Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kolega, po pisanju da se primetiti da si mlad, ali nemoj pesimisticki da razmisljas. Posle lose god. docice bolje. Optimizam hrani dusu, pesimizam narusava zdravlje. Meni je 60-a god. i zato tako razmisljam. Zato opusteno, bice bolje. Moj prosek na 10 h je 3650 kg.Zavrsen kukuruz u ovoj godini za zaborav, prosek 1200kg/ha. Moj otac se za svojih 60 godina ne seca ovako losih prinosa. Bilo je kad na smonici bude bas los kukuruz tipa kao 2012 i seca se neke suse iz 90tih cini mi se, ali je zemlja blizu Morave uvek radjala dosta bolje da nadomesti ovu losiju zemlju i uvek je bila neka sigurica. E sad smo doziveli da ni tamo nigde prinos nije presao 2t/ha. Sta se tu desilo da nije bilo cak ni jakih rosa ne znam, da li je rekordno niska Morava zadnje 2-3 godine uticala na podzemne vode ili nesto trece ne znam. U tom delu imam i 3 hektara soje planiram da potanjiram, nema racuna da placam kombajn, otvorila se mnogo dok sam cekao da uzre gornji spratovi i da odbaci lisce bar malo. Ono sto sam skinuo sam lopatao da zelena zrna i mahune ne upale ostatak.
Toliko za ovu katastrofalnu godinu, sta ce se sejati dogodine videcemo, mrsko mi i psenicu da posejem kad znam da ce je imati more.
Jeste u zivotu ,al za biznis nije dobar optimizam .Kolega, po pisanju da se primetiti da si mlad, ali nemoj pesimisticki da razmisljas. Posle lose god. docice bolje. Optimizam hrani dusu, pesimizam narusava zdravlje. Meni je 60-a god. i zato tako razmisljam. Zato opusteno, bice bolje. Moj prosek na 10 h je 3650 kg.
Pa nismo svi ni rodeni za biznis. Moja poruka "skromnost je vrlina". Kakve su nam misli takav nam je i zivot. Covek je sam sebi najveci neprijatelj, jer precenjuje svoje mogucnosti i upada u probleme. Od kada sam imao mozdani udar (2022), pokusavam drugacije da gledam na zivot, jer ON (zivot) brzo prodje. Zato pozitiva i skromnost, ZDRAVLJE je najvaznije.Jeste u zivotu ,al za biznis nije dobar optimizam .
Bravo kolega. Svako od nas rodjen je za nesto ( samo treba pronaci sebe ). Jeste da se tako zove forum ali vecina od nas ne zivi iskljucivo od rada na zemlji. U zivotu je potrebna i sreca. pozzzNismo svi rodjeni , ali od toga svi zivimo , tako se bar forum zove.
Evo sada i računice. Deo usluga je plaćen, deo radio sa mojim fergom. Počev od jesenjeg NPK, oranja, pripreme, razbacana Urea, sejanje, prskanje dubinsko i površinsko, špartanje i malo u špartač KAN, kombajniranje, porez, nafta, rez.delovi...( bez arende koja je 200-250 € /ha) izađe 125.000 hektar. Po trenutnoj ceni od 23,50 koliko je kod mog skladištara trenutno, prihod je 95.000. Znači gubitak po hektaru 30.000 dinara.Završena žetva i kod mene. Kukuruz DKC 5110 sejan 17.04. vlaga 14,4% prinos 4.042 kg/ha
Ima dosta žeteonih ostataka, pitanje je kako to pripremiti za setvu pšenice?
Izgubio usput dok je nosio komšinici da plati, pa je morao platiti u naturi. Ali pare su izgubljene.Ja se izvinjavam ali kako izgubljena arenda?