Kukuruz 2025

Danas završen kukuruz, Pionir 0710, vlaga 13,5%, prinos 3t/kj.

Koji razmak? I koliko padavina? :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Razmak 24cm u redu, dogodine razmišljam nešto da stavim još ređe.
E a za padavine nemam pojma, kisnuo je tamo negde u početku poprilično. Posle zapržilo i bila suša kao i svuda drugde. Nisam pratio količinu padavina.
Treba ovih dana da krunim kukuruz drugaru, koji je prošle godine sejao na 18cm pa nije imao ni k..ca, pa je ove godine sve posejao na 27cm. Kaže mi da kukuruz ima lepe klipove, videćemo koliko će biti zrna.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
I kod mene kraj.. oko 5% povrsina sam dao za silazu drugu jer nije bilo klipa i ni kombajn da se plati, ostalo smo skidali.. od 750 do 4500 kg/kj.. ukupan prosek, racunajuci i onaj silirani, je 2400 kg/ kj.. najveca razocarenja su 9944 sa puno biljaka bez klipa i ne puno bolji 0710 svaki skoro ima klip ali na mnogo klipova po 50ak zrna..

Zavrsen kukuruz u ovoj godini za zaborav, prosek 1200kg/ha. Moj otac se za svojih 60 godina ne seca ovako losih prinosa. Bilo je kad na smonici bude bas los kukuruz tipa kao 2012 i seca se neke suse iz 90tih cini mi se, ali je zemlja blizu Morave uvek radjala dosta bolje da nadomesti ovu losiju zemlju i uvek je bila neka sigurica. E sad smo doziveli da ni tamo nigde prinos nije presao 2t/ha. Sta se tu desilo da nije bilo cak ni jakih rosa ne znam, da li je rekordno niska Morava zadnje 2-3 godine uticala na podzemne vode ili nesto trece ne znam. U tom delu imam i 3 hektara soje planiram da potanjiram, nema racuna da placam kombajn, otvorila se mnogo dok sam cekao da uzre gornji spratovi i da odbaci lisce bar malo. Ono sto sam skinuo sam lopatao da zelena zrna i mahune ne upale ostatak.
Toliko za ovu katastrofalnu godinu, sta ce se sejati dogodine videcemo, mrsko mi i psenicu da posejem kad znam da ce je imati more.

Nazad
Vrh