Kukuruz 2025

Нема ту потребе за копањем канала већ цевима подземно и код сваке њиве вентил, коме треба и ко оће да наводњава као и канализациона мрежа. Ем једноставније, ем је мањи губитак воде

Evo da vidite šta kod nas stoka baca creva sa govnima od klanja i kosti glave i ostalog, pored glavnog atarskog puta izvinjavam se za off...da znam ko je natovario bih tako to sve komplet na prikolicu i onda bi bilo sve istovareno kod tog majstora u dvorište
20251211-110313.jpg

Poslednja izmena:
Bez punih kanala vode nema nama srece... dok su bili puni kanali i podzemne vode su bile blize povrsini.

Evo da vidite šta kod nas stoka baca creva sa govnima od klanja i kosti glave i ostalog, pored glavnog atarskog puta izvinjavam se za off...da znam ko je natovario bih tako to sve komplet na prikolicu i onda bi bilo sve istovareno kod tog majstora u dvorište
20251211-110313.jpg
Da bar bace golišavo, to bi se i raspalo, razvukle životinje, šta god, ovako u plastičnim džakovima ima da smrdi mesecima... Nisu mi nikad takvi pacijenti bili jasni..

Da bar bace golišavo, to bi se i raspalo, razvukle životinje, šta god, ovako u plastičnim džakovima ima da smrdi mesecima... Nisu mi nikad takvi pacijenti bili jasni..
Cak i da se pocepa dzak to ce se raspasti ali plastican dzak ostaje najverovatnije stotinama godina tu.. Meni su manje problem ovakvi jer je to organska materija i lako se razgradi (i dalje ne podrzavam) ali zato oni sto bacaju flase od pesticida i najlonske dzakove od vestackog djubriva e za njih bi poseban sud oformio.. Pa jebemu da l' je toliko tesko odneti to kuci pa baciti, sutra ce ti deca jesti nesto sa te njive obogaceno mikro plastikom...

Vi sto pricate o kanalima za zalivanje po atarima, jeste svesni koliko vode tu treba, dunav bi presusio da se napune svi kanali po vojvodini. Koliko tu treba crpnih stanica i pumpi, koliko goriva i energije, koliko ljudi na odrzavanju.
Nikad to nece biti kod nas na velikim povrsinama, moze samo neko da vas laze. Za kukuruz i psenicu to je ne isplativo tolika infrastruktura. Nismo mi Holandija bogata pa da imamo vode viska, a radimo cvece i povrce.

Vi sto pricate o kanalima za zalivanje po atarima, jeste svesni koliko vode tu treba.............................. Nismo mi Holandija ..................
Nismo Holandija ali nismo ni Grčka .
( navodno je Grčka na 19 mestu u svetu po riziku za nestašicu vode )
Ne može sve odmah i ne može sve sada .
Ali da se započne neki posao u tom pravcu e to može , evo baš pomenuta Grčka je prošle godine usvojila plan da se u tu svrhu u narednom periodu potroši 2.5 milijardi evra .
Grčka je u drugačijem klimatskom području , čini mi se da nije baš bogata rekama kao mi ali se bore , podižu veštačke akumulacije i sl .

Poslednja izmena:
Voda samo iz dubine ili nista
buse ovde drugari 60 70m pa nailaze na neki tvrdi sloj barijeru il stavec pa vele busaci dalje se ne isplati busit jer ce slomit ta svrdla.vise ovde niko ni ne razmislja o bunarima kad vode nema.kolega pre 5godina busio inasli vodu na 60m odradio zalivamnje jednom sa tifonom i presusio.otad ga vise ne koristi jer vode i dalje nema.ovde je jedino resenje oni pravi arteski do 150 200m a ko se u to upusti za dva veka nece vratit tu inbvesticiju

Nismo Holandija ali nismo ni Grčka .
( navodno je Grčka na 19 mestu u svetu po riziku za nestašicu vode )
Ne može sve odmah i ne može sve sada .
Ali da se započne neki posao u tom pravcu e to može , evo baš pomenuta Grčka je prošle godine usvojila plan da se u tu svrhu u narednom periodu potroši 2.5 milijardi evra .
Grčka je u drugačijem klimatskom području , čini mi se da nije baš bogata rekama kao mi ali se bore , podižu veštačke akumulacije i sl .
Grci imaju novca od turizma, tu vodu ce dosta koristiti za proizvodnju povrca imaju dosta plastenika.
Kod nas je to prevelik zalogaj na ovu nasu sirotinju, jeftin kukuruz i psenica bez povecane vrednosti turizmom je nemoguca misija.
A koliko poznajem nas, veliko pitanje gde gde poceti, kod koga, zasto bas tu, a kod mene za 20 godina. Nije samo napraviti kanal i napuniti vodom, ima tu odrzavanja pumpi goriva radne snage kanala.... Siromasni smo mi za to na velikim povrsinama, da kazem ozbiljnim povrsinama. Ovo kod nas ti pokusaji je sve kokosarenje i pranje para. Ili neki smisljen pptez za nekog tajkuna ili kombinat.

Grci imaju novca od turizma .............
Kod nas je to prevelik zalogaj na ovu nasu sirotinju...........
A za nacionalni stadion imamo ?
Milioni evra idu kk partizan i kk zvezda ,- nepovratno .
Ima li ko predstavu koliko na mesečnom ili dnevnom nivou Srbiju košta Kosovo po razno-raznim osnovama ?
Ne pokušavam da polemisem , jedino razmišljam da ako se već previše zadužujemo ( kažu da će cifra dok ovi ne sjasu dostići 100 milijardi evriva ) deo tih para ode i za poljoprivredu .
Svaka čast miliciji i vojsci ali oni leba ne mese .

Ima li ko predstavu koliko na mesečnom ili dnevnom nivou Srbiju košta Kosovo po razno-raznim osnovama ?
Ne pokušavam da polemisem , jedino razmišljam da ako se već previše zadužujemo ( kažu da će cifra dok ovi ne sjasu dostići 100 milijardi evriva ) deo tih para ode i za poljoprivredu .
Svaka čast miliciji i vojsci ali oni leba ne mese .
Slusaj, ja ne kazem da se pare ne bacaju na razne gluposti i da se krade krade se. Taj nacionalni stadion je glupost ne vidjena, ali tu se drmise ako me razumes. Kk su leba i igara za narod ima zanimaciju.
Ovo zalivanje iz kanala za celu srbiju je nemoguca misija. Dunav i svi vodovodi bi presusili, neke male ustave, crpne stanice i punjenje nekih kanala je kap u moru koliko yo nama treba a koliko smo smesni sa parama. To su price za bogate zapadne zemlje ili arapi naftasi. Mi ostala boranija mozemo samo da sanjamo to na velikim povrsinama da bude uredjeno i svima dostupno.

Svaka čast miliciji i vojsci ali oni leba n

Grcka ima mnogo vise kise nego Srbija, racuna se da Atina ima 100 kisnih dana godisnje, prakticno su na moru a iznad celog Sredozemlja je prisutno jako isparavanje....

Slusaj, ja ne kazem da se pare ne bacaju na razne gluposti i da se krade krade se. Taj nacionalni stadion je glupost ne vidjena, ali tu se drmise ako me razumes. Kk su leba i igara za narod ima zanimaciju.
Ovo zalivanje iz kanala za celu srbiju je nemoguca misija. Dunav i svi vodovodi bi presusili, neke male ustave, crpne stanice i punjenje nekih kanala je kap u moru koliko yo nama treba a koliko smo smesni sa parama. To su price za bogate zapadne zemlje ili arapi naftasi. Mi ostala boranija mozemo samo da sanjamo to na velikim povrsinama da bude uredjeno i svima dostupno.
Како Дунав да пресуши живота ти,да ли је икада пресушио? Војводина цела може од Дунава и Тисе да се наводњава па Велики Бачки канал ДТД је доказ да се све може,од Бездана сече пола Бачке,још два три таква канала и Бачка би била цела под водом. Ми нисмо способни да искористимо такве ресурсе Богом дане. Најлакше рећи ма то не може и гурнути све под тепих. Кажеш јефтина цена кукуруза и пшенице ,па јесте на ове приносе али кад би имали наводњавање и ти би се приноси повећали бар би се удвостручили ако не и утростручили. Онда је већ друга прича одржавање црпних пумпи и устава има из чега па као и порез на земљу тако би се плаћало и наводњавање. Зато је глупо причати да је нешто не могуће Гадафи пустињу наводњава о и још увозио воду,а наши људи му све то урадили . Значи да паметних и стручних имамо да се то све направи. Више би волео да граде канале него путеве јер би каналима надоместили губитак земље,а путевима никада.

Kukuruz, psenica su na nerentabiljnije poljoprivredne kulture.Izrael za navodnjavanje koristi prerađenu kanalizaciju koja kosta 1/2 eura za metar kubni vode ali sa njom ne navodnjava kukuruz, pšenicu nego skupe kulture, avokado, kumkvat, limetu, papriku preko zime , mandarine, pomorandze, kivi, nar, limun itd......

Nazad
Vrh