјебаваш човека у којој год теми да пише?
Што има другачији дијалект или другачије схвата ствари?
Ако немаш шта паметно да му кажеш од*** од човека,сморио си и остале.

Ovo je kolega bila šala i kakvo je pitanje takav je i odgovor i ako ti smeta slobodno od***i i ti od mene,a ako nisi primjetio kolega milan87 je baš zbog te naše zajebancije puno popravio svoje pisanje i sad svako mož da ga razumije

Зашто константно подјебаваш човека у којој год теми да пише?
Што има другачији дијалект или другачије схвата ствари?
Ако немаш шта паметно да му кажеш од*** од човека,сморио си и остале.
Bogu hvala da je jos neko to primetio da ga Gospodin Pakin konstantno podjebava milana87.

Ja vama i dalje tvrdim da je zajebancija a vi pitajte kolegu milana87 koliko puta mi se preko pp obratio za savjet ili pomoć i uvjek sam mu pomogao koliko god sam mogo a to da je on imo izjava tipa "izlečio sam upalu vime sas benzin ne sas čis već sa mešavinu" imo je i zbog toga se s vremena na vrijeme našalim sa njim i to vjerujte mi nije zlonamjerno i nikad nisam kroz tu zajebanciju nisam bio bezobrazan prema njemu.Prema tome ko hoće da mi vjeruje za ovo što kažem dobro a ko neće šta da mu ja radim.

Moze li malo pomoci oko spremanja silaze, nisam nikada radio a ove godine sam posijao 1,5ha da probam, poprilicno je za sada dobar kukuruz... Zanima me koliko mi je potrebno prostora da smjestim silazu? Dimenzije?

Ako je dobar kukuruz imas srece. Sa te povrsine mozes imati oko 50 - 60 tona mase, a za to je potrebna silo jama nekih 80 metara kubnih.
Gledaj da sirinu imas dovoljnu za gazenje traktorom ( nekih 4 m , zavisi koji je traktor, njegove dve sirine ).
Visinu i duzinu prilagodi dnevnoj potrosnji silaze, tako da izuzimanje ne ide presporo.

e ovako,za secer sam pitao zato sto svi pricate kako silaza treba da pocne secerno vrenje ne kiselasto.

a ovo za upalu snimicu video i postavicu nezvao sa milan, pa ko hoce nek veruje ko nece ne mora ja sam do sad izlecio od prilike jedno 30 upale.znaci posle 5 sati pada temperatura izlazi voda zuta gnoj sluz one krpice .znaci nemam nameru da nikoga palim .je sam svoje reko a vi ko imate pare lecite ja na ovu cenu i na ove susne godine ne.
zivi vi men i zdravi bili . od men tolko o leku, do stavljanja na forum::spreman na sve::

e ovako,za secer sam pitao zato sto svi pricate kako silaza treba da pocne secerno vrenje ne kiselasto.

a ovo za upalu snimicu video i postavicu nezvao sa milan, pa ko hoce nek veruje ko nece ne mora ja sam do sad izlecio od prilike jedno 30 upale.znaci posle 5 sati pada temperatura izlazi voda zuta gnoj sluz one krpice .znaci nemam nameru da nikoga palim .je sam svoje reko a vi ko imate pare lecite ja na ovu cenu i na ove susne godine ne.
zivi vi men i zdravi bili . od men tolko o leku, do stavljanja na forum::spreman na sve::

Sam kukuruz sadrzi secere i ne treba da dodajes nikakav secer.

Osnovno je silirati na vrijeme , kukuruz ne smije imati malo suhe materije jer ni onda ne valja ako ima previse odnosno zreliji je teze je sabiti silazu.

Pozeljno je sto sitnije isjeckati kukuruz jer je lakse sabijanje.

Bakterije kod fermentacije razvijaju mlijecnu kiselinu koja je pozeljan produkt a ona je ujedno i konzervans kukuruza i onemogucava nepozeljnu fermentaciju i kvarenje.

Sano je prodavao sa bakterijama za siliranje ujedno i mlijecnu kiselinu , to sam koristio prije i jako je dobro. Ta mlijecna kiselina ima slatkasti okus a ako imate ranu grize vise od soli, aplikaciju bi trebalo raditi sa rukavicama.

U fermentiranju su nepozeljne octena i maslacna posebno ova druga one daju silazi karakteristican miris na silazu.

Ako je silaza dobro usitnjena ,sabijena i aplicirani inokulanti i mlijecna kiselina , silaza nema nikakvav miris kad otvorite silos a goveda hoce da se uguse jeduci takvu, ostavite je jedan dan dobija karakteristicni miris i goveda je jedu ali ne vise tako , ako jos otstoji onda vec pocinje i kvarenje i jos losije jedu.

Nema tu neke velike filozofije , silirati u optimalno vrijeme , dobro usitniti , silos mora da ima stranice , sto prije napuniti i dobro zatvoriti , inokulanti povecavaju kvalitetu silaze jer se stvara vise mlijecne kiseline i automatski nepozeljne bakterije i gljivice nemaju puno posla.

Nije ti potreban ni secer niti sol, treba jako sabiti silazu i dobro zatvoriti da ne dolazi do kvarenja a kasnije kod izuzimanja silaze moras da skidas citav sloj redovno svaki dan i nemas problema.

I ne dopustiti prod vode u silos jer ce se pokvariti.

Nazad
Vrh