Kukuruz 2025

30 ari,iza kuce,navodnjavanje na struju.to je parcela koja je prosle godine bila paprika a svake druge je psenica ili kukuruz zbog plodoreda...
Svestan si i sam da to nije reprezentativna povrsina, ali jeste dobar primer da je zalivanje kap po kap jedno od ubedljivo najboljih resenja.
Mana su vrane, misevi i ostalo koji buse creva.

Paore gresis ipak to treba da nam bude reprezentativna parcela.
I nauk svima kako treba.
Kod kukuruza vrane nisu problem.
Problem je rad jer niko nece da se zajebava,svi volimo navigacija pun gas i posle u ladovinu ovde treba covek da se znoji pa posle da se česa...muka

ima li smo sreće ove godine par malih kiša u ono vreme kad je pržilo .procena prinosa od tone pa do tri pa možda i više u nekim delovima atara.pred usev suncokret katastrofa. jako mnogo kukuruznog plemenca malte ne na svaki klip. zabrinjavajuće zelena buđ neznam da li je to alfa toksin gde proveriti i da li se nekako može zaštititi u svom prtvainom podnom skladišiu

Paore gresis ipak to treba da nam bude reprezentativna parcela.
I nauk svima kako treba.
Kod kukuruza vrane nisu problem.
Problem je rad jer niko nece da se zajebava,svi volimo navigacija pun gas i posle u ladovinu ovde treba covek da se znoji pa posle da se česa...muka
Mislis da zalivamo kukuruz kap po kap, ili uopste zalivanje?
Kap po kap na vecim povrsinama nije izvodnjivo.
Najbolje bi bilo da primenimo Grcki sistem. Centralna magistrala pod stalnim pritiskom i samo se kopcaju tifoni. Samo za tako ozbiljan projekat drzava treba da "proda bubreg", ali kako kad su sve vec prodali 🙄
Nesto ozbiljno ce se morati resavati, pa sad da li mi, ili neko drugi. Definitivno ova drzava je na prekretnici.

@Opg Hobi Imali smo 50+litara u prethodnom talasu, normalno da će nići sav korov i samorast po strništima.Ovom kukuruzu je ta kiša legla kao letva na šarova, ostalim iz redovne setve je zakasnila.To je bar svima jasno ili mislim da je jasno.
Po pitanju navodnjavanja.To je neostvarivo, više ravno žanru naučne fantastike.Poljoprivrednog obradivog zemljišta imamo nešto preko 4.8 miliona ha, da zamislimo šta bi bilo kada bi se sve te površine intenzivno navodnjavale, presušili bi Dunav, Sava i sve redom.
Kupali bi se možda samo subotom kao Pera Detlić a o pijaćoj vodi da ne pišem.

Mislis da zalivamo kukuruz kap po kap, ili uopste zalivanje?
Kap po kap na vecim povrsinama nije izvodnjivo.
Najbolje bi bilo da primenimo Grcki sistem. Centralna magistrala pod stalnim pritiskom i samo se kopcaju tifoni. Samo za tako ozbiljan projekat drzava treba da "proda bubreg", ali kako kad su sve vec prodali 🙄
Nesto ozbiljno ce se morati resavati, pa sad da li mi, ili neko drugi. Definitivno ova drzava je na prekretnici.
Upravo kap po kap je za vece povrsine.
Odakle ti da nije?

Slobo jako tesko. Ovi kod nas sto zalivsju papriku i jedan repu, muku muce sa misevima. Do strnjista je strasno, gotovo da nema pomoci. Jedino neko ukopavanje na 30ak cm neke trake. Ovako prepusteno na milost i nemilost je sizifov posao.

Poslednja izmena:
Ja zalivam oko 20 kj duhana kap po kap i ide, ali nije baš ni lako, ima dosta pluseva, ali naravno ima i mana. Pošto vjerujem da kukuruz nije toliko osjetljiv kao duhan bolje bi se odlučio za ozbiljan tifon ili kišno krilo jer sigurno su dosta veće površine u pitanju kako kod koga uz naravno ozbiljan bunar i pumpu jer jedno bez drugog nejde. Naravno da je zalivanje zakon je, ali ono što imam neki komad ozbiljniji da zalivam je državno i stalno si u strepnji jel će radit i dalje pa rijetki ulažu u to, a ovo sve ostalo su manji komadi. Svakako razmišljam o nekom manje rolomatu jer imam male bunare i ove manje parcele bi onda mogle biti riješene u smislu kukuruza ili neke druge kulture. Kolega je ušao u nešto slično, ali on ima dosta prednosti, 65 ha u dva komada jedan nasuprot drugog. Iskopan bunar fi300 da može tjerati veliki tifon, mislim da je tifon fi100 400 metara crijeva. Stvar je samo da bi trebala biti dva, za svaku tablu po jedan da se zalije kako treba. Kišno krilo bi još bilo bolje, ali ima bandere. Što se tiče kpk crijeva kod nas ima firma koja ih sakuplja, a ima onih koji ih nažalost i pale.

Ja imam kpk na 10ha kukuruza . Trake kostale ,ako se ne varam oko 2500 do 3000e , povrat od drzave bi trebao biti 60 posto . Znaci oko 1400e.
Bunare ,pumpe,struju i crijeva sa cesmicama sam vec imao. Prinos nece biti vrhunski zbog problema u nicanju. Uhvatila kora , nejednako i slab sklop ,a nisam htjeo presijavati . Ipak razlika u prinosu ce biti ogromna . Ocekujem 8 do 9 t po ha , a bez navodnjavanja bi bio q....c .
Znaci 85t x recimo 200e je 17000e , a q....c x 200e = q....c

Ja imam kpk na 10ha kukuruza . Trake kostale ,ako se ne varam oko 2500 do 3000e , povrat od drzave bi trebao biti 60 posto . Znaci oko 1400e.
Bunare ,pumpe,struju i crijeva sa cesmicama sam vec imao. Prinos nece biti vrhunski zbog problema u nicanju. Uhvatila kora , nejednako i slab sklop ,a nisam htjeo presijavati . Ipak razlika u prinosu ce biti ogromna . Ocekujem 8 do 9 t po ha , a bez navodnjavanja bi bio q....c .
Znaci 85t x recimo 200e je 17000e , a q....c x 200e = q....c
Sta radis sa kapajucim trakama na kraju sezone?

Dosad sam namotavao. Imam motac traktorski , ali tezak posao. Ako bude korova dole ,a i uhvati kukuruz zilama ponegdje traku , jer nisam isao svaku da popravim na sredinu.
Jel oce da gore , jer bude i vode u njima ?

Nazad
Vrh