Kukuruz 2025

kod nas se 52 godine smrzli kukuruzi

eno mi baba u sobi 96 godina(29to godiste)--ziva hvala bogu i dalje tako da znam vrlo dobro

porediti tada vreme,prinos,ulaganja i sam zivot sa sadasnjim vremenom je van svake pameti

pozz
Ja nisam ni poredio zivotni standard i ulaganja u jednu proizvodnu godinu, nego vremenske prilike. Sada su leta toplija i tu nema govora, ali ja sam naveo samo koliko su nam nisko podzemne vode sada a kakve su bile nekada! Daj boze da nam padne 100L kise sada za Duhove, a posle opet za Petrovdan jos toliko.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Ti kolega malo preterujes sa tim da ne treba zimske vlage. Dacu ti jedan primer sad. Pre nekih 20-tak godina kao klinac pecali smo po nekim rupama na pocetku atara gde se ranije pekla cigla. Pred prolece te rupe su bile toliko pune da je voda izlazila iz njih, a rupe su nekih 10m dubine. U tom delu atara uvek je bilo a i generalno kod nas uvek je bilo kukuruza, u susnoj godini kao sto je 2012-2013-2015 imali smo od 3-4t kukuruza. 2017-te 1800kg/kj. Od 2017 te rupe su prazne, i sad svako leto kukuruz jako brzo pukne cim ugreje sunce. Znaci da nema podzemnih voda. Svakako da treba kise u toku leta bez toga biljka ne moze, ali to je povrsinska vlaga, koju biljka popije a deo ispari. Kada bi imali visok nivo podzemnih voda, jedna kisa u toku leta bila bi dovoljna za solidan prinos kukuruza. U ostalom kod nas se uvek govorilo da kukuruz ostane na jednoj zili do Svetog Ilije, ako pokisne tada bice nekog prinosa! Malo je i u nama problem sto bi hteli svake godine 5t po jutru! Leto 52(ili53) deda stric je bio u Beceju u vojsci, Tisu je prelazio peske! Kakva je onda to bila susa??

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока
Kad sam ja rekao da ne treba zimska padavina. Ja samo kazem da zimi moze da se Dunav izlije i ako ne padne kad treba u junu i julu nece biti nista od soje i kukuruza. Za psenicu malo drugaciji raspored treba, ali sve se svodi na isto. Ako je raspored los i mi sve padavine dobijemo do juna nemamo cemu da se nadamo. Mi nemamo puno povrsina koje mogu dugo da izdre bez redovnih kisa. Jebesga takav teren.

Je l prska neko od plamenca kukuruz? I neki fungicidni tretman. Vredi li to čemu, posto pojavom dronova se bas aktuelizovalo.

ZP 666.
20250606-184934.jpg

Danas obilazio malo šećerac da vidim ima li jaja plamenca, koja nisam našao ali zato kukuruzi su puni istih onih vaši što ima i u pšenici. Kako u šećercu tako i u ostalim kukurutima u koje sam ulazio.
Jedna iz obilaska:
96ca8b9b6bda49c72d8689bc83f05880.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Kolege do čega bi moglo biti ovo?

Od kamena levo Blason duo hibrid nova arenda dobio samo 120 kg ureje predsetvu, predusev suncokret u parlogu.

Od kamena desno Pionir 9944 moja zemlja, dobio ujesen 130kg/kj 6:24:12 tu po brdu voženo brzinu niže( poduplano djubrivo), i isto 120 kj ureje, i prethodnih desetinu godina svake godine zaorano ujesen djubrivo, predusev suncokret.

Kod mene uz breg kukuruz žut, a na novoj arendi koja godinama nije videla djubrivo zelen modar jedar, gde grešim ?

20250605-200558.jpg

20250605-200743.jpg

20250605-200735.jpg
Uf, moguće da fali gvožđe ili magnezijum.

Kolege do čega bi moglo biti ovo?

Od kamena levo Blason duo hibrid nova arenda dobio samo 120 kg ureje predsetvu, predusev suncokret u parlogu.

Od kamena desno Pionir 9944 moja zemlja, dobio ujesen 130kg/kj 6:24:12 tu po brdu voženo brzinu niže( poduplano djubrivo), i isto 120 kj ureje, i prethodnih desetinu godina svake godine zaorano ujesen djubrivo, predusev suncokret.

Kod mene uz breg kukuruz žut, a na novoj arendi koja godinama nije videla djubrivo zelen modar jedar, gde grešim ?

20250605-200558.jpg

20250605-200743.jpg

20250605-200735.jpg
Nesto je do tipa zemlje ,na povrsini ili u dubini ...
Vidi se po tome sto su 2,3 reda stare arende na brijegu isto tamno zelena ,pa tek onda krece svjetliji.

hLQCrm0.jpeg

Ja bih rekao da je desno od kamena intezivna proizvodnja svake godine i maksimalno crpljenje zemlje, a levo (verovatno godinama) loš usev koji nije toliko iscedio zemlju.

ako i sa urejom radiš isto što i s drugim gnojivom na brdu, tj poduplavanje onda može biti u tome problem, kiselosti pa su blokirani ostali mikronutrijenti...fitotoksija itd
takvo je moje iskustvo s jednom njivom gdje su takva brda u po njive....na brdima zatvorim ureju i ne bacam i nemam takvog žutila u kukuruzu, mada prije sam znao imat redovno, na brdu do koljena a ostatak njive u visini glave

mada može biti i do same strukture zemljišta, jer čini mi se i da je lijevo nešto slabiji, isto tako i desno do ruba (slabiji al ne žut)
kakve boje bude pšenica u tom dijelu u 01 mjesecu (prije busanja)...

Drale da li me zezas :osmeh:
Не брате мили, врбашки атар је најгори и уклет. Нас и лед заобилази, а о киши се прича деци пред спавање место бајки. Код нас већ сада као у вестерн филмовима они котрљани се котрљају по улицама и њивама.

Па шта знам није код нас баш неки квалитет земље, једино према куцури 5 и 7 реон ту је кажу некада била мочвара. Горњи терени су трагедија јако танак слој црнице и што би неко рекао слична пескуши.

Nazad
Vrh